De Bieb als Alphense Huiskamer?

1 apr

Een open brief aan wethouder Hélène Opatja

Beste Hélène,
Even dacht ik dat je van je geloof was gevallen, toen ik opeens las dat ook jij vond dat een bibliotheek niet langer een uitleen- en bewaarplaats van boeken moest zijn. Nee, jij wilde daarvan een huiskamer maken waar Alphenaren rustig een kop koffie kunnen drinken, over actuele zaken kunnen discussiëren, kennis nemen van nieuwe boeken en publicaties, en zich zelfs over het internet kunnen buigen. Prachtig allemaal!

Tja, dan zijn we het helemaal eens, dacht ik, dát scheelt weer een duur en nu al verouderd Cultuurhuis, en zo’n ontmoetingsruimte kunnen we gemakkelijk kwijt in elke kern en elke wijk van onze nieuwe gemeente. Lekker dicht bij de mensen, gemakkelijk bereikbaar op plekken waar onze inwoners toch al vaak komen. En dat is zowel handig voor scholen, als voor het steeds groter wordende deel minder mobiele Alphenaren. Een idee dat ik al jaren promoot, want ‘wijkgericht werken’ is méér dan hier en daar wat welzijnsvoorzieningen neerpletteren. Eindelijk is ook de wethouder zover, dacht ik!

Helaas, doorlezend werd deze droom wreed verstoord. Want jij, Hélène, houdt nog steeds star vast aan je droom van een ‘eigen’ gebouw aan dat Thorbeckeplein. Een peperdure voorziening waarin jij alle bibliotheekvoorzieningen van onze grote nieuwe gemeente wilt onderbrengen. Een voorziening die nóg meer lasten voor die bibliotheek gaat betekenen, zodat het nodig zal zijn om naast de bibliotheek in Ridderveld, ook die van de omliggende dorpen op te heffen. Nee, natuurlijk heb je dat nog niet gezegd, tenslotte zou dat je PvdA wel heel veel stemmen gaan kosten in die dorpen. Maar als die kiezers een beetje slim zijn, snappen ze dat ook wel zonder dat je dat expliciet zegt.

Hélène, je hebt geluk dat ik me juist vandaag in het verschijnsel ‘positivisme’ heb verdiept. Je weet wel, dat begrip waar iedereen de mond vol van heeft, maar waarvan weinigen weten wat het inhoudt. Vandaar dat ik je beleid, dat de nekslag gaat betekenen voor een stuk cultuurbeleving in onze gemeente, wel aanval, maar me, opnieuw, de moeite getroost om jou, al je politieke groupies bij VVD, CDA, CU en D’66, én alle overige bestaande én nieuwe Alphenaren, het alternatief te schetsen.

Natuurlijk zijn voor een bibliotheekorganisatie heel veel maatschappelijke functies te bedenken, maar nemen de logistieke werkzaamheden toch het leeuwendeel van de zichtbaarheid én de kosten voor hun rekening. Logistieke werkzaamheden die heel goed zijn onder te brengen één grote ‘mediashop’ waarin boeken, Cd’s, Dvd’s en andere media, nieuw en gebruikt, zowel te koop als te huur, en zowel in de winkel als vanuit de webshop worden aangeboden. Een mediashop die, buiten de gemeentefinanciën om, particulier wordt geëxploiteerd. Een concept dat volledig past in het Retail 3.0 concept zoals ik beschrijf op mijn professionele blog http://www.bricksenclicks.me.

Bevrijd van al die logistieke en financiële lasten ga je vervolgens in leegstaande winkels, buurtcentra, scholen en dergelijke bibliotheekdependances openen, waarin eigenlijk alleen kinderboeken én nieuwe uitgaven worden getoond en uitgeleend. Maar waarin verder ruimte is voor die huiskamerfunctie die je zo bepleit. Een huiskamer die je tegelijk kunt gebruiken als servicepunt voor de gemeente, als plaats waar allerlei niet-commerciële organisaties zich aan de bevolking kunnen presenteren, en, natuurlijk, als plaats waar onze inwoners hun boeken kunnen bestellen, afhalen én retourneren. Een huiskamer die niet eens elke dag geopend hoeft te zijn, en die grotendeels draait en kán draaien op lokale vrijwilligers. Het meetingpoint voor elke burger dat jij nu reserveert voor de Stadshart bezoekers in Alphen aan den Rijn, maar dat dán beschikbaar komt voor elke burger uit deze gemeente.

Maar dan is dat Stadshart wel een eersteklas ‘trekker’ kwijt, zul je zeggen. Nou, Hélène, die trekkersfunctie is nét zo’n sprookje als de MediaMarkt dat was. Natuurlijk trekken bibliotheek én Mediamarkt klanten naar het centrum, alleen komen die bezoekers slechts sporadisch buiten die bibliotheek of Mediamarkt. Hoeveel Mediamarkt tassen zie je nou op straat? Vergelijk dat eens met het dagelijkse Primark tassenfestival in Hoofddorp? Hoeveel mensen gaan nou eerst een stapel boeken halen, en daarna nog rustig de stad in? Nee, de bibliotheek als trekker is een sprookje waarin jij, en je medestanders, graag wíllen geloven. Zoals jullie voorheen geloofden in dat Mediamarkt sprookje waarvoor ik al tien geleden waarschuwde. En wat voor elke Alphense winkelier allang een kille werkelijkheid is.

Kortom, Hélène, je kunt nog terug. Tenslotte is er bijna geen Alphenaar te vinden die dat Cultuurhuis zal missen, en ermee stoppen betekent hoogstens méér stemmen, en zeker niet minder, voor je partij! Dus ook als politicus zou het verstandig zijn deze ‘steen des aanstoots’ te overwinnen door hem te verwijderen. Als (Groot-) Alphenaren worden we alleen maar beter van die wijkcentra. Nu dat Cultuurhuis concept toch al van al haar glans is ontdaan, kun je er toch niet meer mee scoren. Maar door de Mediashop te omarmen, geef je Alphen, en alle Alphenaren, een uniek concept, in het Stadshart én in alle kernen en wijken!

Natuurlijk kom ik dat graag eens met jou en je ambtenaren bespreken, want deze suggestie is puur positivistisch bedoeld: “Willen is kunnen”!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: