Lapwerk aan het Thorbeckeplein

29 aug

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers,

Dat in Alphen aan den Rijn niet alles loopt zoals men gewild had, is wijd en zijd bekend. De werkelijkheid is dat eigenlijk niets loopt zoals het zou moeten, zelfs dat de meeste plannen stilstaan. En wáár nog wat gebeurt, gaat het verkeerd, zoals de werkelijk waanzinnige taferelen op de Prins Bernhardlaan laten zien. Daar komt, om één of andere onnaspeurlijke reden, een rotonde, maar toen de zaak eenmaal opgebroken was, bleken er allemaal leidingen te liggen die nergens in de boeken stonden vermeld. Nu zou je denken dat je dat even nagaat door éérst aan beide zijden van de weg te kijken of de situatie klopt met de boeken, maar nee, gelijk graven, én dus direct stoppen. Intussen is de zaak al een paar maanden opgebroken, en zonder extra pech, blijft dat nog zo tot oktober. Intussen is wel het ‘nieuwe’ busstation geopend, maar daarmee zijn de problemen alleen maar groter geworden. Want nu moeten ook alle bussen over het provisorische slingerpad naast die Prins Bernhardlaan. De puinhoop is echt volkomen, daar moet over zijn nagedacht, in onze stadskas!

Tja, nu er weinig positiefs te melden is, wordt van werkelijk elke gebeurtenis een successtory gemaakt. Hoewel het iedereen wel duidelijk is dat het Lage Zijde project volkomen in het slop zit, en er zelfs een actie is opgestart om wethouder Stan Lyczak te handhaven (en daarmee te voorkomen dat dit ooit nog van de grond komt), bericht AD/Alphen “Nieuwe winkels aan (Thorbecke) plein”. Nou, dat is waar, natuurlijk, alleen wat schiet de Alphenaar, wat schiet Alphen aan den Rijn, daar nou mee op. Die winkeliers betalen huren die niet in de buurt komen van ‘marktconforme prijzen’, ze zitten in panden waar HELEMAAL niets aan gebeurt, aan een plein dat er steeds leger en armoediger uit gaat zien. Natuurlijk is het mooi dat we daar niet tegen lege winkelramen zitten aan te kijken, maar we moeten nou niet doen of we dit de aantrekkelijkheid van ons Stadshart bevordert. Want welke leuke kop dan ook kan niet verhullen dat dit niets meer dan LAPWERK is. Positivisme zonder fundament maakt ons binnenstadsbeleid, wát dat ook mag zijn, er niet geloofwaardiger op.

Intussen, medeburgers, gebeurt er aan de overkant van de Aar al jaren helemaal niets, en wellicht is dat ook wel beter. Het verbaast me al jaren dat politiek én zakenwereld in Alphen zo vasthouden aan plannen die ontworpen zijn voor een heel andere wereld dan waarin we intussen terecht zijn gekomen. Aan concepten waarvan elke kenner wel weet dat ze helemaal niet meer werken. Aan bouwsels waaraan niemand ooit geld gaat verdienen.

Want het is maar de vraag of het afketsen van de bewinkeling aan het Thorbeckeplein wel zo’n ramp is. Wellicht is het beter eerst te werken aan de kwaliteit (samenstelling) van dat Alphense stadshart, zonder maar aan te nemen dat extra winkelruimte leidt tot meer bezoek. Tenslotte weten we dat er sinds die nieuwe winkels aan de Hoge Zijde steeds MINDER bezoekers zijn gesignaleerd, dus waarom dat geloof dat het aan de Lage Zijde anders zou gaan? Medeburgers, ik noem U een paar redenen om ons Stadshart juist zo compact mogelijk te maken:
• Het internet gaat, in tegenstelling tot wat sommige auteurs beweren, niet ten koste van de fysieke winkels. Tenminste, als winkeliers die technologie gebruiken om hun hele winkelformule te upgraden, zoals ik dat op http://www.bricksenclicks.me beschrijf. En dat vervolgens ook toepassen op het hele winkelcentrum.
• Die winkels kunnen, geïntegreerd met de webwinkel, uit met veel minder vierkante meters dan ze nu hebben. Deels door het assortiment beter over winkel en webshop te verdelen, deels omdat die winkels zich, veel meer dan nu, kunnen specialiseren. In ieder geval maken ze fors minder kosten.
• De ‘overblijvende ruimte’ kan gebruikt worden door andere ondernemers om er een pop-winkel, of een shop-in-the-shop in te vestigen en het straatbeeld kan verder worden gedynamiseerd door plaatsing van kiosken. Hoe dan ook, zowel de bestaande formules als die micro stores zullen de klant een steeds wisselend beeld geven. En dát is aantrekkelijk voor het ‘shoppende publiek’.
• Het is maar zeer de vraag of we in de situatie van Retail 3.0 de ruimte aan de overkant van de Aar wel nodig hebben. Als we daar bouwen, bouwen we dan niet voor leegstand?
• Alphen moet haar ‘branche commissie’ opdoeken, die zorgt toch alleen maar voor de belangen van de zittende winkeliers. Daarvoor in de plaats moet, door niet-direct betrokkenen, een binnenstadsbeleid worden ontwikkeld dat ons, uit de krachten gegroeide, dorpshart om moet vormen tot het bruisende stadshart dat we allemaal willen. Nu hebben we van het één teveel, en van het andere te weinig! Pas dan biedt ons Stadshart pas méér dan de dorpscentra om ons heen!
Churchill zei ooit, na de succesvolle evacuatie bij Duinkerken, dat oorlogen niet worden gewonnen door terug te trekken. Voor Alphen aan den Rijn geldt dat succesvol lapwerk aan het Thorbeckeplein nooit kan zorgen voor een aantrekkelijke binnenstad als ‘paradijs’ voor het winkelende publiek!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: