Skaten in het Zwembad?

2 mrt

Zwembad Aquarijn ontpopt zich, mét De Lage Zijde en de Stationsomgeving, als een onvervalst zwart gat voor de gemeentefinanciën. Nu zwemclub AZC in de problemen komt door de combinatie van een veel te hoge zwembadhuur, geen sponsor én geen leden, kan de vereniging de huur al vele maanden de huur niet meer betalen. Omdat je in een zwembad nu eenmaal weinig anders kunt doen dan zwemmen, slaat dit enorme gaten in de bedrijfsvoering van Sportspectrum! Die, volkomen aan de gemeente gebonden, ‘zelfstandige’ stichting moet acuut worden geholpen met een bijdrage van maar liefst 725.000 ongebudgetteerde Euro’s. Een bijdrage die blijkbaar via exorbitante huren voor gewaardeerde voorzieningen als de voedselbank en de dierenopvang moet worden opgevangen.

Geschiedenis

In de periode 2004/2005 passeerden de nodige plannen om eindelijk eens van de jaarlijkse subsidie voor onze zwembaden af te komen. De Dillen, inmiddels DOS-home, was al gesloten, De Hoorn verbouwd tot recreatie bad en De Thermen was een ‘doelgroepen bad’ geworden, alleen nog maar in gebruik bij Sportspectrum zelf (lessen en schoolzwemmen) en bij de verenigingen, waarbij het toen nog beroemde AZC veruit de grootste gebruiker was. Maar aangezien De Thermen nu eenmaal vooral als recreatie bad gebouwd was, bleven de verliezen zich daar maar opstapelen.

Uiteindelijk mondde dat uit in het verschrikkelijke idee die Thermen maar op te geven en een ‘aanbouw’ aan De Hoorn te realiseren. Inmiddels brandde De Thermen helemaal af en beschikte de stad nog maar over één zwembad waarin het dringen was. Die aanbouw aan De Hoorn zou niet meer zijn dan een simpele ‘zwemschuur’ die met simpele middelen gerealiseerd kon worden. Helaas kon ik toen gemakkelijk aantonen dat die gekozen oplossing een buitengewoon gevaarlijke situatie zou scheppen voor kleine kinderen. De raad besloot toen dat herbouw van De Thermen een betere oplossing zou zijn.

Peperduur optimisme

Helaas ging, met de 120 miljoen NUON Euro’s achter de hand, de bekende Alphense hang naar megalomane oplossingen met dat zwembad op de loop. Uiteindelijk werd Aquarijn NIET de eenvoudige zwemschuur die daar voor de 6 miljoen Euro verzekeringsgeld gebouwd had kunnen worden. Nee, onder druk van zowel AZC, als Sportspectrum, de organisaties die nú voor steun aankloppen, ging de Alphense politiek akkoord met wat de ultieme droom van elke zwemclub is. Helaas wel voor het dubbele van dat bedrag! Toen het zelfs niet voor dat bedrag leek te lukken, nam wethouder Du Chatinier zijn toevlucht tot het bijbouwen van woningen en bedrijfsruimten. Tja, dát heeft uiteindelijk de financiële ramp alleen maar vergroot!

Helaas, toen dat besluit in de gemeenteraad werd genomen, werd beslist dat de kosten ‘in principe’ door de gebruikers gedragen moesten worden, een besluit dat ook door mij, toen raadslid voor Leefbaar Alphen, mét die toevoeging, werd genomen.

Het geloof bij Sportspectrum, dat die zwemclubs dat wel alleen konden opbrengen, was zo groot dat er een comité Thermen II aan te pas moest komen om ook individuele zwemmers daarvan gebruik te laten maken. Toen was me allang duidelijk dat zowel AZC als De Watervrienden (waarvan ik lang bestuurslid was) door het jarenlange, ernstige, tekort aan zwemwater zoveel leden hadden verloren dat het voor hen onmogelijk zou worden die hoge huurkosten te dragen. Doordat tevens het schoolzwemmen praktisch was afgeschaft, had Sportspectrum een enorme bak water waarvoor niemand wilde betalen. En dat de Alphenaren nou in grote aantallen zouden gaan zwemmen, bleek ook niet het geval. Nou kun je blijven stellen dat gebruikers ‘in principe’ die huur moeten opbrengen, maar wat ze niet hebben, kunnen ze ook niet betalen!

Wat nu?

Niemand wil, zo vlak voor belangrijke verkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente, zijn kiezers vertellen dat ze in de toekomst fors moeten betalen voor de luxe van Aquarijn. Toch zal dat moeten gebeuren, als direct gevolg van dat, willens en wetens veel te luxe gebouwde, zwembad. En met té hoge huren moet de contributie fors omhoog, zodat er meer leden afvallen dan erbij komen. Een uitzichtloze situatie! Een zwembad is nu eenmaal geen voorziening die je ‘even’, en zeker niet tussendoor, voor andere activiteiten kunt gebruiken. Er valt écht niets te skaten in dat zwembad!

Nee, het is duidelijk dat de politici van Alphen aan den Rijn ons hebben opgezadeld met een onvoorziene jaarlijkse kostenpost die, opnieuw, andere plannen van onze vastgeroeste collegepartijen om zeep gaat helpen. De zoveelste tegenslag, opnieuw als gevolg van overdreven ambities en gevaarlijk optimisme. Natuurlijk wil men AZC niet rechtstreeks subsidiëren, maar indirect gaat dat natuurlijk wel gebeuren. Want zonder AZC kunnen we dat gloednieuwe zwembad beter gelijk afbreken en daarop zeker 10 miljoen NUON euro’s afschrijven. Precies het bedrag dat wethouder Hélène Opatja net heeft ‘verdiend’ door de muziekschool uit het ‘Cultuurhuis’ te laten.

Kortom, de huren van dat zwembad moeten fors omlaag om nog gebruikers over te houden, en dat kán alleen als de gemeente vanaf vandaag STRUCTUREEL gaan bijpassen! En dan zijn we, na 10 jaar gedoe en gepraat, weer net zover als in 2004!

Onze nieuwe medeburgers in Boskoop en Rijnwoude hebben er recht op te weten dat ook zij daaraan mee gaan betalen. Die beroemde ‘NUON’ pot is immers allang op!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: