Lage Zijde: Afschrijven, Uithuilen en Opnieuw beginnen

5 jul

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Woensdag werd de Alphense gemeenschap opgeschrikt door de mededeling dat projectontwikkelaar Corio zich, ondanks maandenlange onderhandelingen, niet gaat bemoeien met de ontwikkeling van de Lage Zijde. Een ontwikkeling waarin deze international, eigenaar van het overdekte winkelcentrum De Aarhof, toch al tegen wil en dank verzeild was geraakt. Natuurlijk springt dit niet af vanwege de huidige crisis, Corio is wel gewend om op heel lange termijn te denken, en staat ook niet bepaald als armlastig bekend. Dát is nou ook juist het probleem: In tegenstelling tot wat wethouder Lyczak beweert, zijn de vooruitzichten met betrekking tot de exploitatie en de financiering van het bestaande Lage Zijde plan helemaal niet goed. Anders was Corio er echt wel ingestapt. Nee, nu Corio zich er niet aan wil branden, zal niemand zich ermee willen bemoeien. Afschrijven, uithuilen en opnieuw beginnen!

Wel, er komt een spoedvergadering van de gemeenteraad, maar wat er gebeurd is weet iedereen al, en wat er komt? Ach, wie gelooft daar ook maar één woord meer van? Het stadhuis lijkt de grip op de zaak volkomen kwijt te zijn.

Medeburgers, het is ook helemaal niet erg dat deze Lage Zijde upgrade niet door gaat. Niet alleen omdat daarmee ook de bouw van een nieuw Cultuurhuis van de baan is, maar gewoon omdat dat plan verouderd is en absoluut niet meer inspeelt op wat de retailsector in Alphen aan den Rijn te wachten staat. In wezen is elke investering in dit plan, waarbij overigens nog maar weinig doet denken aan de megalomane plannen waarmee bureau Stadshart jarenlang zwaaide, in de huidige situatie volkomen onverantwoord. Voor investeerders, maar ook voor de bestaande én nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn.

Niet helemaal toevallig, medeburgers, ben ik bezig met een stadshart plan in een heel andere plaats, Hulst. Daarvoor heb ik nogal wat stukken gelezen, onder andere een recent onderzoeksrapport waarin, tot mijn verbijstering, het woord ‘Internet’ niet eens in voorkwam. Dát is ook het geval met het befaamde ‘Lage Zijde’ plan waarin ook alleen maar wordt gepraat over het stapelen van stenen, en de invloed van internet en nieuwe media categorisch wordt genegeerd. Dat kán eigenlijk ook niet anders, omdat dit plan zich baseert op het rapport “Rondom de (Alphense) brug”, stammend uit een tijd dat nog slechts weinigen zich met dat Internet bezig hielden.
Nu nog, en dat bleek ook weer bij de presentatie van het ‘Nieuwe Winkelen’, denken ondernemers, bestuurders én politici niet veel verder dan ‘een webshop naast de winkel’! Niemand lijkt eraan te willen dat dit internet betekent dat je voortaan op een heel andere manier kunt voorzien in de wensen en behoeften van je afnemers. Dat je juist met MINDER stenen, in een kleinere winkel, een sterkere formule kunt realiseren dan je nu hebt. En dat alleen volledige integratie van ‘bricks&clicks’ je het volle rendement uit deze nieuwe technologie oplevert. (http://www.bricksenclicks.me)
Het betekent ook dat de verhoudingen tussen de assortimenten die in de fysieke winkel ligt, én de assortimenten dat via de webshop beschikbaar zijn, volledig van elkaar gaan verschillen.

Medeburgers, méér bieden met minder kosten wordt realiteit! En daarmee wordt een grotere mate van specialisatie mogelijk, en groeit de diversiteit en de aantrekkelijkheid van het Stadshart ZONDER dat er meer winkels, en zeker geen grotere winkels, nodig zijn. Kortom, we hebben de extra vierkante meters winkelruimte aan het Thorbeckeplein helemaal niet meer nodig!

Daarom is het huidige probleem ook geen probleem, maar een mogelijkheid. De mogelijkheid om een, op de bricks&clicks toekomst gericht, nieuw plan te maken voor ons hele Stadshart. Een Stadshart waarvoor dat Thorbeckeplein een ondergeschikte functie krijgt. Zodat we daarvoor dus een heel nieuw plan kunnen maken, misschien met gezellige terrassen aan Rijn en Aar! En, we hebben nu de tijd om zoiets te ontwikkelen, met één grote ‘World of Media’ als basis van een bescheiden Cultureel Centrum.

Tja, onze weinig creatieve politici brullen natuurlijk gelijk dat ‘we niet terugkunnen’. Nou, misschien zij niet, maar wij Alphenaren kunnen best terug, als we dat willen. Tja, voor die al gedane investeringen zal een nuttige oplossing gezocht moeten worden. En die zal ook best wel gevonden kunnen worden. Maar we gaan toch niet hals over kop bouwen omdat?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: