Draaien maar!

22 apr

Met de verkiezingen in zicht worden de Alphenaren weer op grote schaal misleid door allerlei mooie verhalen over nieuwe plannen, waarmee de mislukkingen van eerdere plannen wordt afgedekt. Had het stadhuis dat nou maar met de golfbaan gedaan, maar néé, waar bedekt móest worden, bleef alles open en bloot liggen.
Tja, politiek!

Beloften
Mijn grootmoeder stelde vroeger al ‘Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven!’ En dát is precies de methode die ons gemeentebestuur toepast. “Brood en Spelen”, daarmee waren indertijd de Romeinen al tevreden, en zo werkt het bij de meeste Alphenaren ook, gezien de politieke verhoudingen. En er ís ons veel beloofd, de afgelopen decennia! Alphen aan den Rijn zou een paradijs voor haar inwoners worden, en het beloofde land voor bedrijven die elkaar natuurlijk de tent uitvochten om maar een paar vierkante meter Alphense grond te mogen gebruiken. Toeristen zouden zich verdringen in ons Stadshart, en we hadden minstens een nieuwe jachthaven nodig om alle passanten te laten aanmeren en onze winkels laten leegkopen. Bij de nieuwbouw van de Hoge Zijde (Rijnplein) was het zelfs de bedoeling dat alleen dát het aantal bezoekers van buiten Alphen zou laten VERVIERVOUDIGEN! Eerlijk waar, zelfs in het rapport van bureau Ecorys over ons Stadshart werd met die stroom ‘vreemdelingen’ gerekend. En ook bij de plannen voor het Stationsgebied en de Lage Zijde gingen weer alle vlaggen in top! MAXIMA brug en de ‘grote bypass’ werden geafficheerd als dé oplossing voor de verkeersproblemen in onze stad en dé manier om de paar grote bedrijven die we hier hebben, ook te houden. Ook kón een stad als Alphen eigenlijk niet zonder ijsbaan en disco, en zeker niet zonder zwembad. Alleemaal peperdure voorzieningen, maar een beetje leefbaarheid is natuurlijk sowieso onbetaalbaar. Natuurlijk stelde Alphen niets voor zonder theater, en bleek zelfs een heus Cultuurpaleis noodzakelijk om het intellectuele niveau van de stad op peil te houden. En vanzelfsprekend was er een spraakmakende welzijnsvoorziening nodig aan de Sterrenlaan om daar het vele Participe werk te rechtvaardigen.

Belofte maakt schuld
Je mag toch aannemen dat die vele duizenden weldenkende Alphenaren eens een keer gaan zeggen: “Wat nu”? Wat is er van al die plannen nou eigenlijk terecht gekomen, en waarom zou dat bij die nieuwe plannen anders zijn?
Want je kunt rustig stellen dat er wel gebouwen zijn gerealiseerd, maar dat de gedane investeringen niets, of nauwelijks iets, hebben opgeleverd. Daarom zou je in deze crisistijd nieuw realisme verwachten, maar blijft de in het pluche vastgeroeste coalitie tot haar laatste snik ons geld uitgeven aan nieuwe projecten. Projecten die ook niets gaan opleveren.

Rampen
Je kunt er een boek over schrijven, maar hier ga ik kort in op al die misleiding.
• Nog maar een paar dagen geleden moest ook de gemeente erkennen dat nóch Maximabrug, nóch de bypass, Alphen van de huidige verkeersellende gaan verlossen. Dat had ik al één en andermaal voorgerekend, maar ja, Alphense politici horen wat ze willen horen. Kortom, dat hele gedoe gaat Koudekerk een vierbaansbrug opleveren, en Alphen een ‘Brug naar Nergenshuizen’. Intussen vertrekt Hoogvliet, brug of niet, rustig naar Bleiswijk! Draaien maar!
• Gelukkig zijn al die bezoekers van buiten de stad nooit gekomen, anders hadden we (het rekenvoorbeeld heb ik mijn boek ‘Marketing voor Retailers” gezet) een immens parkeerprobleem gehad, om van nóg grotere verkeersinfarcten maar niet te spreken. Maar het stadhuis blijft maar geloven in het aantrekken van consumenten van buiten de gemeente, terwijl ze toch moeten toegeven een groeiend aantal van onze eigen bewoners gewoon ergens anders gaan winkelen. Draaien maar!
• Uiteindelijk bleken ook de grootste voorstanders in te zien dat je geen honderd, maar wel duizend aanmeerplaatsen nodig hebt om voor ons grote winkelcentrum ook maar énig verschil te maken en gaan we in de Kromme Aar nu onze hoop vestigen op kanovaarders! Draaien maar.
• Al jaren schrijf ik dat ook dít jaar minder Alphenaren hun eigen Stadshart bezoeken, ondanks de miljoeneninvestering aan de Hoge Zijde. Nu lezen we dezelfde overspannen verwachtingen over het vooronderstelde succes van de Lage Zijde plannen. Alsof overbewinkeling, crisis en internet niet bestaan! Nou, voorlopig leiden die plannen alleen tot paniek bij de huidige bewoners. Draaien maar!
• Ook winkeliers verlaten ons Stadshart, een proces dat wordt verhevigd door de huidige crisis. Maar wel een proces dat snel om zich heen grijpt als daadwerkelijke bouw tot overlast gaat leiden. Maar ach, dát kost stemmen, dus: draaien maar!
• Rond het station is, op een fietstunneltje en de CDA-appel na, nog nauwelijks iets gerealiseerd. Want dat busstation stond er natuurlijk ook al vóór de verbouwing. En zelfs met een gemeentelijk cadeau, uit onze zak, van vijf miljoen Euro, lijkt er nog weinig schot in nieuwbouw bij Toor te zitten. Aan de kant van Kerk en Zanen is vooralsnog alleen een fietsenstalling gerealiseerd! Wat doe je eraan: draaien maar!
• Theater Castellum kost onze gemeenschap elk jaar een ton méér, maar gelukkig zijn er straks 30.000 nieuwe inwoners om dat bedrag op te hoesten. Draaien maar!
• Het nieuwe ‘Cultuurhuis’ is qua omvang én functie compleet uitgekleed, waarbij alle oorspronkelijke uitgangspunten gewoon op schroothoop zijn gegooid. Voor heel veel geld krijgen we gewoon een nieuwe bibliotheek, en raken we buiten ons centrum alle bibliotheken kwijt om dat te kunnen betalen. Intellectueel draaien maar!
• Ons nieuwe zwembad Aquarijn kostte tweemaal zoveel als de gemeente ervoor beschikbaar had, en woeste plannen om dat prijskaartje bij de zwemmers neer te leggen sneefden jammerlijk door gebrek aan zwemmers. Tja, wat nu? Opnieuw jaarlijks een half miljoen erbij? Opnieuw: Draaien maar!

Conclusie
Ach, ik kan nog wel even doorgaan. Onze raadszaal wordt nog even voor een half miljoen verbouwd, en voor nogmaals vijf ton participeert de gemeente in een manege. Hoeveel halve miljoenen hebben we eigenlijk? Verder wordt “Kop Sterrenlaan” zonder discussie afgevoerd en de “Grote Bypass” wordt nog alleen in woorden overeind gehouden. Ik moet dus wel constateren dat de huidige heersers in onze Stadskas alles doen om de vuile was binnen te houden, zonder die te wassen. In de politiek heet dat ‘draaien’, voor mij wás en is het “misleiding”! Het worden vast leuke verkiezingen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: