“Bescheiden” Exploitatietekort

16 feb

Vier miljoen goedkoper
Maar daarmee is ons ‘Cultuurhuis’ nog steeds 16 miljoen te duur. Ze leren het ook nooit, in de Stadskas waar wethouder Opatja opnieuw alles en iedereen op het verkeerde been probeert te zetten.
Want in haar haast ons uit te leggen wát we wel niet allemaal besparen op dat Cultuurhuis, is ze vergeten dat ze allang niet meer over een Cultuurhuis praat. Waar onze Hélène het over heeft is niets meer dan een nieuw gebouw voor de bibliotheek, met wat ruimte voor kunst, waarin we ook nog het archief verstoppen. Die Volksuniversiteit kan immers overal terecht.
Niets, maar dan ook helemaal NIETS komt er terecht van deze ‘klapper’ die werd voorondersteld het Thorbeckeplein te laten ‘bruisen’.

Cultuurhuis RIP!

Bibliotheek verouderd
De huidige bibliotheek verdwijnt, en er komt een nieuw gebouw, slechts een paar meter verwijderd van de huidige plek, en nauwelijks groter. En daarvoor verdwijnen de filialen, te beginnen dat in Ridderveld. De andere pas ná de verkiezingen, natuurlijk! Of dachten onze nieuwe medeburgers in het huidige Rijnwoude en Boskoop dat hun bibliotheken gespaard blijven?  Kom nou, de bibliotheek in de huidige gemeente kost jaarlijks al 3,5 miljoen Euro, en in de nieuwe gemeente wordt dat bedrag met de huidige werkwijze wel verdubbeld. En dat voor een instelling die NU al volkomen verouderd is. Linksom of rechtsom moet er dus wel bezuinigd worden!
De tijd dat ‘iedereen’ las is  over. Lees er de column van ‘Meester Mark’ er maar op na, in datzelfde AD als dit artikel. En laten we wel wezen, ikzelf lees nog steeds liever papieren boeken, maar zo gauw ik een tijdschrift op mijn iPad kan lezen, schakel ik over. De jeugd, toch al niet gewend om veel te lezen, is nog veel erger, in dit opzicht. Je mag rustig stellen dat het lezen van ‘echte’ boeken steeds meer een liefhebberij wordt van een elite, en zelfs die kopen steeds meer tweedehands, bij De Slegte, of bij vliegende winkels. Intussen zitten we met een bibliotheek die steeds duurder wordt en steeds minder ‘klanten’ trekt, terwijl ‘lezen’ steeds goedkoper wordt!
Met dat Cultuurhuis zwemt de gemeente tegen de maatschappelijke stroom in en schetst een wethouder ons een droombeeld waarin alleen zij nog gelooft. Op ónze kosten, dat wel!

Cultuurhuis
Tja, dat Cultuurhuis was, zonder theater, en naast Parkexpressie, toch al een mythe, maar de combinatie van bibliotheek, kunstverdieping, muziekschool en theatertje gaf in ieder geval de nodige aanloop voor de exploitatie van een cultureel café, wát dat dan ook mag betekenen. Dát idee is volledig verlaten, omdat het eindelijk ook de wethouder duidelijk is dat ze er gewoon het geld niet voor heeft. Intussen wordt bevolking en raad bij de poot genomen: Werd het gebouw vroeger door dezelfde wethouder ‘verkocht’ op basis de maatschappelijke waarde en de bijdrage aan de leefbaarheid van de stad, nu kan ze er niet over uit hoe GOEDKOOP het allemaal wel niet wordt. Bouw het dan gewoon niet!

Onbereikbaar
Het is natuurlijk te gék voor woorden dat we onze kinderen aan het lezen krijgen door de bibliotheek steeds verder van hen af te plaatsen. Je kunt ook niet met droge ogen beweren dat je het zo goed met je ouderen voor hebt, als je hun geliefde vrijetijdsbesteding onbereikbaar maakt!
Nee, je zou juist moeten inzetten voor een wijk- en dorpsgericht beleid, op locaties waar jong en oud heel gemakkelijk terecht kunnen om met nieuwe boeken en tijdschriften kennis te maken. Dan denk ik vooral aan scholen, kerken en verzorgingshuizen. Waar we niet langer een boekenmagazijn vinden, maar waar de lezers vooral komen om hun, via het internet bestelde, boeken op te halen, c.q. weer terug te brengen. Een heus cultureel ‘ophaalpunt’, vlak bij huis.

Lokale bibliotheken
Het is natuurlijk een stuk goedkoper de boeken vanuit één leegstaand kantoorgebouw over de hele regio te verspreiden, en in al die steunpunten alleen nog maar een steeds wisselende collectie van actuele boeken te tonen. Dat scheelt ook nog eens een vermogen aan voorraadkosten! De voortreffelijke webshop van de bibliotheek is zelfs zonder investering al heel geschikt om iedereen boeken te laten bestellen, en ze een halve dag later lokaal op te halen. De slinkende groep mensen die dat niet zelfstandig kunnen (dat zijn NIET per se de ouderen!) kan voor hulp terecht in die steunpunten. Die hoeven overigens, we zien dat nu in Ridderveld al, natuurlijk niet elk uur en elke dag bemand te zijn. Je zou het ophalen en terugbrengen van boeken ook nog 24/7 kunnen automatiseren, via een soort automatiek. En natuurlijk kunnen ze ook (nu ook al) worden bezorgd.

Tja, en als dat de gemeente dan nóg te duur is, kun je het uitlenen van boeken ook gewoon privatiseren. Dat gebeurt op steeds meer plaatsen. Haasbeek Centrum heeft nu al een ruim aanbod aan nieuwe én gebruikte boeken, die kan best wat extra steunpunten in de gemeente gebruiken, ook voor de eigen webshop. En ja, dat ‘culturele café’ zit er toch al (Barista).
Maar in deze tijd de grootse, volkomen verouderde en onhaalbare plannen rond het Cultuurhuis er gewoon doordrukken, dát lijkt toch erg op ‘onbehoorlijk bestuur’. Laat Hélène dat maar eens weerleggen, in de gemeenteraad, waar dat hoort.

En dat ‘bescheiden tekort’, daar weten we in Alphen aan den Rijn toch alles van? Een nieuw zwart gat, naast Aquarijn, Lage Zijde, Stationsomgeving, bruggen, viaducten en ‘Westelijke rondweg’,  hebben we echt niet nodig!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: