Straatfeestje in de Julianastraat

21 apr

Waar gaat het nou om?
Alphen aan den Rijn staat weer eens op stelten. Jarenlang werd er door horecaondernemers aan de Julianastraat op Koninginnedag een straatfeest georganiseerd, en opeens kán het niet meer! 3.000 Alphenaren in zák en as! Verschrikkelijk! Overheidsdictatuur!
Maar wat is er nou eigenlijk helemaal aan de hand?

Nou, de gemeente stelt eisen aan een dergelijk feest. Dat doen ze al bij een simpel non-profit buurtfeestje voor 30 man op een woonerf, en dat gaan ze natuurlijk zeker doen wanneer drieduizend mensen elkaar tijdens een commercieel feest op een klein stukje Julianastraat verdringen. Dus moeten de organisatoren rekening houden met geluidshinder, moeten ze voor voldoende veiligheidsmensen zorgen, mag er (ook dan) natuurlijk geen alcohol aan jeugd onder de 18 worden geschonken, en stuurt de gemeente geloof ik ook nog een rekening voor het opruimen van de beestenbende die na afloop achterblijft. Zó levert het de bloem van onze horeca niets meer op, natuurlijk, en dús stoppen ze ermee. Met dat straatfeest dan, want op en rond de bestaande terrassen zal het wel weer net zo druk zijn als vanouds.
En voor alle duidelijkheid, de gemeente VERBIEDT NIETS! Nét als indertijd bij “Alphen on Ice” zijn het de organisatoren die het bijltje erbij neergooien!

De burgemeester
Burgemeester Tjerk krijgt natuurlijk de schuld van deze afbraak van de plaatselijke cultuur. Tja, formeel is hij hiervoor verantwoordelijk, maar ik weet dat de ambtelijke molens niet zo snel draaien dat hij hiervoor het initiatief genomen kan hebben. Dat is al vele maanden geleden zo bepaald, al kan ik me moeilijk voorstellen dat hij er erg veel problemen mee heeft gehad.
Maar natuurlijk is het wel gelijk nieuwsvoer voor Alphens.nl, hoewel het met het aantal reacties (in aantal dan, niet qua inhoud) met 50 stuks nog wel meevalt. Toen ik over het alcoholmisbruik schreef, waren het er bijna 3x zo veel! Maar ja, dát is ook precies het verschil. 3000 ‘gedupeerde’ Alphenaren lijkt wel veel, maar het is mínder dan 3% van de bevolking van onze gemeente. En ook Tjerk weet wel dat het gros van die 3000 mensen hun lol wel elders gaat halen. Van een “aanslag op de leefbaarheid” is natuurlijk geen sprake. De rest van de inwoners in onze gemeente zal het dan ook een zorg zijn, natuurlijk!

Risico
Ik snap al die snikkende Alphenaren ook niet. Want je kunt toch niet met droge ogen ontkennen dat elk feestje met drieduizend, deels beschonken, mensen in die nauwe straat een risico vormt? Het ís nog niet gebeurd, maar wát als er deze keer wel wat ernstigs gebeurt, in dat gewoel? Wie is dan verantwoordelijk, René Rutten c.s., of de instantie die hen gul die vergunning gaf? Wat als een vechtpartij écht uit de hand loopt, iemand wordt aangerand, of een jongere in alcoholcoma wordt afgevoerd, of nóg erger? Ik vrees dat advocaat Lalji dicht in de buurt zal zijn, die avond. En dan staat onze burgemeester voor zijn moeite binnen de kortste keren voor de rechter, en gaan álle inwoners van onze grote gemeente meebetalen aan de, in deze zaak ongetwijfeld toegewezen, schadevergoeding!
En, na de euforie over de fritesprijs, komt onze stad opnieuw negatief in de pers. Ik kan me voorstellen dat ‘het stadhuis’ liever wat rellen in de plaatselijke media accepteert, dan de opening van De Telegraaf!

Conclusie
Toen men ooit aan generaal Hindenburg vroeg of hij nou écht dacht de grote veldslag tegen de Russen gewonnen te hebben, antwoordde hij dat de geschiedenis daar ooit over zou oordelen. Maar, zei hij, ik weet heel zeker wie de schuld had gekregen als we verloren hadden. Zo gaat het ook hier, de organisatoren lopen met de eer, en de verdienste, weg zolang het goed gaat, maar als het fout gaat? Dan wijst iedereen gelijk naar de overheid die het allemaal had toegestaan.
Ik denk dat heel veel Alphenaren nog moeten wennen aan het idee dat onze stad allang niet meer een leuk kneuterig dorpje aan de Rijn is, maar het middelpunt van een grote gemeente. Wat vroeger geen probleem vormde, doet dat nu, op de huidige schaal, wel! Er gebeurt nog altijd heel veel in Alphen aan den Rijn, wat al aangeeft dat de gemeente zeker niet blokkeert. Maar gewoon doorgaan zoals het altijd ging, dát kan niet meer.
De tijd dat de overheid eigenlijk nooit partij was in een juridisch geschil, is immers al jaren voorbij. En de publicitaire risico’s zijn, met al die nieuwe media, verveelvoudigd.

Zeker Alphenaren zouden zich dat, na het Ridderhof drama, moeten realiseren!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: