Knullig!

27 feb

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Dat de winkeliers in Alphen aan den Rijn nogal wat moeite hebben met het ontgroeien van ons dorpshart, is bekend. Ik heb er al meermaals over geschreven. Tenslotte is het nogal simpel je centrum met de mooie naam ‘Stadshart’ te sieren, het is ook nog redelijk te doen om daar wat nieuwe gebouwen neer te poten, maar dan ook als Stadshart te functioneren, lijkt teveel gevraagd.
U kent de uitdrukking dat ‘je het meisje uit het dorp kunt halen, maar niet het dorp uit het meisje’, en dat lijkt ook voor de Alphense winkeliers op te gaan. Net zoals ALLE dorpen om Alphen aan den Rijn heen, zoals de Bodegraafse Ondernemers Vereniging nét vandaag in het AD/Alphen liet schrijven, willen die Alphense detaillisten consumenten uit de hele regio verleiden hun aankopen in hun centrum te doen. En dan ZIJN die consumenten er eindelijk, in verband met loopfestijn “de 20 van Alphen”; dan mogen de winkels die zondag 4 maart open, SLUITEN ze, zie het hoofdartikel van Alphen.CC, de tent! Kortom, beste kopers, leuk dat jullie willen komen, maar vandaag maar even niet!
Waarom niet? Nou, het is die koopzondag gewoon te druk (!) in Alphen, en die drukte zijn ze helemaal niet gewend, op die, volgens dezelfde ondernemers, broodnodige koopzondag. Zo nodig dat ze ook wel zonder kunnen, blijkbaar.
Slechts een enkeling lijkt zich van de mogelijkheden die dag bewust, en van de onzekerheid die zich bij vele vaste zondagskopers zal opdringen.

Tja, medeburgers, ik verbaas me er elke keer weer over hoe gemakkelijk die Alphense winkeliers hun kansen om zeep helpen. Natuurlijk zijn veel Alphenaren meer bezig met ‘hun’ loop van die dag, dan met de koopzondag. Maar ja, dat is natuurlijk elke koopzondag wel het geval als je het aantal kooplustige stadsgenoten telt op zo’n dag. Maar misschien zijn die Alphenaren al zo geconditioneerd dat ze pas om 16:00 uur, wanneer AH opent, in de benen komen. Hoe dan ook, tijdens zo’n nationaal bekend loopfestijn komen duizenden mensen naar onze stad die daar nog NOOIT eerder zijn geweest. Alphen wordt daarmee ‘op de kaart gezet’, het kost die winkeliers geen cent en ze doen er ….NIETS MEE!
Want natuurlijk kan ‘Sebastian’ er best wat mee, alleen moet dan wel, voor die ene dag, de zaak opnieuw worden ingedeeld omdat van deze klanten een andere vraag verwacht kan worden. Waarom vind ik dat nou zo normaal, maar Dick Mazher niet?

Eigenlijk is het te treurig voor woorden, medeburgers, maar hun reactie doet mij concluderen dat ze, vóór overal vlaggen verschenen, niet eens over die ’20 van Alphen’ hebben nagedacht. Niet door de retailcommissie van de VOA, die gewoon koopzondagen vastlegt zonder blijkbaar rekening met evenementen te houden, niet door de VOC, de club van centrumondernemers, die pas met gemeente en organisatie wil gaan praten terwijl alles al geregeld is, en ook niet door individuele ondernemers. Die maken nu de ontstane verwarring compleet door óf wel, óf niet, óf misschien toch wel, hun winkels voor al dat publiek te openen.

Medeburgers, ik heb me al vaker iets afgevraagd. Eigenlijk rollen we in Alphen van het ene evenement in het andere. Dat we nou geen disco hebben….. Maar eigenlijk is er juist heel veel te doen, in en rondom de stad. Het vervelende is dat je er in ons Stadshart NIETS van merkt. Geen winkelier komt op het idee om de publiciteit rond zo’n evenement nou eens te gebruiken om de eigen winkel, de eigen winkelstraat of zelfs het hele Stadshart te promoten. Hoe, is met al die professionele creatieve geesten in onze gemeente natuurlijk nooit een probleem, maar die moet je dan wel durven, willen en kunnen inhuren. Maar het is wel een heel kromme redenering de gemeente te durven vragen om ondersteuning van ons Stadshart, maar zelfs niets te doen met de mogelijkheden die er al zijn. Evenementen die zelfs al door die gemeente gesponsord worden. Integendeel, de 20 van Alphen is voor veel winkeliers slechts een blok aan hun been, zoals dat ook al het geval is met de Alphense jaarmarkt. Je kunt iets VÓÓR hun winkels organiseren, ze doen grotendeels gewoon niet mee en klagen dat al die stands voor hun winkel de klanten weghouden. Treurig toch? En hoeveel acties zijn er binnen de winkels opgestart rond het Winterspektakel? Zelfs Sinterklaas lijkt niemand te inspireren.

Maar goed, Alphense winkeliers krijgen al snel hun tweede kans, met het Zomerspektakel. Eens kijken of ze door deze affaire eindelijk hun verstand gaan gebruiken en daarop inspelen. Alleen in eigen kring leuke stempelacties bedenken, levert je in ieder geval geen enkele NIEUWE klant op.

Medeburgers, ik wilde dat ik kon zeggen dat die Alphense winkeliers een uitzondering zijn. Helaas is dat niet zo. Alleen woon ik hier, en zie ik hier elke keer weer hoe kansen om zeep worden geholpen.
En dat Stadshart, en de VOC dan?
Hoe krijg je dat dorp wél uit het meisje?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: