Ontluisterend

24 feb

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, Medeburgers

Gisteren las ik in mijn lijfblad Alphen.CC de kop Hans: ‘ONSCHULDIG’ . Met direct daaronder de glunderende kop van Alphens’ vroegere onderkoning, ex-wethouder en ex-locoburgemeester Hans Groen in’t Wout.
Was deze voormalige CDA coryfee soms ergens van vrijgesproken. Van de bouw van die ontiegelijk lelijke, CDA groene, fietsappel, bijvoorbeeld. Of van zijn leugen op mijn vraag als raadslid over het debacle rond het station, wat de gemeente nu op zijn minst vijf miljoen kost om daar tenminste iets van de grond te krijgen? Of van het arrogante nee tegen de ontwikkelaar van de Lage Zijde om 5 miljoen Euro uit te sparen omdat er bossen anderen in de coulissen zouden staan om die klus over te nemen? Met als gevolg dat deze gemeente nu 5 miljoen PER JAAR kwijt is door de vertraging, absoluut water bij de wijn moet doen nu Corio als enige nog wat in Hans zijn ‘Waterfront’ ziet. En dat ondernemend Alphen, in een periode dat dit nou niet echt goed uitkomt, uiteindelijk miljoenen aan omzet misloopt omdat de hele ‘upgrade Lage Zijde’ jaren vertraging oploopt.

Nou, nee, niet bepaald.
Hans probeert (ook de volgende dag in AD/Alphen) zijn politieke én morele verantwoordelijkheid te ontlopen door de schuld van dit alles te geven aan degenen die hij als wethouder zo hartstochtelijk verdedigde, zijn ambtenaren. Die heeft hij 12 jaar ‘geleid’, maar nu opeens blijken ze incompetent te zijn? Hij beweert nu met droge ogen dat hij al die jaren intensief met die mensen heeft samengewerkt, maar dat hij intussen geen flauw idee had wat ze nu eigenlijk wisten en konden? Welke baas, ook welke politieke baas, vertrouwt nu iedereen waaraan hij leiding geeft, gewoon op zijn blauwe ogen? Waarvoor ben je dan de leider? Nu ligt het bij een wethouder wel een beetje anders dan ik in het bedrijfsleven gewend was, maar ik liet me vroeger al na een paar maanden door niemand meer knollen voor citroenen verkopen, en na een jaar kon ik het werk van elk van mijn mensen overnemen, mocht dat nodig zijn. Maar niets van dat alles, Hans werkt niet één jaar, maar twaalf jaar met mensen, en hij heeft nog geen flauwe notie van wat ze doen, blijkbaar.

Ik vraag me af wat er met Hans is gebeurd, het laatste jaar. Want ik vond het wel stom van hem om vierkant voor ‘zijn’ directeur Stadshart te gaan staan toen bleek dat die zich voor een prikje van een mooie ‘antikraak’ woning had voorzien. Iedereen kon zien dat dit alleen maar verkeerd kon aflopen, maar Hans stond pal, tót hij besloot een voor hem vast beschamend optreden in de gemeenteraad te ontlopen door vooraf af te treden. Frustrerend voor de oppositie, stom, maar wel typisch Hans, vond ik, rechtop de prut in.

En nu opeens blijkt dat hij vergeten is wie er nou eigenlijk politiek én moreel verantwoordelijk is voor alles wat er in de gemeente GOED en alles wat er FOUT gaat. Dát is het college van B&W, met als primair verantwoordelijke de portefeuillehouder. Hans zelf dus.

Waren die ambtenaren incompetent? Ik heb geen flauw idee omdat zij adviseren, maar de wethouder de besluiten neemt. Tja, en nu probeert ook zijn CDA fractie (waar hij jaren als wethouder gewoon deel van uitmaakte) zijn verantwoordelijkheid (en daarmee de hunne) af te schuiven door te wijzen op ‘collegiaal bestuur’. Terwijl toch iedereen in de Alphense politiek weet dat dit ‘collegiale’ bij Hans, ook omdat NIEMAND anders in het college een idee had wat er op zijn gebied gebeurde, een wassen neus was. Die regelde het allemaal zelf wel. Dat hij dat kon, kun je natuurlijk de drie colleges, waarvan hij deel uitmaakte, wel verwijten, maar dat geldt net zo goed voor de CDA fractie, en natuurlijk voor het bestuur van het CDA. Die stonden hem immers al die jaren toe om ‘onderkoning’ te spelen. Natuurlijk had zijn omgeving hem moeten dwingen tot de politiek verstandiger koers om bij elke collegewisseling andere portefeuilles te nemen. Ik heb hem dat Nb. zelfs eens gevraagd.
Tja, maar ik weet ook niet anders of alles wat deze wethouder te berde bracht, werd praktisch unaniem gesteund.

Wat is er met Hans gebeurd?
Aangezien ik hem, en zijn stijl, regelmatig bewonderde, snap ik er niets meer van. We hebben diverse malen de degens gekruist, voor zover dat in de Alphense politieke verhouding mogelijk was (en is), maar heb persoonlijk altijd een goede relatie met hem onderhouden. Ik vond het ronduit sneu dat hij zichzelf zo in de problemen bracht dat hij met stille trom moest vertrekken.
Maar wat ik nú van hem lees, daar snap ik niets van.

Hans, wat is er met je gebeurd?

Advertentie

Eén reactie naar “Ontluisterend”

  1. Marianne februari 25, 2012 bij 8:49 am #

    Misschien moet ie het stukje eens lezen van Youp… zou die ook aan het dementeren zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: