Vakantiespel in Alphen aan den Rijn

29 aug

Aangewezen Vrijwilliger
Gistermiddag liep ik na gedane arbeid terug van het verzamelterrein bij ARC naar het speelveld bij The Alphen Eagles. Met mij iemand die ik niet kende, en toen ik me voorstelde zei hij dat dit niet zo gek was, want hij droeg pas sinds half twaalf die ochtend rood en wilde N.B. van mij weten wat dat nu eigenlijk was, dat vakantiespel. Dát intrigeerde me, en ik vroeg hem natuurlijk hoe dat zo was gekomen.
Nou, dat was eigenlijk simpel, hij was lid van de Eagles en zag toevallig allerlei activiteiten die niets met de bouw van hun nieuwe clubhuis te maken hadden. Maar één keer op het veld werd hij gelijk door een paar “roodhemden” bij de kladden gegrepen. Want, lid of niet, deze dagen heeft niemand zonder wit, geel of rood vakantiespel T-shirt daar niets te zoeken (veiligheid). Nou, zei hij, geef me dan maar zo’n shirt. Netjes in het rood gekleed werd hij vervolgens als vrijwilliger hartelijk welkom geheten, en bij de zeephelling neer geplant. Hij had het hartstikke leuk gevonden, die middag, en dacht erover volgend jaar vaker mee te doen. ’s Avonds zag ik hem genieten van de nasimaaltijd bij MAX. Dát wordt wel wat, met die footballer!

Virus?
Helaas gaat Alphen.CC ons verlaten, maar vandaag staat er weer een heel leuke sfeertekening in dat blad! Allemaal vrolijke kinderen, leiders en stafleden. Dat vakantiespel zou, volgens de schrijver, een virus zijn waar je niet zo gemakkelijk vanaf komt. Eerlijk gezegd, ik had me deze week dan wel opgegeven om wat bij spelletjes mee te helpen, net als vorig jaar, maar het was niet gepland om daar de hele week mee bezig te zijn. Toch is dat precies wat wel gebeurde, ook al omdat het plezier van de kinderen eigenlijk alle ‘tijdverlies’ wel compenseert. Vandaag zou ik me dan ook wat schuldig voelen, er niet bij te zijn, als ik niet wist dat er voor vandaag voldoende mensen zijn, en ik nou toch écht wat andere dingen moet doen. Toch, vanochtend, toen ik dat rode T-shirt en dat rode windjack weer zag hangen…… Vast waar, van dat virus. Overigens, als ik hele families zie bij de staf van dat vakantiespel, zou het ook wel iets genetisch kunnen zijn. Dát is zeker ook het geval bij de leiding (geel) die natuurlijk bijna allemaal zelf hebben meegedaan, en waar zo langzamerhand, na 55 jaar, zich de derde generatie komt melden.

De beer is los
Dinsdag bracht ik úren door in ons centrum, als ‘ijsbeer’! Eén van de 15 vossen van de vossenjacht spelend. Kinderen rennend door de van Mandersloostraat, knuffelend met de koe, leeuw, olifant en beer (lekker zacht, dat vel). Al was het, voor de vossen zelf, een warme bedoening! Wat me opviel is dat veel langslopende Alphenaren en terrasbezoekers heel positief op die, voor het Alphense Stadshart ongewone, drukte reageerden. Helaas proberen sommige bezoekers en winkeliers je ren te negeren, of kijken je zelfs woedend aan. Er waren zelfs reacties vanuit een bepaalde hoek die ronduit vos-vijandig genoemd kunnen worden. Al is daar wel een anonieme Alphenaar op afgestapt met de opmerking dat dít toch niet in onze straten gezegd mocht worden. Ach, wát kun je nu nog voor leuks doen, zónder iemand te irriteren?
Maar wat kreeg ik gistermiddag te horen, toen die middengroepen bij ARC aankwamen?
‘Hoi IJsbeer’! High five!

Ondernemers?
Tja, ik heb het al vaker opgemerkt, maar de reactie van veel Stadshart ondernemers bevreemd me toch wel een beetje. Elke dag dat er niets te doen is klagen ze daar over, en als er wel iets te doen is, klagen ze opnieuw. Het zijn net vissers, óf de vangst is te laag, óf de besomming!
Je zou denken dat die Alphense ondernemers in deze crisistijd álles zouden aangrijpen wat er in ons Alphense Stadshart allemaal gebeurt (en dat is, zo door het jaar heen, echt heel veel) en publiek aantrekt. Helaas, op ijsjes bij Albert Heijn en drinken bij Hoogvliet na, was er geen enkele creatieve inval te bespeuren om de ouders en grootouders van de deelnemende kinderen naar het centrum en hun winkel of terras te lokken. Zelfs de oververhitte vossen kregen niets aangeboden, uitgezonderd bij Tuyn aan de Aarkade. Maar bij de Alphense terrassen leken we alleen maar te storen…. Gelukkig was het gemeentelijk tappunt op het Rijnplein in werking gesteld!
Vraag me af wanneer we de eerste klacht over te weinig centrum bezoekers weer mogen optekenen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: