Pasen lukt?

15 apr

Kerst (mis)lukt
De wonderlijke stunt van Albert Heijn om, voor Christelijke en Niet-Christelijke klanten, het ‘lukken’ van de kerstdagen afhankelijk te stellen van een bezoek aan onze grootste grootgrutter, heeft bepaald niet opgeleverd wat men had verwacht. De omzetgroei van de hele branche viel erg tegen, en AH verloor nog marktaandeel ook.
Kortom, alle voorspellingen dat die kerstdagen het jaar goed zouden maken, bleken niet te kloppen. De kleine mééromzet over het hele jaar kwam meer dan volledig voor rekening van de prijsverhogingen, maar ondanks de AH dromen, zakte de omzet in november en december alleen maar (met 0,6 en 1,0%)
Intussen, ondanks lawine’s aan aanbiedingen, en ondanks de bijdrage van de ‘ Plofkip’ , bleek het prijsniveau in 2013 alleen maar gestegen te zijn!
We betaalden maar liefst 3,5% méér!
Kortom, misschien is die Kerst voor veel consumenten toch nog wel gelukt, maar voor de supermarkten, en zeker voor AH, was het een drama. En dáár hoor je niemand meer over!

Lukt Pasen?
Het is eigenlijk wonderlijk te zien hoe het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) gewoon door blijft gaan op de ooit ingeslagen weg.
Want, alle frustratie van de Kerstdagen nog vers in het geheugen, wordt er opnieuw een juichkreet de wereld ingestuurd: ‘Supermarkt verwacht paaspiek’ . Kortom, Pasen ís al gelukt, U hoeft alleen nog maar het berekende geld uit te geven: 1,8% méér dan vorig jaar! Retailing is zo simpel: je stelt jezelf een ambitieus doel, en de dociele klant vult dat vervolgens netjes in. Het CBL heeft dat alles al uitgestippeld!
Jazeker, U gaat “lekker barbecueën en kokkerellen”. “ Niet alleen geeft U meer geld uit aan het paasontbijt en de paasbrunche, maar ook aan gourmetschotels, paasdiners, en etenswaren als asperges, rollades en paaseitjes! Het is maar goed dat die CBL woordvoerster geen kok is, want die combinatie spreekt me niet erg aan: Asperges met Rollade, en gegarneerd met Paaseitjes. Maar ja, zij is alleen van de ‘handel’, U moet het opeten.
Enfin, ganzen mogen niet meer dwangmatig gevoed worden, maar niemand die ermee zit als dat de consument overkomt.

Een PaasPiek?
Helaas voor de supermarkten lijkt het me logischer, dat een late Pasen, met beter weer, hen minder oplevert dan een vroege Pasen. Tenslotte gaan mensen met mooi weer meer uit, bezoeken ze meer terrasjes en pretparken, en dat kost natuurlijk wel allemaal geld. Als het koud en nat is ga je er toch sneller thuis maar iets van maken, na een bezoek aan de supermarkt. Daarbij is de werkloosheid intussen met ruim 20% gestegen, zonder ook maar een spoor van herstel van de werkgelegenheid. Nederland telt nu 1,4 MILJOEN uitkeringsgerechtigen (bron UWV) en áls die met Pasen een eetfeestje bouwen, zal dat eten toch vooral van de voedselbank of de discounter moeten komen, lijkt me.
Reden genoeg voor directeur Holla van het gerenommeerde marktonderzoeksbureau Gfk om met mij het tegendeel te beweren: GEEN paaspiek dit jaar, maar 15 miljoen Euro MINDER i.p.v. de 1 miljoen méér van het CBL.
Hoe een prognose van 800 miljoen op 779 miljoen nou 1, 8 % meer omzet oplevert , geeft ook al aan dat bij het CBL de wens de vader van het persbericht is.

Public Relations
Public relations is een mooi vak, maar als je stelselmatig je publieksgroepen op het verkeerde been zet door ze iets voor te spiegelen wat nïet waar is, moet je je afvragen hoelang het duurt voor de CBL-voorlichters bij het groot huisvuil worden gezet.
Wat is hun geloofwaardigheid als ze het hebben over minder plofkippen waar ze er steeds meer aanbieden.
Hoeveel vraagtekens zet je bij hun zorg over drankmisbruik door de jeugd, terwijl stapels bierkratten de gangpaden verstoppen.
Geloof je het zelf, van dat lage prijspeil voor levensmiddelen in Nederland terwijl je weet dat al je leden alleen maar de prijzen verhogen.
Neem je jezelf wel serieus als je het hebt over het ‘incidentele’ karakter van vleesschandalen, terwijl de ene affaire over de andere heen valt.
Waarom nou juichende verhalen over het feit dat de supermarktomzet op zondag met 23% is gegroeid, terwijl die zondag nog slechts 2,6% van de hele weekomzet uitmaakt. Op deze snelheid duurt het nog vele jaren voor die zondag zelfs maar even groot is als een gemiddelde dag (14,3%) De kosten groeien vást sneller!
Natuurlijk is het ook een mooi verhaal dat je je eigen huismerk steeds meer ruimte geeft, zolang je je klant niet vertelt dat deze daardoor minder keus heeft, terwijl zijn supermarkt op die huismerken veel meer verdient dan op de duurdere A-merken.

Het is natuurlijk altijd vervelend om je klanten met slecht nieuws op te zadelen, maar door ze permanent Halleluja verhalen voor te schotelen, en de echte feiten achter te houden, schep je je eigen tegenwind.
Het lijkt me dat het CBL, en haar leden, daar eens diepgaand over zouden moeten praten

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: