Té veel!

23 okt

Overvragen
Ik gun onze Molukse medeburgers graag hun eigen ‘home’ en heb hen, als actief politicus hierin ook gesteund. Maar toen ik dinsdag j.l. het AD Alphen las, lijkt hun culturele vereniging Kaju Putih nog altijd te denken dat de gemeentelijke bomen tot de hemel groeien. Wát een geklaag: De gemeente geeft de vereniging een gebouw van € 100.000 Alphense Euro’s, en levert er niet eens een kapstok bij! De bestuurskamer is te klein en ook het hemelwater wordt niet netjes afgevoerd.
Natuurlijk zullen de nodige politici zich weer uitputten om met deze ‘blunder’ ons college aan de schandpaal te nagelen, maar in deze kwestie wil ik hen niet volgen. De gemeente heeft in dezen gedaan wat ze kon.

Kaju Putih
Het was niet meer dan natuurlijk dat de grote groep Molukkers die in Alphen kwamen wonen, bij hun komst door de gemeente werd gesteund in hun wens zoveel mogelijk de eigen identiteit te behouden. Als gevolg daarvan kregen ze een eigen wijkgebouw naast de Molukse kerk aan de Rijnhaven. Dat gebouw heeft voor die gemeenschap een uiterst nuttige taak vervuld, maar het raakte, zoals dat met alle tijdelijke gebouwen het geval is, uiteindelijk in verval. Kaju Putih kon alleen nog maar met veel kunst en vliegwerk in bedrijf worden gehouden en het was iedereen al jaren duidelijk dat er een nieuw onderkomen moest komen.

Accommodatiebeleid
Maar niet alleen Kaju Putih, alle wijkgebonden welzijnswerk was qua onderkomen aan vernieuwing toe. Dát leidde ertoe dat de gemeente, onder de bezielende leiding van PvdA wethouder Van Wersch, begon met het opzetten van een nieuw accommodatiebeleid, waarin ook Kaju Putih een rol kreeg. Nu is er van dat beleid bitter weinig terecht gekomen, en dat begon al met de plannen iets in De Baronie te realiseren. De gemeente dacht aan één nieuw gebouw, waar zowel de activiteiten voor de bewoners van de Bomenbuurt (Kaju Putih, vooral) als die van de Zeeheldenbuurt (Halfje Wit) een plaats moesten krijgen. Nu wilden die Zeehelden niet graag uit hun, nog maar kort geleden zelf opgeknapte onderkomen vertrekken, maar Kaju Putih putte zich helemaal uit in redenen waarom samengaan ABSOLUUT onmogelijk zou zijn.
Uiteindelijk besloot de gemeente niet langer aan dit dode paard te trekken, voegde Halfje Wit samen met het inmiddels gesloten Westerhaven tot “De Zeehelden”, en SCHONK Kaju Putih een eigen nieuw onderkomen. Niet het prachtige gebouw waar velen van droomden, maar toch, ondanks de crisis, een toekomst voor Kaju Putih!

Eigendom
Blijkbaar is het bestuur van Kaju Putih nog niet bekomen van die schenking. Want mét die schenking is dat gebouw nu van hen, en moeten ze het verder zelf inrichten en onderhouden. Maar een stuk eigen verantwoordelijkheid (participatie) mag toch wel van de burger worden verwacht. Kortom, als de bestuurskamer te klein is, vergaderen ze maar wat efficiënter, in een (gebruikte) kapstok is voor een paar honderd Euro wel te voorzien en met wat inzet van eigen krachten, én wat hulp van de gemeente, is de afvoer van regenwater ook wel te regelen.
De overheid moet bezuinigen, en dat betekent dat ondersteuning van allerlei sportieve, culturele én maatschappelijke activiteiten wordt afgebouwd. Het lijkt er niet op dat de oude situatie, waarin voor iedereen wel een kruimeltje te vinden was, ooit weer terug komt.
Vele organisaties, groot en klein, in onze gemeente moeten daarmee leren leven. Kaju Putih kan toch écht niet verwachten dat er voor hén in dit beleid een uitzondering wordt gemaakt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: