Het Alphense Stadshart, wie doet het licht uit?

17 jul

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Het gaat slecht met het Alphense Stadshart, en het wordt nog veel slechter, tenzij overheid, politiek én ondernemers eens over hun eigen schaduw heen durven stappen om dat problemen écht aan te pakken!

Toen ik, al bijna tien jaar geleden, waarschuwde dat het bouwen van nieuwe panden (stenen stapelen) aan de Hoge Zijde NIET automatisch zou leiden tot een aantrekkelijker binnenstad, verklaarde vriend en vijand me voor gek!
Want natuurlijk zouden nieuwe panden nieuwe, aantrekkelijke winkelformules aantrekken die Alphen aan den Rijn tot het centrum van de regio zouden verheffen. Ach, je kunt zoiets wel vooraf voorspellen, maar natuurlijk nooit vooraf bewijzen. Maar naderhand? Er zijn nog nooit zo WEINIG bezoekers van het Alphense Stadshart geweest dan NA de opening van het Rijnplein en omgeving. Misschien dat de crisis én het geklooi rond het Thorbeckeplein er nu een rol in spelen, maar ook vóór de crisis en vóór er ook maar één winkel verdween van het Thorbeckeplein, liep het bezoek aan dat Alphense Stadshart terug! Elk jaar opnieuw! Is Alphen aan den Rijn door die binnenstadsvernieuwing opeens wél het centrum van de regio geworden? Een vraag die onze nieuwe medeburgers natuurlijk het best kunnen beantwoorden. In ieder geval is van de voorspelde VERVIERVOUDIGING van het bezoek van buiten de stad geen sprake!

Wat helpt het om, zoals het artikel in Alphen.CC stelde, dat Alphen bij de twintig grootste winkelcentra van onze provincie hoort? Levert die wetenschap ons ook maar één nieuwe klant op? Natuurlijk niet, dat is gewoon statistiek waar we niets aan hebben. In datzelfde artikel nog een goede tip van een onderzoeksbureau: Nog een supermarkt erbij zou meer bezoekers opleveren! Dan weet je toch écht niet meer waar je het over hebt. De drie supermarkten die er nu zijn, is al veel te veel voor een STADSHART, en ik zie Hoogvliet nog niet hun belofte inlossen dat de winkel aan de Raadhuisstraat gesloten wordt als die in De Baronie open gaat. En dan nóg één erbij? Waar moet die dan van leven?

Nee, medeburgers, in tijden van crisis komt incompetentie vanzelf bovendrijven! Wat zeg ik, het wordt geëtaleerd! In Alphen.CC! Wát een sukkels!

Op http://www.bricksenclicks.me doe ik opnieuw voorspellingen, en ik weet zeker dat die, over tien jaar, weer uitkomen! Ook in Alphen aan den Rijn! En niet alleen ik, ook internet goeroe Cor Molenaar deed al harde uitspraken rond de komst van een echte Nederlandse site van internetkampioen Amazon. Veel Nederlandse winkelketens (de paar zelfstandigen die over zijn gebleven hebben het wel met schade en schande, én competentie, wel geleerd, intussen) zullen het internet NIET overleven, tenzij…..

Medeburgers, het ís de tijd van het Nieuwe Winkelen, maar het wordt tijd voor de Nieuwe Winkelier! De Nieuwe Winkelier is iemand die veel méér doet dan een webshop openen naast de winkel, of die wat op Facebook of twitter rondklooit en daarmee denkt de lopende eeuw wel te overleven.
De Nieuwe Winkelier voegt de unieke voordelen van zijn fysieke winkel, zijn vestigingsplaats, zijn winkelsfeer en zijn klantgerichte personeel samen mét de enorme mogelijkheden van het internet. Volledige integratie, of …..licht uit!

De Nieuwe Winkelier, en de Nieuwe Winkelorganisatie, komen er snel achter dat ze alleen via volledige integratie hun bestaande winkelformule opnieuw kunnen uitvinden. Dat ze met MINDER MEER voor hun klanten kunnen betekenen. Dat ze zich kunnen specialiseren, zodat ons Stadshart niet langer het 13 in het dozijn beeld geeft van nu. En dat die Nieuwe Winkelier zich dat kan permitteren omdat hij/zij minder dure vierkante meters nodig heeft, minder energiekosten hoeft te betalen, minder voorraadkosten heeft en met minder personeel uit kan. Terwijl die Nieuwe Winkelier de klant wel méér keus, méér kennis van zaken, meer sfeer en meer beleving kan bieden omdat de feitelijke aankopen grotendeels via de eigen webshop gaan.
De tijd van de winkel als ‘opgeleukt magazijn’ is voorbij. De winkel moet vooral beleving bieden, haar klanten op ideeën brengen, en minder gefocust zijn op de transactie! En wat geldt voor winkels, geldt zeker ook voor het hele stadshart! Tenminste voor dát deel wat overblijft. Misschien hebben we dat Lage Zijde plan, dat tóch al helemaal vast zit, helemaal niet meer nodig. En ZEKER niet zoals het ons jaren is voorgehouden. Hoe? Dat staat allemaal allang op http://www.bricksenclicks.me !

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: