Veilig Alphen?

20 okt

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Volgens de statistieken van de politie wordt het in Alphen steeds veiliger, hoewel ik me, als bewoner van de Barnsteenstraat, volgens die zelfde statistieken eigenlijk onveilig moet voelen. Nou, ik woon hier al bijna vijf en twintig jaar, en heb me hier nog nooit onveilig gevoeld.
Nou ja, als mijn buren acht weken lang verbouwen, vraag je je wel eens af of er na al dat geboor en gehak nog wat van mijn eigen muren blijft staan. Maar het is nu over, blijkbaar, niets is ingestort, dus gaan we maar weer over op te orde van de dag.

Statistieken of niet, maar moeten we ons nu in Alphen veilig voelen?
• De flat in de Argostraat is, een jaar na de spectaculaire ontploffing, grotendeels nog steeds niet bewoonbaar.
• Er is een complete wildwest schietpartij geweest in de Horstenbuurt, waar blijkbaar wel vaker partijen drugs van eigenaar verwisselen
• Het drama van De Ridderhof was een gebeurtenis die er bij de betrokkenen nog jaren in zal hakken, en als zodanig uniek in Nederland (gelukkig maar)
• Een heuse ontvoering van de bedrijfsleidster van juwelier Trossel als start voor een mega juwelenroof.
Tja, medeburgers, met zo’n lijst aan zware misdrijven in ons slaperige dorp aan de Rijn wil je toch niet meer over een ‘veilige’ stad spreken. Hier kan je blijkbaar van alles overkomen waarvan je dacht dat het alleen in boeken voorkwam. Zonder nu elk moment angstig rond te kijken, kunnen die veiligheidsstatistieken me even gestolen worden. Dit soort misdrijven onttrekt zich immers aan die statistieken, qua omvang en impact op onze samenleving?

Nu gaan er stemmen op om met name de retailers (en daar pak ik maar even de pomphouders bij) beter te beschermen door camera’s te plaatsen. Dan hoop maar dat ze wel camera’s gebruiken die herkenbare plaatjes leveren, want anders heb je er nog niet zo veel aan. Aan de andere kant, die camera’s (Trossel is nu al TWEE keer in één kalenderjaar getroffen) blijken in de Aarhof pas te komen als dat winkelcentrum wordt verbouwd. Een leuk idee, maar de winkeliers hebben daar NU niet veel aan, terwijl iedereen daar natuurlijk wél elke keer omkijkt. Maar ja, we hebben nog wel meer winkels, dus lijkt een compleet CCTV systeem meer voor de hand liggen. Terecht dat Edwin ten Brink namens de VOA de politiek aanspoort maar snel te gaan praten over de effecten van wat velen als een ‘aantasting van de privacy’ wordt gezien. Te gek voor woorden, natuurlijk, want dit soort bezwaren uit de maatschappij helpt vooral de onderwereld, maar er móet over worden gepraat. Al was het alleen maar om naderhand politiek opportunisme te voorkomen.
Medeburgers, het is natuurlijk niet de bedoeling misdaden in ons Stadshart te voorkomen, om er in de periferie meer last van te krijgen. En dat betekent dat ook de detaillisten in onze wijken en dorpen beschermd moeten worden. Dát trekt die politieke discussie over privacy ook naar Boskoop en Rijnwoude, die immers over een paar jaar deel gaan uitmaken van onze en hun gemeente. Dorpen waarvan de inwoners zich misschien moeilijker kunnen inleven in de problemen van ‘de grote stad’ die Alphen blijkbaar voor criminelen is.
Toch mag die discussie niet uit de weg worden gedaan, want als Alphen verwordt tot een crimineel Mekka, is het leed niet te overzien. In een stad waarin inwoners zich niet veilig voelen, wil niemand wonen, wát voor voorzieningen er verder ook zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: