Ramp voor Alphen?

22 jun

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers,

Er is in Alphen aan den Rijn, maar net zo goed in Boskoop en Rijnwoude, de nodige ophef ontstaan over het plan om bij Bleiswijk een Factory Outlet Centre (FOC) te bouwen. Gemeentebestuurders, onder druk gezet door paniekerige ondernemers, besluiten als een kip zonder kop bezwaar aan te tekenen bij de provincie. Want een dergelijke retailvoorziening zou ‘ontwrichtend’ werken op de plaatselijke middenstand en de plaatselijke belangen. Ook de gemeente Alphen doet aan deze vertoning mee, hoewel de aanstaande verhuizing van supermarktconcern (nee, de vele winkels blijven) Hoogvliet van Alphen aan den Rijn naar datzelfde industriegebied Bleizo maatschappelijk een aanzienlijk grotere ramp voor de gemeente is dan dat FOC ooit zal zijn. Als we al van een ramp kunnen spreken.

Nou zitten retailers, medeburgers, nooit en nérgens te wachten op nieuwe concurrentie, maar hier gaat het wel om een heel speciaal soort winkelcentrum waar vooral door merkenleveranciers oude voorraden tegen een aantrekkelijke korting wordt gedumpt. Door al die verschillende outlets bij elkaar te zetten en voor het hele FOC één thema te kiezen komt het aanbod veel overweldigender over dan het in werkelijkheid is. Natuurlijk spreken we over een hele lap grond, maar dan moet wel worden bedacht dat de winkels allemaal gelijkvloers zijn (de verdiepingen zijn vrijwel altijd slechts een facade) en dat er, tenslotte wonen er nauwelijks klanten omheen, grote, eveneens gelijkvloerse, parkeerterreinen nodig zijn.
Door toevoeging van het nodige kindervermaak én horeca wordt de klant in feite een dagje uit geboden, niet anders dan bijvoorbeeld IKEA dat al jaren doet. En voor de rest is het zoeken geblazen naar koopjes, want wat er niet is, zal er ook nooit meer komen, natuurlijk. Je moet het doen met wat er is, en als zodanig is een FOC niets meer dan één grote marktkraam! Onderzoeken wijzen dan ook uit dat, zelfs in plaatsen die er vlak bij liggen, klanten maar een paar keer per jaar de reis naar het FOC (Design Center in Roermond, Rosada in Roosendaal en Bataviastad in Lelystad) ondernemen. Niet iets waarover je je met een goed opgezette winkel in een aantrekkelijk winkelcentrum zorgen hoeft te maken.
Maar ja, veel winkels zijn nu eenmaal niet goed opgezet, voldoen niet aan de eisen van een moderne bricks&clicks wereld (zie http://www.bricksenclicks.me) en staan in onaantrekkelijke winkelcentra. Veel winkeliers hebben niet door dat ze zelf hun grootste concurrent zijn.

Ik wil het niet over aardbeien hebben, beste medeburger, maar de kennis over hoe een winkel, een winkelcentrum en zeker de hele distributievoorziening van hun gemeente functioneert, kan bij gemeentebestuurders, hun ambtenaren en de politici in een vingerhoed. Zo heb ik er in Alphen aan den Rijn regelmatig op gewezen dat rond De Baronie hoogstens plaats is voor een buurtcentrum, maar komen daar winkels die veel directere bedreiging voor het Alphense Stadshart vormen dan dit FOC. Merkwaardig is het te zien dat die politici, bestuurders en ambtenaren bij de Baronie, midden in Alphen aan den Rijn, als makke schapen achter Hoogvliet en Zeeman (Green) aanlopen, maar prompt te hoop lopen als er paniek wordt geslagen over dat FOC helemaal in Bleiswijk!
Tenslotte hébben we in Alphen al teveel supermarkten, en komen er daar nog twee bij. En als daar een echt grote sportwinkel komt, kunnen de andere sportwinkels beter sluiten. En een Xenos, of Action erbij? Dát zijn pas echte drains op de koopkracht in ons stadscentrum. Maar dáár hoor je niemand over.
Tegen dat “Baronie” kan de ‘trekkracht’ van de Bibliotheek in het nieuwe Cultuurhuis écht niet op, om van het Stadsarchief maar te zwijgen!

Nee, medeburgers, het probleem van het Stadshart in Alphen aan den Rijn is dat het geen enkele aantrekkingskracht heeft op bewoners van omliggende plaatsen. Ons stadshart is niets meer dan een opgeleukt Dorpshart, en dat ga je met het toevoegen van toeters en bellen écht niet veranderen. Tenslotte hebben ze in Boskoop, Bodegraven en Nieuwkoop ook een HEMA, om maar één voorbeeld te noemen.
Daarbij wordt het voor klanten, ook voor Alphenaren, steeds gemakkelijker om op het internet te kopen, waar al die formules die we hier NIET hebben, hun hele assortiment gaan aanbieden. De bevolkingsaanwas is gestopt, de economie zit in het slop, internet ‘vreet’ koopkracht en Alphen aan den Rijn blijft maar achterom kijken naar de goede dagen van weleer! Wel gaan we op de wildste plaatsen nieuwe winkels bouwen (Baronie, Station, Oude Raadhuis) en denken te veel politici de stad vooruit te helpen door gedoemde winkelstraten (Hooftstraat) te beschermen.

Medeburgers, er voltrekt zich een ramp in het Alphense Stadshart, maar Bleizo heeft daar niet zoveel mee te maken. Alphense ondernemers, politici en bestuurders alles!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: