Einde Bibliotheek?

4 dec

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers,

Ik ben niet iemand dat gauw stelt: Heb ik het niet gezegd? Toch ga ik dat, na lezing van het AD van 3 december, eens doen. Want het lijkt erop dat de bibliotheek, zoals we die al zoveel jaren kennen, nog slechts een laatste stuiptrekking rest. Nog even, en geen enkele wijk of dorp heeft meer een bibliotheek, omdat de bibliotheek Rijn en Venen nóg minder subsidie gaat krijgen, maar tegelijkertijd weigert in te zien dat er bakens verzet moeten worden. Daardoor gaat er precies gebeuren wat ik U al in diverse blogs op http://www.beleefalphen.word.com en, voorheen op http://www.beleefalphen.weblog.nl heb voorspeld, en wat ook in diverse columns onder ‘Reinders Alphen’ op http://www.alphen.com aan de orde is geweest. Opnieuw wordt er, volledig onnodig, een stuk leefbaarheid aan onze wijken, dorpen en kleine kernen onttrokken. Voor een bezoek aan de bibliotheek moet U, medeburgers, allemaal naar het centrum van Alphen aan den Rijn komen. Want natuurlijk geldt dat ook op voor Boskoop, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Benthuizen en Koudekerk.
De bibliotheek wil, gesteund door meerderheid in de gemeenteraad, absoluut vasthouden aan hun cultuurpaleis aan het Thorbeckeplein, en de leefbaarheid in wijken en dorpen lijkt alle betrokkenen een zorg zijn. Zonder die bibliotheek in volle glorie heeft dat Cultuurhuis immers geen bestaansrecht, iets wat verstandige Alphenaren natuurlijk al een paar jaar duidelijk is.

In al die blogs en columns, beste medeburgers, schets ik dat een tegengestelde beweging, waarbij die bibliotheek juist de wijken én dorpen in gaat, veel logischer is. En dat die beweging, wijkgericht werken, anders dan de Alphense verkeersproblemen te vergroten, juist effectief inspeelt op bekende trends als ontgroening en vergrijzing.

Het komt er kort op neer, dat de bibliotheek erkent dat het internet, en alle hardware als E-readers en Ipads daarom heen, de hele situatie rond het gebruik van media finaal veranderd is. Als mensen een boek willen lezen, kunnen ze steeds vaker kiezen tussen kopen, huren of downloaden. In die situatie wordt de exploitatie van een grote bibliotheek vol met papieren boeken al snel volstrekt onrendabel, als dat niet r nu het geval is. En dat geldt dan ook voor het door ons bestuursclubje zo gewenste Cultuurhuis.

Natuurlijk is zo’n gebouw prachtig voor onze stadsbestuurders, die daarmee weer ver buiten onze gemeente kunnen scoren, maar dat is het Colosseum in Rome ook. Maar, in tegenstelling tot dit oude Romeinse bouwwerk, veel toeristen gaat ons Cultuurhuis zeker niet trekken, dat is met ons ‘beroemde’ stadhuis immers ook niet het geval. Kortom, medeburgers, dat Cultuurhuis is bedoeld voor alle inwoners van de nieuwe fusiegemeente, voor U dus, alleen is het binnen tien jaar al niet meer functioneel, en waarschijnlijk daarvoor al failliet. Al vaker heb ik gememoreerd dat geen één van de beoogde huurders van dat nieuwe pand in staat is de beoogde huur op te brengen, zodat de gemeente, U dus, jaarlijks opdraait voor een enorm bedrag aan subsidie. In een periode waarin diezelfde gemeente zegt te willen bezuinigen! Dan heeft het gemeentelijke cultuurbeleid, midden in de stad, een prachtig Cultuurhuis opgeleverd, maar zijn we als gemeenschap onze cultuur, in de stad, in onze wijken en in onze dorpen, kwijtgeraakt. Met de verkiezingen voor de deur, en 30000 extra medeburgers die allemaal aan die onzin moeten gaan meebetalen, is dat een prachtig sprookje om aan de kiezers uit te leggen, straks. Het is geen wonder dat de oppositie in onderzoeken al duidelijk groeit!

Nee, het is veel en veel goedkoper om de fysieke opslag van boeken over te hevelen naar een leegstaand kantoorpand, waarvan er nog wel een paar staan, in Alphen aan den Rijn.
De bibliotheekfunctie wordt dan verspreid over de wijken en de dorpen, waarbij in veel gevallen een combinatie kan worden gezocht met bestaande scholen, instellingen en welzijnsvoorzieningen. Minivestigingen waar mensen niet alleen via het internet bestelde boeken kunnen afhalen, maar ook waar nieuwe aanwinsten kunnen worden getoond, waar een flink assortiment kinderboeken beschikbaar is, en waar kleinschalige culturele evenementen kunnen worden georganiseerd. Afhankelijk van de plaats en de vraag kunnen deze minivestigingen worden ingericht en de openstelling worden aangepast. Het ligt voor de hand dat hier, onder leiding van maximaal één vaste kracht, vooral met lokale vrijwilligers gewerkt kan worden. Een manier van werken die wijken en dorpen hun leefbaarheid weer terug geeft.

De hoofdvestiging in het Alphense Stadshart kan voorlopig best in een bestaand pand, zoals de Bonifaciusschool, worden ondergebracht. Op de duur zie ik die bibliotheek vooral als onderdeel van een commerciële mediawinkel, zeg maar een combinatie van Bibliotheek, Haasbeek Centraal en Free Record Shop, natuurlijk mét (Barista) mediacafé. Mogelijk in een mooi nieuw pand aan dat Thorbeckeplein.
Een ‘cultuurhuis’, maar dan heel anders..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: