I Dreamed a Dream

16 jan

Nee, dit wordt geen recensie voor één van de leukste musicals van de laatste jaren, of voor de film die er net van gemaakt is.
Nee, de jongerenraad van Alphen aan den Rijn heeft de oorlog verklaard aan de onwillige Alphense horeca. Hun doel, vanaf 15 jaar welkom in cafés, te beginnen in Bar Amsterdam. Hun wapen: Een polsbandje. Natuurlijk reageert Sander Koppenol allerminst enthousiast. Het betekent immers voor hem méér werk, weinig extra omzet en verlies van oudere klanten. Die jongeren hebben immers nauwelijks geld om uit te geven, mogen géén alcohol drinken en gedragen zich alsof een bar een schoolplein is. Dáár gaat een gerespecteerde 20-jarige toch niet bij zitten!
Kortom, er zit voor onze horecasector weinig winst, en een hoop problemen, in dat voorstel verscholen.

Wat is dat, die jeugd?
Vanaf de leeftijd van 15 jaar tot 25 jaar maken jonge Alphenaren een enorme ontwikkeling door. Afhankelijk van hun achtergrond, hun intelligentie en hun persoonlijkheid wordt in die tien jaar bepaald wie en wat ze gaan worden, en wat ze voor de maatschappij kunnen en zullen betekenen. Ze volgen een wirwar van opleidingen, doen meer of minder fanatiek aan hun hobby’s, hebben allerlei ‘baantjes’ om een grijpstuiver te verdienen. Ze werken wel dan niet als vrijwilliger bij de vele instellingen, kerkelijk én seculier, waar ze dat kunnen doen, en zijn vooral bezig met zichzelf in relatie tot anderen. Het is dan ook wel wat, te beweren dat je ‘De Alphense Jeugd’ vertegenwoordigt. Toch is het best goed dat er een Jongerenraad is, en dat zij met name de Alphense politiek wijst op datgene wat de jeugd bezighoudt. Het gaat verkeerd als de Jongerenraad zich laat misbruiken om voor bepaalde groepen jongeren bepaalde voorrechten te claimen zonder daarbij te letten op de balans met de wensen van andere groepen.

Waarom in de kroeg?
Laten we ervan uit gaan dat met ‘de jeugd’ waarover de jongerenraad het heeft, de groep tussen 15 en 18 jaar wordt bedoeld. Scholieren, in meerderheid, die te oud zijn, of dat denken te zijn, voor MAXpartynights, maar te jong om gewoon naar een café te mogen gaan.
De groep waarvan we als maatschappij hebben vastgesteld dat alcoholgebruik slecht is voor hun ontwikkeling, en die dus geen alcoholhoudende dranken mag kopen, nóch in de supermarkt, nóch in de slijterij, noch in de horeca. Die deze dranken zelfs niet meer in bezit mag hebben!
De groep die de jongerenraad dus willens en wetens wil mixen met jongeren die dat wél mogen en daarmee de horecasector op te zadelen met het probleem dit alcoholverbod te handhaven. Een taak waarvoor die horeca niet is uitgerust, en waar ze ook absoluut geen zin in hebben. Af en toe een ‘alcoholvrij’ feest, best, maar gemixt? Nee, dank je.
Met deze actie straalt die Jongerenraad een absoluut verkeerd signaal uit, en de gemeente zou wel gek zijn zich achter dit plan te plaatsen.

Sixteen
Aan de andere kant komt er natuurlijk een tijd dat jongeren MAX (vanaf groep 8) ontgroeien. De één met 15, de ander met 17, zeker niet iedereen tegelijkertijd! MAX heeft dat al eerder opgepakt en activiteiten opgestart onder de naam SIXTEEN. Feesten die helemaal zijn toegesneden op deze oudere doelgroep. Feesten waar de jongens en meisjes van MAX dus NIET welkom zijn, want niemand onder de SIXTEEN mag erin. Helaas kost SIXTEEN niet alleen extra inzet van de MAX vrijwilligers, maar ook extra geld. Geld dat MAX niet heeft. Tja, en dan wil die groep wel naar de kroeg, maar ze hebben er eigenlijk het geld niet voor. Dus valt er niet aan te denken dat SIXTEEN via drankverkoop uit de kosten komt. En omdat, vreemd genoeg, hun ouders en grootouders het grotendeels vertikken donateur van MAX te worden, kunnen er maar mondjesmaat SIXTEEN feesten worden georganiseerd.

Wat wil de jeugd eigenlijk?
Volgens de Jongerenraad wil de 15+ groep geen feesten bij MAX, ook geen SIXTEEN feesten. Maar waarop baseren ze die mening? Want er kwamen en komen wel degelijk veel leeftijdsgenoten naar SIXTEEN. Dat zijn toch ook Alphense jongeren? Onderzoek doen? Dat gaat hoogstens uitwijzen dat veel jongeren naar die kroeg willen, en dat wisten we al.
Ooit schreef ik een blog over waarom de gemeente, om een scala van redenen, geen geld moest uitgeven aan een DISCO. Dat werd gelijk het meest becommentarieerde blog op Alphens.nl. Uiteindelijk, nadat er duizenden Euro’s waren verspild aan onderzoeken naar de mogelijkheden voor zo’n uitgaansgelegenheid, bleek de gemeente het met me eens te zijn.

Oplossing
Het lijkt me beter dat de Jongerenraad eens gaat praten over hoe de wensen van Alphense jongeren en MAX kunnen worden verenigd in wat nu jongerensociëteit SIXTEEN heet. Dat is praktisch, omdat SIXTEEN al bestaat, er een organisatie achter staat, en ze een locatie beheren. Natuurlijk kun je niet verwachten dat het resultaat door iedereen wordt omarmd, maar gelukkig zijn er andere festiviteiten in de regio, en zelfs in Alphen (Zomerspektakel en Lakeside, bijvoorbeeld). Wellicht komt er ooit weer een Alphens Poppodium. Maar ook de vele verenigingen, scholen en kerken organiseren evenementen voor deze groep. Er is dus geen sprake van dat er ‘niks’ is!
Dan zou het natuurlijk wel correct zijn als de gemeente Alphen aan den Rijn hier ook een substantiële bijdrage zou leveren, en niet een jaarlijkse aalmoes aan MAX. De vrijwilligers (ook de jongeren daarbij) leveren de mankracht wel, maar het geld?

Verder is er natuurlijk niets op tegen om te doen wat wij vroeger ook deden, namelijk zélf als vriendenkring iets lokaals organiseren in een garage, een verenigingsgebouwtje of een sportkantine. Als je dat klein (besloten) houdt, heb je er helemaal geen vergunning voor nodig. Als je wat wilt, moet je zorgen dat je het krijgt, en niet van anderen verwachten dat zij dat wel voor je regelen.

Jeugdbeleid
Natuurlijk vindt ‘iedereen’ binnen en buiten de politiek dat er iets voor onze jeugd gedaan moet worden. Vrijwilligers die dit daadwerkelijk oppakken, worden hoog gewaardeerd. Maar zo gauw dat alles geld gaat kosten, wordt het stil.
Praat daar maar eens over met MAX! Die werden zelfs Vrijwilligersorganisatie van het Jaar, maar moeten, élk jaar opnieuw, sappelen voor hun centjes.

To Dream an Impossible Dream (uit een andere musical)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: