Open Brief aan Mathijs Kortleven, Fractievoorzitter Christen Unie in de gemeente Alphen aan den Rijn

2 nov

Beste Mathijs,
Vanochtend ving ik wat tweets op die raadslid Koos van Arkel namens de fractie de twitterwereld inzond. Die hebben me, als CU lid, buitengewoon verbaasd. Hij stelde daarin vast dat de CU fractie er zoveel vertrouwen in heeft dat het VORM lukt ¾ van de te bouwen 10.000 m2 rond het Thorbeckeplein te verhuren dat de gemeente rustig 12 miljoen kan uitgeven om hun plan voor de Lage Zijde een kans te geven. En verder dat teveel mensen (ik, o.a.) in Alphen aan den Rijn alleen maar negatief denken zonder een alternatief te hebben.
Ik moet zeggen, ik was verbijsterd, als Alphenaar én als CU-lid.

Tja, Mathijs, omdat het duidelijk is dat kennis van winkelzaken, laat staan winkelcentrumzaken, binnen de fractie gewoon ontbreekt, zou je verwachten dat je eerst eens te rade gaat bij een CU-lid dat met dit probleem niet alleen de nodige ervaring heeft, maar daarin heeft ‘doorgeleerd’ en er regelmatig over publiceert! Maar nee, de fractie gaat liever af op de mening van een bedrijf die hieraan, als alles goed gaat, fors geld gaat verdienen, en in het slechtste geval volledig door de gemeente Alphen aan den Rijn wordt gecompenseerd.
Natuurlijk heb ik wel degelijk een alternatief, dát is tenslotte mijn vak. Zoals het ook mijn vak is te weten dat de laatste maanden berichten, inzake leegstand in de stadscentra van allerlei middelgrote steden, over elkaar heen lijken te vallen. Er is iets fundamenteels mis met de aantrekkelijkheid van deze steden, ook in Alphen aan den Rijn, waarvoor ik al waarschuwde toen het nog allemaal goed leek te gaan. Maar de CU-fractie blijft, in lijn met het collegebeleid, kritiekloos doormodderen op basis van een plan dat vér voor de crisis is ontwikkeld. Ontwikkeld in een tijd dat het internet nog in de kinderschoenen stond, en “het nieuwe winkelen”, laat staan “de nieuwe winkelier”, nog niet eens bestond. Een situatie waarvoor ik al jaren oplossingsrichtingen neerzet in mijn boek ‘Marketing voor Retailers’, inmiddels de 2e editie, en op de website http://www.bricksenclicks.me.

Maar de gemeente Alphen aan den Rijn, en dus de CU-fractie, gaat rustig door met het plannen van 10.000 m2 extra winkelruimte rond het Thorbeckeplein, alsof dat hele internet, en de fundamentele veranderingen in vraag en aanbod als gevolg van dat internet, niet eens bestaan. Alsof dat plan van VORM GEEN vierde supermarkt in ons centrum, en de zesde nieuwe supermarkt in een paar jaar, betekent voor een bevolking die nauwelijks groeit. Zie hiervoor http://www.beleefalphen.com!

Nee, Mathijs, ik snap, als CU-lid, toch al niet waarom de CU-fractie een collegebeleid volgt dat niet alleen rechtstreeks afstevent op 52 koopzondagen, maar ook op de vestiging van seksshops omdat die wél graag in Alphen een winkel willen openen.
Niet dat ik daar nou persoonlijk zoveel problemen mee heb, maar als partijlijn, nee, lijkt me. Daarbij wordt met vertrouwen gekeken naar de modesector, die ‘graag’ naar Alphen zou willen komen. Waarom hebben ze dat dan niet eerder gedaan? Praktisch de hele sector draait negatief, dit jaar én de komende jaren. Banken zijn nog nooit zo terughoudend geweest op de financiering van winkels, en echte innovatie, de echte bron van verbeterde rendementen, is in de modesector nauwelijks zichtbaar. Alphen aan den Rijn groeit niet meer, vergrijst alleen. De koopkracht loopt achteruit. Waarop is dat optimisme dan gebaseerd?
Nee, het gemeentelijk beleid is gebaseerd op aannames die nérgens bevestigd worden, en daaraan meewerken geeft te denken voor een partij als de CU, waarin realisme toch altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.
Waarom dan nu opeens een gokspelletje met het geld van de burger?

Nee, Mathijs, het lijkt erop dat de CU-fractie, mét het college, terecht is gekomen in wat Donald Sull ‘Active Inertion’ noemt. Steeds harder werken aan een toekomst die door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen allang onhaalbaar is geworden. Met een plan dat ooit de basis vormde voor het succes van Alphen, maar nu als een molensteen om de nek van college en politiek hangt.

Maar jullie hebben nog een week om je te beraden, en je hebt mijn nummer, toch?

Reinder H. Koornstra MSc
Retailplanoloog en auteur, CU-lid

Advertentie

2 Reacties naar “Open Brief aan Mathijs Kortleven, Fractievoorzitter Christen Unie in de gemeente Alphen aan den Rijn”

 1. Reinder Koornstra november 18, 2012 bij 3:51 pm #

  Beste Reinder, hierbij mijn reactie op je open brief. Je hebt mij verrast met je open brief. Een open brief wordt toch pas geschreven als je je een roepende in de woestijn voelt? Voor jouw schrijven heb je nooit op enigerlei wijze contact gezocht met mij Beste Reinder, hierbij mijn reactie op je open brief. Je hebt mij verrast met je open brief. Een open brief wordt toch pas geschreven als je je een roepende in de woestijn voelt? Voor jouw schrijven heb je nooit op enigerlei wijze contact gezocht met mij

  Beste Reinder, hierbij mijn reactie op je open brief. Je hebt mij verrast met je open brief. Een open brief wordt toch pas geschreven als je je een roepende in de woestijn voelt? Voor jouw schrijven heb je nooit op enigerlei wijze contact gezocht met mij noch met de andere fractiegenoten. Wat drijft jou dan om een open brief te schrijven? En nu inhoudelijk. Je werd getriggerd door de tweets van Koos van Arkel. De tweets heb ik er bijgezocht. Dan weten we waar we het over hebben. Kan ik jouw reactie ook beter plaatsen. Althans, dat was mijn gedachte. Hierbij de tweets; eerste tweet > “Beantwoording door het college van de vragen Lage Zijde. 70% verhuur is haalbaar, zegt VORM.” en tweede tweet > “iedereen weet dat er iets moet gebeuren #lagezijde. Ik hoor veel negatief denken en geen oplossingen. #niksdoendanmaar? “, Het is mij volstrekt onduidelijk waar jouw verbijstering op is gebaseerd. Al wat je in je verbijstering denkt te constateren haal ik niet uit de tweets van Koos. En als je dan zo verbijsterd bent, waarom heb je Koos niet direct gebeld? Waar haal je de wijsheid vandaan dat de fractie kennis van zaken ontbeert op het gebied van winkelcentrumzaken? Je hebt nog nooit contact met de fractie gezocht!! En Reinder, je weet toch uit je politiek actieve tijd dat, ook als kennis aanwezig is, de fractie altijd in gesprek gaat met organisaties die verstand van zaken hebben van op dat moment relevante onderwerpen?! Vooral om de meningsvorming aan te scherpen!! Je had dus ook gewoon kunnen bellen of een mail kunnen sturen zoals je gisteren hebt gedaan en waarin je hebt aangegeven met de fractie in gesprek te willen over de Lage Zijde. Je weet dat het onderwerp Lage Zijde nog een paar keer terugkomt. Je krijgt van ons dus een uitnodiging! Zo hoort het dus Reinder, even een mail zoals gisteren en niet direct open brieven. Waar haal je overigens de 10.000m2 extra winkelruimte vandaan? Dat staat nergens in de stukken. 6000m2 is vervangend, dat geeft toch een heel ander beeld. En die 52 koopzondagen? Staat nergens in de stukken over de Lage Zijde noch in het coalitieprogramma. Het staat wel in het regeerakkoord ‘Bruggen slaan’ van de VVD en de PvdA. Op blz 10 om precies te zijn. En hoe kom je nu bij seksshops? Waar heb je dat in de plannen gelezen? Of heb je dat ook uit de tweet van Koos kunnen lezen? Beste Reinder, wat mij betreft ben je wel heel erg van het padje af. Wat is de reden van al deze onzin?! Ongebreidelde honger naar media aandacht? Je schreef mij gisteren dat half Alphen je open brief al gelezen had. Waar blijkt dat uit? Toch niet alleen uit mijn reactie van afgelopen maandag mag ik aannemen. Ik heb verder geen reacties, behoudens die van jou, op je open brief gezien. Reinder, ik hoop op een constructieve samenwerking. Als je denkt dat je daaraan een bijdrage kan leveren bij welk onderwerp dan ook hoor ik dat graag. Je uitnodiging die je gisteren hebt gedaan, om bij de discussie over de Lage Zijde betrokken te raken neem ik aan, dus dat initiatief ligt bij mij. Ik wens je veel wijsheid bij je werk ook als ouderling van de Advenstkerk. Blijf kritisch en maak daarbij vooral gebruik van effectieve middelen.
  Met vriendelijke groet,
  Matthijs

  • Reinder Koornstra november 18, 2012 bij 3:52 pm #

   Beste Matthijs,
   Ik ben, al vele jaren, een uiterst kritische volger van deze coalitie die het eigen voortbestaan als voornaamste leidraad verheven lijkt te hebben. Dát is de voornaamste reden mij daarom niet actief in te zetten voor de plaatselijke CU afdeling, waar ik op provinciaal en landelijk niveau vooral veel waardering heb voor deze christelijke partij, waar ik toch echt lid van ben.

   Matthijs, ik ben er vrij zeker van dat jij, nét als ikzelf, tot voor kort niet of nauwelijks wist wat VORM was, wat ze hadden gedaan en waar ze hun wijsheid vandaan halen. Daarom vond ik het uitermate vreemd dat de CU-fractie zo gemakkelijk aannam dat, als VORM stelt dat ze die 70% van die 10.000 m2 wel verhuren, dit ook waar is. Waarom, als ze daar zo zeker van zijn, stellen ze het dan überhaupt als voorwaarde? En waarvoor hebben ze dan die Alphense miljoenen nodig? Blijkbaar zijn andere financiers een stuk minder goedgelovig dan de Alphense coalitie.

   Natuurlijk moet VORM alle 10.000 m2 vullen. Die 6.000 m2 die er was, is immers verdwenen, en komt, tegen de ongetwijfeld forse nieuwe huren, ook niet terug. En10.000 m2 is heel veel, als je weet dat de gemiddelde modewinkel er nog geen 500 van gebruikt. Daarbij heeft praktisch elke modeformule alleen maar belangstelling voor echte A-locaties (Alphen heeft er geen) in de grote steden. Als ze nog geld hebben om überhaupt te expanderen.

   Verkiezingsprogramma’s, beste Matthijs, zijn er niet om te besturen, maar om verkiezingen te overleven. Een dergelijk programma valt immers altijd ten prooi aan coalitieafspraken. Ik spreek natuurlijk ook allang niet meer over de huidige coalitie, maar over de volgende. En daar zijn de voorstanders van koopzondagen beslist in de meerderheid. Nu niemand gemeenten op dit punt nog tegenhoudt, kun je op meer koopzondagen wachten. En nu maar hopen dat iemand inziet dat zo’n koopzondag buiten een groter stadscentrum volkomen zinloos is. Maar voor ons Stadshart? Natuurlijk, zeker nu elke cent er één is, bij onze retailers.

   Tja, ik kan het ook niet helpen dat je weinig thuis lijkt in de wereld van blogs en sociale media. Hoeveel reacties krijgen jullie nou op je verkiezingsprogramma, dat toch ook gewoon op je website staat. Het aantal reacties zegt niets over het effect. Het aantal bezoeken, en de kwaliteit van die bezoeken, aan de site wel. Daarbij nemen via Alphens.nl nog veel meer mensen van die boodschappen (en niet alleen van de mijne) kennis. Daarnaast reageren veel mensen, ook ik, als ik weinig tijd heb, rechtstreeks via Twitter of Facebook.

   Tja, natuurlijk had ik jullie netjes een briefje kunnen sturen! Had dat jullie stemgedrag wél veranderd? Nee, natuurlijk, want daarmee was het college, én de coalitie, gevallen. Dát is, vanuit het partijbelang gerekend, natuurlijk niet slim. Maar ik had er wel graag met jullie over gepraat, vóór de fractie zich zo kritiekloos aan dit plan bond.

   Matthijs, ik wil, maar dat geldt voor elke fractie, graag praten over wát te doen met ons Stadshart, waarvan het Thorbeckeplein slechts een onderdeel vormt. Maar dan niet over dit plan van VORM, dat óf wel, óf niet, door gaat. Gelukkig zullen we dat pas weten als dit college toch al op haar laatste benen loopt. Wel wil ik het met jullie hebben over wat we dan wél met dat Thorbeckeplein zouden kunnen doen, in het kader van de ontwikkeling van ons dorpshart naar een aantrekkelijk Stadshart.
   Daarover, dat zeg ik maar alvast, publiceer ik deze week een nieuw blog op http://www.beleefalphen.com.

   Maar niet weer zo boos worden, hoor! Het is maar politiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: