Bovendien hebben we er iemand voor in dienst genomen!

29 nov

Inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, medeburgers,

Maandagochtend stond er een berichtje in de krant over de Cultuureducatie op onze scholen. Na jaren touwtrekken is dit gemeentelijke project in handen gekomen van Parkexpressie. Niet alleen omdat die instelling dat prima kan, maar ook nog eens 40% goedkoper is dan de Bibliotheek Rijn en Venen. En als de gemeente al gaat bezuinigen op kerstbomen, is € 28.000 per jaar leuk meegenomen, natuurlijk! De reactie van bibliotheekdirecteur Mirjam in’t Hout hierop is wel heel curieus: De beslissing van de gemeente is verkeerd omdat zij voor dit project al iemand in dienst genomen had.
Nou, medeburgers, ik wed dat Willem er niemand speciaal voor in dienst heeft genomen, zeker niet vooraf, en dit project oppakt met inzet van zijn schare vrijwilligers. En dat scheelt natuurlijk direct. Maar ja, Mirjam is nu eenmaal directeur van een semioverheidsinstelling, en Willem van een vrijwilligersorganisatie.

Maar, medeburgers, haar tweede argument is nog veelzeggender: Cultuureducatie zou ook een pijler worden van het Cultuurhuis en nu is die weggeslagen. Tja, direct hangen daar al die schilderijen van Sta-art, en geen kind dat ernaar hoeft te kijken omdat Willem van den Broek zijn monumentale gebouw in ons Stadspark ook al vol kunst heeft gehangen.

Het is wel een typisch voorbeeld van hoe gemeentelijke projecten door gebrek aan parapluvisie uit de hand kunnen lopen. Het plan was om alle Alphense culturele activiteiten in dat nieuwe Cultuurhuis (waarvan het maar de vraag is of het werkelijk wordt gebouwd) te verenigen en daarbij het bestaande cultuurhuis Parkvilla (Parkexpressie, Parktheater én Parkfilmhuis) pootje te lichten. Maar ja, het cultuurhuis ís er nog niet, maar het gemeentelijke tekort wel, en daarom wordt, onbedoeld wellicht, de positie van Parkexpressie hiermee versterkt, en die van het Cultuurhuis bij voorbaat verzwakt.
Weer een werkelijk fraai staaltje van versnipperd gemeentelijk beleid, medeburgers.

Trouwens, over beleid gesproken, of dat Cultuurhuis er nou komt of niet, dat hangt helemaal af van de mogelijkheden voor ontwikkelaar VORM om 7000 m2 winkelruimte verhuren in een tijd dat retailers alleen maar bezuinigen. Maar wethouder Opatja weet intussen al precies wat daar gaat gebeuren, en door wie. Want al ligt er nog geen steen, maar op de begane grond komt, naast een balie van de bibliotheek en een horecaunit, ruimte voor een expositieruimte voor Sta-art en, als klap op de vuurpijl, een concertruimte voor de muziekschool. Wát een grap! Op de duurste vierkante meters van Alphen aan den Rijn gaan we kunst uitstallen en een zaaltje inrichten voor uitvoeringen van leerlingen van de muziekschool. Alsof we niet al een theater Castellum of een Parktheater hebben! Een zaaltje dat natuurlijk hoofdzakelijk leeg staat! En dat alles, medeburgers, gaat ons Thorbeckeplein laten bruisen van activiteit? Het is toch werkelijk niet te geloven!
Om dat mogelijk te maken, moet vervolgens een ‘marktconforme huurprijs’ (€ 750 per m2 schat ik) worden betaald door instellingen die van gemeentelijke subsidies aan elkaar hangen? Hoe geloofwaardig is dat allemaal? U snapt toch wel waarom ik vind dat er niet 28, maar 50 miljoen Euro voor dat Cultuurhuis gereserveerd moet worden? En dat die 22 miljoen extra niet voor alle burgers verborgen mag worden in het schemerdonker van schimmige subsidieregelingen? Nee, dat Cultuurhuis gaat bestaande én nieuwe burgers van deze gemeente nog wel een paar centen kosten!

Medeburgers, al die zogenaamde ‘zelfstandige’ uitvoeringsorganen als Bibliotheek, Muziekschool, Castellum, Participe en Sportspectrum maken een complete farce van elke poging de gemeentelijke uitgaven te beteugelen. Ze blijven maar hun werkveld uitbreiden terwijl hun tekorten elk jaar opnieuw worden weg gesubsidieerd.
Ten koste van goed functionerende organisaties als bijvoorbeeld Halfje Wit en tienercentrum MAX.

Beide bieden een duidelijke, bewezen, maatschappelijke functie, maar worden door de gemeente als paria’s behandeld omdat ze zich niet door monopolist Participe laten inkapselen. Zo wordt MAX opgezadeld met een afnemende subsidie, alsof het een zakelijke onderneming als bijvoorbeeld het Lakeside festival zou zijn. Natuurlijk valt er op jeugdwerk nooit iets te verdienen, dat weten kerkelijke organisaties en sportverenigingen al heel lang. En onze horecabazen boycotten die jeugd, om dezelfde reden. Maar zo gauw je geen activiteiten ontplooit als onderdeel van Participe, krijg je er geen subsidie meer voor! Dé manier om zelfredzaamheid van de burger te stimuleren, natuurlijk!
Erger nog, en ook Halfje Wit kan daarover meepraten, Participe gaat, mét gemeentelijke subsidie, zich regelmatig te buiten aan activiteiten die al door deze particuliere stichtingen zonder subsidie worden georganiseerd! Want dat Participe dit soort activiteiten beter en goedkoper zou kunnen uitvoeren, dáár gelooft ubuiten het Stadhuis natuurlijk niemand in!

Medeburgers, het is merkwaardig dat een door de VVD overheerste coalitie zo enthousiast bezig is zo’n particulier initiatief in deze gemeente om zeep te helpen. In mijn voorgaande blog heb ik al geschetst hoe het gros van de kosten van de huidige bibliotheek, eenvoudig én winstgevend, kan worden overgeheveld naar de particuliere sector. Maar ja, dát zou het definitieve einde van het Cultuurhuis zijn!
Een Alphens instituut als het Vakantiespel staat allang op eigen benen, Parkvilla draait al grotendeels op sponsors en ook MAX doet er goed aan zo snel mogelijk sponsors te zoeken, en te vinden. En natuurlijk moeten de ouders en grootouders van die tieners zich schamen niet allang donateur van MAX te zijn. Want ook aan de Olympiaweg groeien geen geldbomen!

Ben ik nou zo tegen Participe? Welnee, die organisatie doet, vooral bij de uitvoering van de WMO, veel goed werk. Maar die organisatie moet zich niet bemoeien met zaken die enthousiaste medeburgers ook wel zonder Participe regelen. Aan ‘rupsjesnooitgenoeg’ hebben we geen behoefte, zeker niet in een tijd van bezuiniging. Soms lijkt het erop dat de jammerklacht van raadslid Driessen door het stadhuis, en haar uitvoeringsorganen, juist tot strijdkreet is verheven:
“Bezuinigen, er moet geld bij!”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: