Alphen en VOA de crisis te lijf?

20 mei

Heel lang geleden stelde een econoom dat je beter een markt dan een fabriek kon hebben, maar die wetenschap lijkt nóch bij onze wethouder van economische zaken, noch bij onze grote Vereniging van Ondernemers in Alphen aan den Rij aangekomen te zijn. Die denken nog altijd de economische problemen in deze gemeente ook bínnen Alphen aan den Rijn op te lossen. Dát denken ze te doen door via wel 35 doelen 250 arbeidsplaatsen te realiseren (Alphen.CC, 18 mei). Alleen hebben ze daar wel, om de één of andere duistere reden, wel een duur ‘ondernemershuis’ voor nodig!

De Alphense Economie: Industrie en Dienstverlening
Onze Alphense Economie steunt op twee belangrijke pijlers, de retailsector en de industriële ondernemingen. Die industriële ondernemingen zijn, omdat ze voor een groot deel gericht zijn op de sectoren bouw en distributie, op dit moment vooral bezig zélf het vege lijf te redden. Want het zijn juist die sectoren die het meest door de crisis getroffen zijn. Een grote werkgever als Hoogvliet verlaat de gemeente, een opvolger gaat zich niet aandienen, de situatie in de supermarktsector kennend. En hoelang Zeeman blijft?? En Dirk??
De containerhaven zou de motor achter het ‘innovatief meerlagig bedrijventerrein’ moeten zijn, maar voorlopig zie ik, mét alle andere Alphenaren, daar alleen maar ZAND. Ik hoor daar ook niemand meer over, al jaren niet!
Kortom, het koene plan van VOA en gemeente lijkt vooral gerealiseerd te moeten worden binnen de uiterst dunne marges van de bestaande bedrijvigheid.

De Alphense Economie: Retail
Die retailsector steunt, en daarmee vertel ik niets nieuws, volledig op het vrij besteedbaar inkomen van ons Alphenaren. Kortom, als je die sector wilt steunen moet je in ieder geval ervoor zorgen dat die Alphenaren méér geld kunnen en willen uitgeven. Tja, en hoe ik dan alle lastenverzwaringen die de overheid (óók de gemeente Alphen aan den Rijn) ons oplegt moet uitleggen? Want die zorgen ervoor dat een steeds slinkend deel van de bevolking meer geld kán uitgeven. En de landelijke crisis zorgt voor een klimaat waarin Alphenaren die dat wél kunnen, dat even niet wíllen. Dit plan gaat daar in ieder geval weinig aan bijdragen omdat het inkomen van 2/3 van alle Alphenaren helemaal niet in deze gemeente wordt verdiend.
Al jaren is ook duidelijk dat er in Alphen aan den Rijn sprake is van overbewinkeling, maar van sanering is geen sprake: 10.000 m2 in de Baronie en straks ook nog 10.000 m2 rond het Thorbeckeplein? Terwijl er nú al minstens 10.000 m2 teveel is! Waar moeten die klanten allemaal vandaan komen, en waar moeten ze op hun beurt het geld vandaan halen?
Tja, dan kun je wel een centrummanager aanstellen, maar (een beetje) méér toeters en bellen zullen dat probleem niet oplossen.

250 banen
Hoekstra rekent even uit dat tien banen de gemeente alleen aan uitkeringen al 120.000 Euro minder kost. Als hij dus in zijn opzet slaagt, betekent dat jaarlijks 25*120.000 = € 3 miljoen Euro minder uit de gemeentekas. En om die 3 miljoen te realiseren trekt hij slechts 90.000 Euro uit!!!! Ik kan alleen daaruit al concluderen dat de wethouder niet veel fiducie heeft in zijn eigen plan. Want 250 nieuwe arbeidsplaatsen leveren natuurlijk nog veel méér op dan alleen een reductie van de uitkeringen.

Ondernemershuis
Merkwaardigerwijze heeft onze Tseard zelfs méér geld over voor de realisatie van het ondernemershuis, een oude VOA droom, dan voor die 250 extra arbeidsplaatsen. Terwijl het volstrekt onduidelijk is hoe dat ‘ondernemershuis’ ooit zou bijdragen aan de verbetering van de economische situatie van Alphen aan den Rijn. Natuurlijk moet die VOA wel een kantoor hebben, maar die zouden zó kunnen gaan inwonen bij ‘Zin in Ondernemen’ en daar bestaande faciliteiten delen, i.p.v. die allemaal zelf op te zetten. En waarom die honderden ondernemers binnen de VOA financiering door de overheid (van ons burgers dus) nodig hebben voor een ruimte die zó belangrijk is voor hun voortbestaan, dát is mij al járen een raadsel. Ik hoop dan ook werkelijk dat onze gemeenteraad zich realiseert dat ze het, zo vlak voor de verkiezingen, niet kunnen maken bejaarden hun kaartclubje in De Wielewaal en Westerhove af te pakken, maar wel dit kaartclubje van de Alphense ondernemers te financieren.
Dweilen met de kraan open
Ik kom weer terug op die fabriek en de markt. Soms lijkt het erop dat Alphense ondernemers vooral aan elkaar verkopen. Niet erg bij ZZP-ers, maar de grotere ondernemingen moeten, willen ze écht groeien, hun afnemers vooral BUITEN Alphen aan den Rijn zoeken. In plaats daarvan gaan ze lekker samenklitten in hun knusse ondernemershuis.
En ook Tseard Hoekstra moet zich toch eens gaan realiseren dat hij niet rustig in onze Stadskas kan blijven wachten tot de broodnodige grote ondernemingen zich aanmelden, maar dat hij de hort op moet. Natuurlijk zijn ook starters belangrijk, maar díe gaan echt de eerste 5-10 jaar onze economie niet redden. Tseard moet zíjn neus, en die van Alphen aan den Rijn, meer buiten Alphen laten zien. Hoe leuk dat ook is, maar op manifestaties binnen de gemeente kom je die zo gewenste nieuwe ondernemingen natuurlijk niet tegen. Maar wat is de kans dat die potentiële dragers van onze economie Tseard, óf wie dan ook vnuit de gemeente, óf de VOA, buiten de gemeente tegenkomen? Natuurlijk is niet alleen de wethouder hiervoor verantwoordelijk, maar hoe vaak heeft hij, met zijn mensen, vorig jaar Alphen BUITEN Alphen vertegenwoordigd? En dan bedoel ik niet op het provinciehuis!
Zolang we niet stoppen met navelstaren, blijft de ‘economische stimulans’ van dit grootse plan hangen bij ‘dweilen met de kraan open’.

Advertentie

3 Reacties naar “Alphen en VOA de crisis te lijf?”

 1. Edwin ten Brink mei 20, 2013 bij 5:45 pm #

  Beste Reinder, in je column staat een aantal onjuistheden en dat is vervelend voor de lezer. Dit offensief is gecompliceerd van opzet, maar duidelijk in haar 35 prestatiedoelen.

  Waarom was je er donderdagavond niet bij op de Informatiemarkt in het Stadhuis. Als je een mening wilt vormen of wilt ventileren is dat toch de publieke plaats om er iets over te vragen,iets van te vinden en eventuele suggesties achter te laten? Dan had je direct gehoord en begrepen dat het verhaal niet is zoals je het nu concludeert.

  Wat ik begrijp uit je relaas is dat het lijkt alsof je bijvoorbeeld het doel City Marketing helemaal hebt gemist. Maar ook de investeerdersgroep iFLOW die het Ondernemershuis gaat financieren, de VOA huurt daar slechts een kantoor, overigens nagenoeg gelijk aan hoe je dat zelf voorstelt in je column.

  Tot slot -wat ik je al vaker heb gevraagd- vraag nu eerst eens hoe het zit -ik licht het graag toe- voordat je jezelf een mening aanmeet en “Alphen” adviseert.

  Hartelijke groet,

  Edwin ten Brink.

 2. Edwin ten Brink mei 21, 2013 bij 6:41 am #

  Beste Reinder,

  In vervolg op je antwoord via Alphens.nl hier alsnog ook even een (preventieve) reactie.

  Zoals je omgekeerd evenredig begrijpt zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, kortom als iets tot op heden niet is gelukt is kun je er geen logische redenering op los laten dat het nu ook niet gaat gebeuren.

  Als je de Kooravond niet opoffert voor de presentatie voor een Economisch Offensief, plaats ik vraagtekens bij je betrokkenheid en begrijp ik oprecht niet waarom je dan niet goed geïnformeerd toch ‘’Alphen’’ ongevraagd adviseert?

  Wat ik ook niet van je begrijp is het volgende. Er zijn investeerders in Alphen die geloven in een Ondernemershuis en daar geld met risico en zonder winstoogmerk in gaan investeren via een stichting iFLOW en dat bagatelliseer jij met ‘’ook leuk’’. Maar ook je suggestie inzake die ‘’ton’’ is niet juist weerspiegeld.

  Die zogenaamde ‘’lange lijst’’ bevat overigens geen 25 verschillende activiteiten zoals je schrijft, maar 35 gekwantificeerde prestatiedoelen (hoe meer focus wil je hebben), maar ik had al de indruk dat je er een paar had gemist.

  Tenslotte als je een partij vertegenwoordigt zullen we vooraf met je praten over zo’n voorstel, als je daar niet toe behoort krijg je op de Informatiemarkt alle ruimte om er iets over te vragen, van te vinden en kun je suggesties achterlaten. Kom alsjeblieft de volgende keer dat scheelt ons een column, repliek en tijd.

  Hartelijke groet,

  Edwin ten Brink.

  • Reinder Koornstra mei 22, 2013 bij 12:14 pm #

   Beste Edwin,
   Ik kan lezen, dus hoef ik helemaal niet naar de info avond te komen om te weten wát daar is besproken. Zoiets staat netjes op het BIS systeem van de gemeente. En daaruit bleek dat er, sinds de ondertekening van dit pact tijdens de nieuwjaarsreceptie, gewoon niets was veranderd, en dat de enige reden om e.e.a. weer in de openbaarheid te brengen is gelegen in de subsidie voor het ‘ondernemershuis’.
   Tja, dát is een verhaal voor de raadsleden. Het plan lág er al vorig jaar, het ís getekend en dus niet meer voor discussie; waarom zou ik
   daaraan nog tijd besteden.
   Natuurlijk ben ik érg betrokken bij het wel en wee in deze stad, zeker op mijn eigen vakgebied, maar dát lijkt omgekeerd, vanuit VOA en gemeente, niet zo te zijn. Als deskundige én als VOA-lid mag ik dan blij zijn, nét als al die andere Alphenaren, voor klapvee te spelen, en daarvoor mijn vrije tijd op te offeren?
   Er blijft voor mij weinig anders over dan er heel kritisch naar te kijken, en dat doe ik vervolgens. In ieder geval biedt die lijst een hele bloemlezing van onderwerpen voor nieuwe blogs, dat is dan weer een troost.

   En dan vraag ik me iets af.
   Als dit initiatief zó belangrijk is, waarom is daarvan dan nóch op de VOA site, nóch op de gemeentesite, ook maar íets terug te vinden?
   Nu zit er, als bijlage bij de informatiemarktgegevens, een spreadsheet met inderdaad 35 verschillende acties, mét startdatum maar, een doodzonde bij projectmanagement, zónder einddatum (opleverdatum). Als niet vastligt wanneer die doelstellingen gehaald moeten worden, liggen ze dus helemaal niet vast. En dat wordt wel gesuggereerd!

   Dat lijkt me nou juist een prachtige aanleiding deze bundel initiatieven netjes en gevisualiseerd op de websites te zetten, zodat wij Alphenaren op elk moment dat dit ons goeddunkt, de voortgang van al die projecten kunnen bekijken.
   Maar nogmaals, het hele verhaal staat niet eens op de websites!

   N.B. Een typefout is zó gemaakt, maar of het er nou 25 of 35 doelen zijn, het zijn er érg veel tegelijkertijd als er geen adequaat, transparant, systeem achter zit om die resultaten te volgen.

   N.B. II Noch uit je reactie, nóch uit bijgaand stuk blijkt waarom dat Ondernemershuis nou essentieel is voor onze plaatselijke economie, wát er allemaal dus NIET kan als dat niet doorgaat, en waarom die zaken niet buiten dat ondernemershuis om geregeld kunnen worden. Vervolgens is het leuk als individuele ondernemingen er geld in steken, maar het lijkt me dat onze gemeenteraad, vóór ze er een ton uiterst schaarse publieke middelen insteekt, wel wil weten hoeveel die investeerders dan wel investeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: