Groenoord kind van de rekening?

20 dec

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoud, medeburgers!

Ik heb me al jaren verbaasd over de bewoners van de wijk Groenoord. Deze, boven modaal verdienende, bewoners van die wijk blijven maar braaf stemmen op de VVD en het CDA, partijen die beide van plan zijn hun woonplezier duchtig te verpesten. Want het zijn juist die twee collegepartijen die niet alleen de hele Gnephoek willen volbouwen, met enthousiaste steun van de PvdA overigens, maar ook de architecten zijn van de Grote en Kleine Bypass. Voor de Grote Bypass, die zeker 250 miljoen Euro gaat kosten, is beslist geen geld, dus staat de Kleine Bypass, eigenlijk alleen bedoeld voor de ontsluiting van die Gnephoekwijk, bovenaan als excuus om de Maximabrug te realiseren. En die Kleine Bypass gaat dus als vierbaans weg DWARS door Groenoord heen, en gaat daar het leefgenot ernstig aantasten. Daar kun je dan tegen protesteren, maar die bewoners hadden beter een piketpaaltje kunnen slaan door de vorige keer NIET op VVD en CDA te stemmen. Nu worden ze met een kluitje in het riet gestuurd. Maar, zoals gezegd, wonen daar niet de kwetsbaarste Alphenaren, dus vanuit mijn standpunt oogsten ze slechts wat ze gezaaid hebben.

Rond die Maximabrug is inmiddels zo’n netwerk aan misleiding en onwaarheden gekoppeld, dat het lijkt alsof de gemeente zelf niet meer weet wat waar en onwaar is:
• De verdubbeling van de Bruins Slotsingel, nodig om die ‘Kleine Bypass’ te realiseren, moest de gemeente van de Raad van State uit het bestemmingsplan schrappen. Maar iedereen die wát van de plaatselijke politiek afweet, verbaast zich er niet over dat de verkeerskundigen op ons stadhuis net doen of hun neus bloedt, en rustig doorgaan met dat traject.
• De Koudekerkers hebben toestemming gekregen voor de aanleg van een simpele tweebaans brug over de Rijn, teneinde de broodnodige verbinding van het industrieterrein met de N11 te realiseren. Maar na wat politiek gekonkel is door beide betrokken gemeenten besloten die provinciale toestemming te misbruiken voor de aanleg van de door Alphen gewenste vierbaans MAXIMAbrug. De Alphense gemeenteraad ging zelfs zo ver de stellen dat ze geen enkele brug willen tenzij deze aansluit op de Grote Bypass. Een vierbaans Grote Bypass die dwars door de Gnephoekpolder heen, via opnieuw een peperdure brug óf een peperdure tunnen over of onder de Heijmanswetering naar de N207 leidt. Wat een dergelijk besluit betekent voor de Koudekerkers, lijkt zowel de Alphense als de Rijnwoudse gemeenteraad compleet een zorg te zijn. Dat de omwonenden daar ook grote bezwaren hebben, telt al helemaal niet mee.
• Het idee achter die Grote (of Kleine) Bypass is dat, door het verdwijnen van het doorgaande verkeer, de verkeersituatie in de stad weer beheersbaar wordt. Helaas, medeburgers, is dat een aanname die absoluut nérgens op slaat. Uit eigen onderzoek weet de gemeente immers dat niet dat doorgaande verkeer, maar het interne verkeer in Alphen aan den Rijn tot die opstoppingen leidt. Het grootste argument voor die Grote Bypass, namelijk de ontsluiting van de stad, is daarmee eigenlijk een leugen geworden. Voor de Kleine Bypass geldt daarbij dat die ontsluiting van de stad leidt tot nóg meer verkeer op de Eisenhowerlaan, en, zoals eerder gezegd, enorme overlast voor de bewoners van de wijk Groenoord.
• Het ligt voor de hand dat, zeker door de nieuwe aansluiting van de N11 op de A4 bij Leiderdorp, het vrachtverkeer vanaf onze industrieterreinen, veel gemakkelijker via de N11 rijdt, dan over die peperdure Grote Bypass. Daar komt het immers uiteindelijk terecht op de tweebaans N207 om via een Noord-Hollandse brug bij Leimuiden, uiteindelijk ook op die A4 uit te komen. Een mogelijkheid waar niemand over wil praten, gewoon omdat dan de bodem onder alle bypass sprookjes wordt weggeslagen. Dat ook die N207 wordt verdubbeld, is, zonder financiering van een bezuinigende overheid, politieke borrelpraat die het nog een verkiezing uithoudt.
• Ik denk dat fietsen best gezond is, maar dat het nooit de vervanging van autoverkeer kan betekenen. Zeker niet zolang we om de verkeerde redenen (Supermarkten en Cultuurhuis) naar ons Stadshart moeten, en zeker zolang onze centrumwinkels NIETS thuis bezorgen. Zie daarvoor de columns op http://www.alphen.com. Nu de gemeente de bouw van een volstrekt ondoelmatig winkelcentrum in De Baronie propageert, lijkt iedereen te vergeten dat dit betekent dat er weer klanten van buiten de wijk in de bestaande mêlee worden getrokken. Ook dat winkelcentrum richt zich immers op alles en iedereen buiten de eigen wijk, waardoor er extra verkeer komt in wijken als de Zeeheldenbuurt en de Bomenbuurt, waar dat verkeer nú al een groot probleem vormt. Dé oplossing voor al dat binnenstadse autoverkeer is natuurlijk het tegengaan van onnodig verkeer naar en vanuit die binnenstad.
Medeburgers, natuurlijk spreekt het college sussende woorden en zullen ze ‘rekening houden met de leefbaarheid in de wijken die meer verkeer te verwerken krijgen (VVD wethouder Hoekstra). Zonder te zeggen hoe hij dat regelt (zoiets kan m.i. helemaal niet, in Groenoord) kunnen de bewoners beter eens gaat praten met hun collega’ s rond De Hefbrug die zo langzamerhand in een ‘onbewoonbare wijk’ wonen en het, zonder steun uit het stadhuis, maar zelf moeten uitzoeken! Maar ja, rekening houden met de belangen van de bewoners én met de collegedroom rond de Maximabrug realiseren, dat kán natuurlijk niet.
Dus, beste medeburgers, is er maar één woord voor alle communicatie over de Bypass: MISLEIDING!

Advertentie

2 Reacties naar “Groenoord kind van de rekening?”

 1. Douwe de Jong december 21, 2011 bij 9:52 am #

  We zullen toch wat moeten. Geen maximabrug is geen oplossing. Kleine bypas nu en de grote bypass komt dan vanzelf tzt op de agenda.
  Het verkeerscirculatie plan is niet meer van deze tijd. Verkeersluw is een achterhaald mode woord. Miljoenen worden uitgegeven om het stadshart te pimpen maar je mag er niet naar toe. Alleen met paard en wagen of op de fiets. Wat verkeersluw betekent kan je zien in de Hooftstraat, nog een paar rode lampjes erbij en de verpaupering is compleet. Als je een bruisend stadshart aantrekkelijk wilt maken dien je (ondergrondse) parkeergarages te maken daar waar mogelijk. Busplein, onder de tennisbanen van Tean, Plein bij Nabij, Thorbecke plein, Hazeveld. Dan komen de mensen ook uit de omliggende kernen naar ons centrum.

  • beantsje december 29, 2011 bij 5:29 pm #

   Beste Douwe, ik ben het met je argumentatie helemaal eens, maar niet met je oplossing.
   Als je het verkeersprobleem in de stad wilt aanpakken, moet je het dáár, en niet in de Gnephoekpolder, aanpakken.
   Regelmatig heb ik erop gewezen dat ons Stadshart in wezen nog steeds het oude Dorpscentrum is, met winkels erbij i.p.v. andere winkels. Juist daarom moeten Alphenaren nog voor allerlei dagelijkse boodschappen naar dat Stadshart, terwijl juist onze wijkcentra (daar wringt het, want daarvan hebben we er echt maar één) dat soort boodschappen moeten opvangen.
   Maar ook de gemeente trekt publiek naar dat centrum, dat daar helemaal niet nodig is. Zie de bibliotheekvoorzieningen die een paar dinosaurussen helemaal willen concentreren op dat ene Cultuurhuis. Alsof er geen ICT revolutie is geweest. Nee, als je een centrum bereikbaar wilt houden, moet je daar iedereen weghouden die er niets te zoeken heeft, zodat je ruimte, zowel op de weg als op de parkeerplaats, beschikbaar hebt voor functies die per definitie gebonden zijn aan een centrum. In retailtermen heet dat ‘winkelen’. En dat betekent dat we een hele hoop winkels uit dat stadscentrum weg moeten halen (op termijn, natuurlijk, laten we het wel praktisch houden). Zelfs Albert Heijn zit niet te wachten op een full service supermarkt in dat centrum, ze hebben niet voor niets een ‘city’ formule ontwikkeld. In een echt stadscentrum is voor de klant iets te beleven, en aan een diepvrieskip is bijzonder weinig beleving. Te veel (veel te veel) wordt daarbij gerekend met extra activiteiten buiten winkels en horecagelegenheden, maar dat is nergens voor nodig. Er zijn nu al genoeg activiteiten, en er zijn ook genoeg ideeën voor activiteiten. Maar zolang het Alphense Stadshart vooral draait op formules die iedereen wel uit de eigen wijk- en dorpscentra kent, wordt het nooit iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: