Commerciële Cultuur aan het Thorbeckeplein

2 feb

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers!

Deze week ging er weer een ketenorganisatie, Music Store, failliet en, mede omdat de eigenaar de naam nog denkt te verkopen, zijn alle franchisenemers, als ze al zin hebben om alleen door te gaan, in ieder geval hun naam kwijt. Dát gaat moeilijk worden voor de betrokken ondernemers.
Boekhandels hebben het moeilijk, een grote keten als Selexyz (voorheen Academische boekhandels) is op sterven na dood, hoewel ze uitgebreide collecties boeken in de mooiste winkels aanbieden. Die boekhandels hebben twee problemen, natuurlijk het internet (elk boek is nu eenmaal precies gelijk, wáár je het ook koopt), maar ook omdat ketens als AGO en BRUNA, en zelfs “preference stores” als Primera of The Read Shop steeds meer klanten weghalen bij de ‘normale boekhandel’. Tja, en als we daar de succesvolle mediaoutlets bijtellen én de beschikbaarheid van E-books op de iPad, hebben we de ellende wel geschetst. Je moet wel wat uithalen, tegenwoordig, om als full-service boekhandel te overleven. Niet voor niets heeft Eelco Eskens niet alleen zijn winkel naar een veel groter pand in de Julianastraat verplaatst, maar daarin ook gelijk een vestiging van het gezellige Barrista café opgenomen.
Wie het ook heel moeilijk hebben, zijn de bibliotheken. Zwaar gesubsidieerd kunnen ze desondanks het hoofd niet boven water houden. Overal in het land wordt de ene na de andere bibliotheek gesloten en het ‘even naar de bibliotheek gaan’ wordt voor steeds meer mensen een onbereikbaar idee. Ook in Alphen aan den Rijn, met twee vestigingen toch al niet over bedeeld, gaat het filiaal Ridderveld dicht en moeten straks 25.000 Riddervelders voor elk geleend boek naar het centrum. Vreemd genoeg wordt die ontwikkeling door wethouder Opatja (PvdA) begroet, want zij zou graag heel Alphen (en, je zult het zien) binnenkort alle plaatsen uit de omgeving, willen ontvangen in ‘haar’ peperdure cultuurpaleis aan het Thorbeckeplein. Weer of geen weer, mobiel of niet mobiel, iedereen wordt gedwongen haar of zijn portie cultuur in het centrum van Alphen op te halen. Zo creëer je natuurlijk wel een probleem voor het groeiende aantal immobiele ouderen in onze qua omvang groeiende gemeente (welzijn zit ook in haar portefeuille), maar vergroot je tegelijkertijd de verkeersstroom naar het centrum. Maar ja, dát weer op te lossen, is de zaak van een andere wethouder, natuurlijk.

Wethouder Hoekstra wil graag van ‘de Alphenaar’ weten wat voor winkels er straks aan dat vernieuwde Thorbeckeplein moeten staan. We zullen maar hopen dat die parkeergarage onder dat plein er wel komt, want ik heb de laatste jaren geen nieuwe winkelcentra zien floreren zonder parkeerruimte naast de deur. Zonder parkeergarage hoef je je daar geen zorgen te maken over welke winkel dan ook. Tja, dan willen de Alphenaren natuurlijk graag een Xenos, maar dat lijkt het Blokker concern niet aantrekkelijk te vinden. Tenslotte hebben ze met twee Blokker winkels, drie Marskramers, twee Intertoys winkels en één Bart Smit Alphen al flink dichtgetimmerd, terwijl er al zo’n vestiging op de Rijneke Boulevard staat. Nee, dát gaat het niet worden op die dure vierkante meters van (straks) Corio. De tweede keus zou móeten vallen op de merkwaardige, maar heel populaire Action keten. Maar daar zal de ‘brancheadviescommissie’ wel weer wat op tegen hebben, omdat juist die keten niet te vangen is welke branchebeschrijving dan ook. En, tenslotte zit er al een vestiging in Hazerswoude-Rijndijk.
Nou, dan heb ik daarvoor een geweldig idee. Voeg boekhandel, muziekwinkel, bibliotheek én horeca bij elkaar tot één geweldig aantrekkelijke winkel waar je, fysiek of virtueel, terecht kunt om media te kopen, te huren, te verkopen en te beleven in een gezellige ambiance. Een winkel waarin (Haasbeek Centrum doet dat nu ook al!) plaats is voor exposities van locale kunstenaars, en dat ook een podium is voor korte optredens of workshops van andere artiesten uit onze gemeente. Dát is het soort winkel dat er nog niet is, maar wel komt, wel moet komen. Een winkel waarin het fysieke aanbod helemaal is geïntegreerd met website en webshop. Daarmee zou Alphen aan den Rijn zichzelf écht op de kaart kunnen zetten, zoals politiek én bedrijfsleven immers wil. Natuurlijk zal dat betekenen dat de bibliotheek als organisatie zou moeten inleveren, maar de enorme kostenbesparing (het cultuurhuis kunnen we dan missen) levert juist mogelijkheden op om weer écht openbare bibliotheek te zijn op de plaats waar dat zin heeft: IN onze dorpen en wijken! Natuurlijk levert dat heel wat denkwerk op, maar ja, dát is weer een leuk onderwerp voor Hoekstra’s club ‘De Adviseurs’. Want “willen is kunnen”, zoals Friesland bank ons elke dag voorhoudt.

In ieder geval hebben we dan een winkel aan het Thorbeckeplein die het waard is om te bezoeken. Een “place to be” voor iedereen die van literatuur, muziek en kunst houdt; een echt ‘Cultuurpaleis’ voor onze steeds verder uitdijende gemeente (of dacht U dat het met Boskoop en Rijnwoude afgelopen was?) die natuurlijk gewoon ‘Alphen aan den Rijn’ blijft heten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: