Bezuinigen moet, maar niet door mij!

20 mei

Zaterdagavond was mijn vrouw uitgenodigd deel te nemen aan het Debatop2 (Ned 2) over de effecten van het ‘Voorjaarsakkoord’ op bedrijven en particulieren. Hoewel niet specifiek Alphens, heeft dat ‘akkoord’ natuurlijk ook effecten op de ondernemingen en particulieren van onze ABR fusiegemeente.
Nou moet ik zeggen, ik ben wel vaker bij televisieopnames geweest, dat de organisatie mij positief verraste. Alles netjes geregeld, genoeg (gratis) consumpties in een mooie locatie met een goede catering, en nog reis en parkeergeld vergoed. Prettige mensen, geen stressy toestanden, je voelt je snel thuis, en dat was duidelijk ook de bedoeling.
Wel was het grappig te zien dat ‘de klagers’ en ‘de redelijken’ niet alleen in de uitzending in blokken tegenover elkaar zaten (met het echte publiek aan de derde zijde), maar dat ze ook vooraf in aparte ruimtes werden gezet. Tenslotte was het de bedoeling de discussie tijdens de uitzending plaats te laten vinden. Fysiek contact was daar niet mogelijk, omdat de microfoons aan het hoofd én aan de stoel vast zaten. Gelukkig was er naderhand wel een gezamenlijke borrel!

Enfin, de vraag ging natuurlijk over wat ik al in de titel stelde. Natuurlijk is het vervelend dat de ‘500 kilometer’ regeling vervalt, want daarmee valt voor veel mensen met een leaseauto een voordeel weg. Nou is dat, tenslotte heb ik een leven vol leaseauto’s achter me, volgens mij de meest voorkomende belastingfraude, dus in allerlei opzicht werd het tijd die regeling, die uiterst lastig te controleren is, overboord te zetten. Maar ja, de betrokkenen moeten nu verder van hun voordeeltje afzien. En de man (met de onwaarschijnlijke naam Cappie) die wél toegaf een ton te verdienen gaat natuurlijk niet écht arm leven doordat hij nu € 400 Euro in de maand moet gaan betalen. Juist omdat ík altijd braaf mijn bijtelling heb betaald, kan ik daar, nét als praktisch iedere aanwezige, ook moeilijk medelijden hebben. Meer gaan fietsen, zoals mijn vrouw al suggereerde. Ook voor mij voorheen geen optie, maar als je maximaal 12 kilometer van je werk zit……Desnoods een elektrische, toch?
Maar ook bij onze dekdekker kun je wat vragen zetten. Mijn zoon zit in de transportwereld, en dus weet ik iets van prijzen. Een bestelbus van € 40.000 lijkt me dan wel erg duur, eerlijk gezegd, en beslist minder handig om ook privé mee te rijden. Kortom, dat wel weer zo’n combi geval zijn, en voor een gecalculeerd belastingbedrag van € 4.500 kun je er best een klein privé autootje met lage uitstoot bij kopen, lijkt me.
Wel vreemd overigens dat hij, en Groen Linkser Arno Bonte (Rotterdam) stelde dat al voor, de mogelijkheden van dakbedekking in de vorm van zonnepanelen duidelijk nog nooit had overwogen. Té dicht op de klant werken, en uiteindelijk niet in het belang van die klant opdrachten uitvoeren, dát is, in mijn ervaring, een fout van veel kleine (en vaak ook grote) ondernemers.
Arno kon het natuurlijk niet laten de verkiezingstoer op te gaan, en, eerlijk gezegd, had hij het gemakkelijk, want zijn partij heeft natuurlijk een hoop ‘linkse hobby’s’ uit dat akkoord gesleept die de PvdA én de SP hebben laten liggen door er niet aan deel te nemen. Heel anders lag dat bij VVD zwaargewicht Wouter Kolff, wethouder in Utrecht, en zijn kompaan van ’t Wout, raadslid uit Amsterdam. Van die VVD was immers verwacht dat deze de ondernemers wel weer uit de wind zouden houden. De heren gaven toe dat ze natuurlijk nooit zelf met dergelijke maatregelen waren gekomen, maar dat ze wel degelijk andere punten (verlaging inkomstenbelasting, bijvoorbeeld) hadden gescoord. En dat het alternatief, een links akkoord, voor ondernemers ongetwijfeld helemaal verkeerd was uitgevallen. Daarom was het was het jammer dat ook zij de verleiding niet konden weerstaan op de verkiezingstrommel te slaan. Als iedereen nou VVD ging stemmen, draaiden ze alles wel terug. Ja, Ja!
Maar aangezien andere politici niet eens durfden komen, stelde men hun bijdrage wel degelijk op prijs. Zeker omdat Elsevier columnist, mede-Fries Syb Winia, hen behoorlijk op de huid zat.
Gelukkig mocht mijn eega Hiljonda, die aangaf de bezuiniging wel degelijk te voelen, aangeven dat we, met wat financiële voorzichtigheid, het best met wat minder zullen redden. Dat er immers legio mogelijkheden zijn om met minder geld hetzelfde te doen. Maar dat er nogal wat groepen in de samenleving zijn die meer bescherming nodig hebben. Deels zitten die al in het akkoord, deels zullen de Kamerleden dáár nog wat aan moeten doen.

Eén ding stond natuurlijk als een paal boven water: Hoe kunnen Nederlanders nog denken zonder kleerscheuren deze mondiale crisis te overleven?
Waarom kunnen we niet een paar jaar consuminderen?
Niet alleen die ander, ook jij?
En waarom passen die ondernemers zich toch zo slecht aan die veranderende markt aan?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: