Alpherium belazert Alphen?

11 apr

Van kwaad tot erger
Toen het Alpherium naar Alphen kwam, was ik daar niet ongelukkig over. Integendeel, vervoer over het water heeft heel veel voordelen, voor milieu én voor de verkeersdoorstroming. En de ligging bij Alphen aan den Rijn kan alleen maar positief uitwerken voor het aantrekken van nieuwe bedrijven op onze (nog altijd braakliggende) bedrijfsterreinen aan de N207. Het is alleen jammer dat de gemeente zichzelf, haar politici én haar burgers, steeds heeft willen misleiden met het idee dat het met de drukte bij die containerhaven wel mee zou vallen. Dat begon al met de hoeveelheid containers die verwerkt zouden worden. Blijkbaar had niemand op ons Stadhuis bedacht dat een container die wordt aangevoerd, natuurlijk ook weer moet worden afgevoerd. Daarna bleek het bedrijf steeds opnieuw de afspraken m.b.t. de hoogte van hun ‘containerberg’ naast zich neer te leggen. Hoewel twee enorme, knalgele, containerkranen het bedrijf de meest imposante ‘Landmark’ verschaften, tuinde de gemeente er weer bijna in door hen toe te willen staan een groot LCD reclamebord langs de N11 te plaatsen. Dáár kon de gemeenteraad, ondanks tandengeknars vanuit de VVD, nog nét een stokje voor steken. De beloofde bomenwal gaat er niet komen, en niemand protesteert! En nu gaat er óók ’s nachts en in het weekend gewerkt worden en elk protest smoort al bij voorbaat in zalvende woorden en bestuurlijke onmacht.

Het kind van de rekening
Al vele jaren geleden schreef ik, nog vanuit Leefbaar Alphen, een ingezonden brief onder de kop ‘Onbewoonbaar Verklaarde Wijk’. En daarmee bedoelde ik natuurlijk het buurtje ‘Onder de Hefbrug’. Keer op keer heb ik binnen en buiten de raad wethouder Groen in’t Woud voorgehouden dat je je inwoners niet naast een containerterminal kunt laten wonen. En dat het in gebruik nemen van het (over meerlagig en innovatief hoor ik ook niemand meer) industrieterrein tussen die terminal en die woningen hun woongenot definitief om zeep zou helpen. Kortom, gemeente, koop de betreffende bewoners uit, help ze aan een nieuwe woning en sloop dat wijkje. Neem je verantwoordelijkheid! Helaas, de gemeente bleef, ook nu nog, sussende woorden spreken en wuifde elke vorm van verantwoordelijkheid jegens die burgers van de hand. Nu staat er, mét chocoladeletters, in het AD/Alphen:
Bang voor meer herrie Alpherium!
Haalt je de koekoek! Maar ja, beste bewoners, jullie hebben willens en wetens, nog maar drie jaar geleden, massaal op VVD en CDA gestemd, de twee partijen die je dat hebben aangedaan. De twee partijen ook die gewoon meezingen met het gemeentekoor en jullie op de blaren laten zitten. Want ook dát is democratie, natuurlijk!

Waarom?
Een bekende uitspraak van Karl Marx is dat, als je in de politiek dingen niet begreep, je gewoon moest kijken naar degenen die daar baat bij hadden. Nou wil ik helemaal geen ‘complottheorie’ suggereren, maar het is wel merkwaardig hoe gemakkelijk de gemeente elke keer weer meegaat met ‘suggesties’ vanuit de provincie. Je hoeft niet zoveel kennis van bedrijfseconomie te hebben om in te zien dat een kapitaalintensief bedrijf als het Alpherium natuurlijk vol continue wil werken. Dat heeft het bedrijf in het begin verbloemd (misleiding) omdat ze dat gemakkelijk konden. Ze hadden immers nog niet zoveel klanten. Maar het is wel tekenend dat de vergunning om ’s nachts en in het weekend door te werken al anderhalf geleden is ingediend, en dat niemand in de politiek daar tijdig heisa over heeft gemaakt. Nu is het te laat, natuurlijk, beste Ank! Natuurlijk, we hebben dat eerder gezien, gaat het bedrijf opnieuw voorkomen dat er onnodige herrie wordt gemaakt! En weer wordt het geloofd, ten koste van onze medeburgers rond de Hefbrug. Maar ik wed dat we het hier, aan de overkant van het meer, nog gaan horen, in de stilte van de nacht!
Een ander voorbeeld is onze gevangenis, die voor werkgelegenheid zou zorgen en waar nooit echte boeven zouden worden opgesloten! Nou, die werkgelegenheid stelt niets voor, en justitie wil nu juist alle boeven in Alphen onderbrengen! De Rijn en Gouwelijn werd jarenlang als essentieel voor onze ontwikkeling genoemd. Maar die is ‘zomaar’ over de horizon verdwenen, zonder dat de gemeente daarover (er zijn wel verschrikkelijk veel uren aan besteed, door politici én ambtenaren) te keer is gegaan. Nee, we krijgen onze eigen 6 miljoen Euro terug!

Tja, en dan ga ik toch weer aan die uitspraak van Marx denken. De gemeente slikt het ene na de andere verhaal van de provincie. Het enige wat ze ervoor terug kregen was de Maximabrug (waarschijnlijk) en een verbreding van de N207 (misschien). Zou dat dan niet de koe zijn die verhandeld is? Offeren we werkelijk alles op voor de droom van een snelweg naar Amsterdam?

Alphen aan den Rijn, je zult er maar wonen……

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: