Alcohol de supermarkt uit! Jongeren de kroeg uit!

9 jan

Alcohol en supermarkt
Veel gedoe, ook in Alphen aan den Rijn, over de verhoging van de leeftijd waarop de jeugd alcohol mag kopen én nuttigen. En al die schijnbewegingen van de supermarkten om maar te voorkomen dat alcohol de supermarkt uit gaat. Want dát is het enige dat op termijn helpt, gewoon de VERKRIJGBAARHEID zwaar terugdringen. Nu confronteren we onze kinderen al vanaf hun babytijd met alcohol, gewoon omdat het breeduit in de supermarkt staat. Iedereen, slagers, bakkers en groenteboeren uitgezonderd, vindt het prachtig dat onze jeugd wordt opgevoed met het idee dat je letterlijk alles wat je nodig hebt bij Appie Happie en zijn vrienden kunt kopen. Maar als ze daaraan eenmaal gewend zijn, blijkt er opeens een hele categorie producten te zijn waar ze tot hun 18e vanaf moeten blijven: alcoholhoudende dranken! Natuurlijk een Tantalus kwelling, die verboden appels in die eetparadijzen! En dat kan, zo zeiden de supermarkten, prima gecontroleerd worden door kassières van 16 die hun klanten vijf dagen in de week op het schoolplein ontmoeten. Díe moeten die ene dag opeens ‘Nee’ tegen die gasten zeggen? Die supermarkten weten natuurlijk heel goed dat dit, boetekans of niet, toch niet gaat gebeuren en daarmee hebben ze een verloren wedstrijd toch nog gewonnen: in de praktijk gebeurt er niets.
En het is toch zo simpel, verplaats alle alcoholverkoop in de slijterij en verminder daarmee de verkrijgbaarheid. En doe nou niet zo dom, supermarkten, ons wijs te maken dat dit niet uitmaakt. Als de factor verkrijgbaarheid niet uitmaakt, waarom willen die supermarkten elke zondag en zelfs 1e Kerstdag open zijn? Verhongert Nederland als dat niet zo is? Nee, zo kopen mensen méér dan ze op kunnen, en door hen elke week met alcohol te confronteren, kopen ze, en zeker de jeugd, ook meer alcohol dan anders het geval was. En omdat jongeren tot 18 jaar niets in de slijterij te maken hebben, kunnen we zelfs per wet verbieden dat ze er komen.

Alcohol en kroegen
Over verboden gesproken!
Ook veel kroegbazen lopen te hoop tegen dat alcoholverbod. Ze gaan oudere bezoekers een bandje geven, zoals in de speeltuin van Avifauna! Dát is lachen, kom je al jaren in die kroeg, moet je opeens een bandje om als je je duizendste biertje daar bestelt. Dubbelvreemd, want juist 16 en 17 jarigen klagen al jaren dat ze in de meeste bars niet eens welkom waren. Omdat door hun aanwezigheid ouderen daar minder komen, en ze zelf te weinig geld hebben om dát te compenseren. Zodat allerlei jeugdhonken, ook het Alphense MAX, zich gedwongen voelden 16+ feesten te organiseren. En nu ze niet meer mógen drinken, zeggen dezelfde kroegbazen dat deze maatregel hen tot de bedelstaf brengt. Dus logen ze, of liegen ze, en ik neig tot het laatste. En die bandjes, dat werkt natuurlijk niet in een drukke kroeg. Dat hebben ze bijvoorbeeld in Finland goed begrepen, daar mógen 16 en 17 jarigen niet eens in een kroeg zijn, wát ze ook drinken. Gelukkig dat steeds meer horecamensen inzien dat dit een goed uitgangspunt is.

Die kinderen worden toch vanzelf 18!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: