Retailvisie

15 nov

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers

Er gebeuren vreemde dingen in de gemeente Alphen aan den Rijn. En dat gaat niet alleen ten koste van de ontwikkeling van onze eigen winkelcentra, en ook van die in alle omliggende dorpen. Overal verschijnen maar winkels en winkelcentra, alsof de consumptiezucht van onze inwoners geen grenzen kent.
We bouwen maar door, alsof er niet zoiets als het internet bestaat.
Nu de coalitiefracties hun wethouder hebben gesteund in de plannen rond het Thorbeckeplein, komt er nóg even 10.000 vierkante meter winkelruimte bij. En dit, terwijl de bouw aan de Hoge Zijde van het Alphense Stadshart niet leidde tot meer belangstelling voor dat Stadshart! Integendeel, elk jaar opnieuw loopt het aantal bezoekers terug. Waarom zou een vernieuwd Thorbeckeplein dat opeens veranderen? Een nieuwe parkeergarage? Dat is niet meer dan een noodzakelijk kwaad, nu er niet alleen een parkeergarage wordt afgebroken, maar ook de parkeerruimte op het Aarplein wordt opgeofferd aan woningbouw. Je moet toch wat?

En dan wil ons gemeentebestuur dat Thorbeckeplein aantrekkelijk maken met veel modewinkels, en daar terrasjes aanleggen zonder de markt daar te verplaatsen. Kortom, die winkels blijven op zaterdag afgeschermd door een kakofonie aan marktkraampjes, en voor die zo gewenste terrasjes is geen plaats op de drukste dag van de week! Zien jullie dat voor je, medeburgers?

Kortom, men sleutelt aan de bebouwing rond dat Thorbeckeplein, zonder ook maar enige visie op dat Thorbeckeplein zelf. Dát blijft, met uitzondering van die zaterdag, een grauw, leeg, gebied waar, ongetwijfeld vooral lege, terrasjes wachten op het publiek dat er op zaterdag wil zitten, maar dat niet kan. Hoe stom kun je het aanpakken?

Tja, medeburgers, natuurlijk gaat ons befaamde, peperdure, Cultuurhuis voor een radicale omslag in ons locale consumentengedrag zorgen! Wie dat gelooft, gelooft alles, natuurlijk. Want die bibliotheek, de grootste ‘klantentrekker’, zit daar immers al vele jaren en gaat verkassen naar een plek die nog geen vijftig meter verder ligt.
En die modezaken? Ik durf te zeggen dat Alphen, voor de omvang die de stad heeft, eigenlijk best al een hele diversiteit aan modewinkels heeft. Zeker gezien het feit dat het in de modesector vrijwel algemeen kommer en kwel is. En de huidige regeringsplannen zijn zeker niet gericht op de redding van de retailsector, dát moet duidelijk zijn.
Daarbij gaat Vroom & Dreesmann, helemaal buiten de gemeentelijke plannen om, zichzelf met een ingrijpende verbouwing al definitief als modewinkel presenteren voor het Thorbeckeplein een nieuwe bebouwing heeft.
Nee, ik zie al die modewinkels niet zo toebijten op het aanbod van bouwer VORM om voor veel geld vierkante meters te huren die ze over een aantal jaren niet eens meer nodig hebben. Die kunnen immers, door integratie van hun winkels met hun webshops met minder dure ruimte toe in aantrekkelijker winkels. Dát gaat ongetwijfeld leiden tot kleinere, compacte, centra in dorpen en kleinere steden. (Zie: ‘Winkelcentra te groot!”) op http://www.bricksenclicks.me)
Intussen bouwt Alphen aan den Rijn er lustig op los, met wéér een nieuw winkelcentrum erbij (Baronie) en 6 nieuwe supermarkten zonder dat er ook maar één Alphenaar bijkomt!
Dat gemeentebestuur wil zoveel mogelijk het autoverkeer dat niet in het centrum MOET zijn, uit dat centrum weren. Maar hoe ze dat willen realiseren met straks VIER supermarkten (die natuurlijk ook allang in de wijkcentra staan) in dat centrum is volkomen duister. Men gaat rustig en consequent door met de retailvoorzieningen in onze stad op te offeren aan het realiseren van gebouwen. Laten we, mét de hele oppositie, er maar op hopen dat het VORM niet lukt die 10.000 vierkante meter winkelruimte te vullen, zodat we weer creatief kunnen gaan nadenken over een andere, duurzame en op de toekomst gerichte, invulling van ons stadshart.

Als er al sprake is van beleid, dan is dat gericht op het aantrekken van zoveel mogelijk consumenten uit de omgeving, uiteraard ten koste van de winkels en winkelcentra in de omliggende dorpen. En dat betreft niet alleen de winkels in de dorpen die (nog) in andere gemeentes liggen (Ter Aar, Nieuwkoop, Bodegraven), maar ook voor de ‘nieuwe dorpen’ binnen onze gemeente (Boskoop, Hazerswoude-dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk).
Dat retailbeleid hield al geen rekening met de levensvatbaarheid van winkels in de kleine dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam, en dat zal met Benthuizen niet anders zijn.

Nee, medeburgers, het Alphense retailbeleid was altijd al gebouwd op weinig kennis van zaken, en dus gericht op onhaalbare doelen, en is dat, alle ‘ambities’ ten spijt nog altijd. Wat we dan wél zouden kunnen doen met dat Thorbeckeplein? Ach, daarover heb ik al zo vaak hints gegeven.
Maar een compleet plaatje volgt!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: