Is Alphen aan den Rijn gek geworden?

15 okt

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Nee, dan heb ik het niet over de dames Verschuur en De Groot die iets probeerden waarvan de hele Alphense politiek wist dat het niets zou worden. Nu weer terug bij af! Twee kleine, volledig op de stad Alphen aan den Rijn gerichte, partijtjes die het in bij de verkiezingen in de grote fusiegemeente supermoeilijk gaan krijgen.
Och, en dan heb ik het ook niet eens over de wegwerkzaamheden die Alphen aan den Rijn langzaam maar zeker in een stilstaande file veranderen. We hebben nu omleidingroutes van omleidingroutes. Daarover is nagedacht, dát is duidelijk. Maar het kan nog erger! De brug van Koudekerk was altijd al een hinderpaal, dus is besloten het hele ding maar weg te nemen! Daarmee wonen de Koudekerkers in feite op een eiland dat maar via heel smalle weggetjes bereikbaar is. Iedere politicus doet of dit onvermijdelijk is, maar dat, medeburgers, is natuurlijk onzin. Als Alphen aan den Rijn zich er, in het kader van hun wens naar een vierbaans MAXIMA brug, niet tegenaan bemoeid had, dan hadden de Koudekerkers al beschikt over een nieuwe brug over de Rijn. Maar ja, welk dorp van deze omvang beschikt er straks over een vierbaans verbinding met Alphen aan den Rijn, en met de N11? Even doorbijten maar, medeburgers!

Dat brengt mij op het fenomeen van de N207. U weet wel, die provinciale weg die verbreed moet worden omdat de Alphenaren niet tijdig uit hun bed kunnen komen. Nu deze N207, in ieder geval de verbinding met de A4 bij Leimuiden, een hele tijd niet beschikbaar was, bleken de (volgens eerder berichten zo geplaagde) transportondernemers daar nauwelijks last van te hebben. Wat blijkt? Hun vrachtwagens rijden allang via de N11 naar de nu (nog wat provisorisch aangelegde) zesbaans A4 bij Leiderdorp. Dat is een stuk sneller dan de N207, zelfs zonder file, zoals ook al de nodige medeburgers uit de wijk Kerk en Zanen hebben gemerkt. Precies zoals ik al jaren op dit blog propageer. Die N11, zeker na het opheffen van de gelijkvloerse kruispunten daarin, is een goedkoop alternatief voor de politiek zo gewenste, peperdure, ‘westelijke rondweg’, de Grote Bypass.
Maar maak U niets wijs, medeburgers, onze Alphense politici blijven gewoon dat N207 fantoom najagen, gewoon omdat ze eraan gewend zijn geraakt om ons belastinggeld over de balk te gooien. Bezuinigen, ja, ja…

Maar wat helemaal te gek is voor woorden, beste medeburgers, zijn de plannen om overal in de stad, bij het Station en de Van Foreestlaan (bij het zwembad), zelfs bij het busstation nieuwe winkels te bouwen. Alsof het Alphense Stadshart niet al jaren in zwaar weer verkeert. Er wordt nog heel erg omheen gepraat, maar van de plannen rond het Thorbeckeplein komt natuurlijk net zo weinig terecht als van de grootse ambities rond de NS-halte die we hardnekkig ‘station’ blijven noemen.
We proberen het, net als in zoveel andere middelgrote steden, met wat activiteiten op te leuken, maar de praktijk is dat het Alphense Stadshart niet die keus, niet die winkelbeleving biedt die consumenten zoeken. Een winkelbeleving die uitgaat boven wat mooie dorpscentra als Boskoop of Bodegraven zelf al bieden. Consumenten willen meer inhoud, maar we bieden steeds meer van hetzelfde. Die consumenten zoeken daarom massaal de grote steden op, terwijl veel winkeliers (ook landelijk, overigens) hun falen afwentelen op ‘het internet’. En om dat bezoek aan dat Stadshart te stimuleren, steunt ons gemeentebestuur enthousiast de bouw van nóg meer winkels buiten dat stadshart. Zoals het, vér boven het niveau van buurtcentrum uitstijgende, winkelcentrum De Baronie, en de wil om zelfs vijf miljoen van onze schaarse Euro’s te besteden aan de ontwikkeling van volkomen onnodige winkelruimtes bij het station. En nu komen daar nog plannen bij voor winkels aan de Van Foreestlaan en zelfs in het nog te bouwen busstation!
Om over de idiotie van een Lidl supermarkt op een daarvoor volkomen ongeschikte locatie maar niet te spreken. Natuurlijk weet ik wel dat de gemeente nu tegengas geeft, maar aanvankelijk was daarvan niets te merken voordat op dit blog, en andere, de nodige waarschuwingen verschenen. Integendeel, nét als bij de vestiging van Hoogvliet aan De Ridderhof, werkte de gemeente aanvankelijk enthousiast mee!
Over het, eveneens volkomen overbodige, cultuurhuis zullen we het maar niet hebben.

Beste medeburgers, het lijkt erop dat alle Alphense politici nog even al hun hobby’s willen realiseren, voordat er straks nieuw beleid in een grotere gemeente moet worden gemaakt. Beleid waarbij de omliggende grote en kleine kernen niet langer genoegen nemen met de kruimels die tot nog toe in Zwammerdam en Aarlanderveen bleven liggen. Intussen wordt er wel iets op touw gezet dat moet leiden tot ontwrichting van onze retailvoorzieningen, maar dat gewoon wordt gesteund door politici en ons zakenleven. Echt, iedereen lijkt gek geworden!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: