VVD en Supermarkt

30 apr

Nóg meer Supers?
VVD Wethouder Hoekstra heeft, in het zicht van zijn komende verkiezingsnederlaag, maar buiten het zicht van politiek en kiezer, het plan opgevat om aan de Euromarkt nóg twee supermarkten te huisvesten op de plaats waar nu het Tauro gebouw zit. Daarmee is hij ongetwijfeld koploper ‘Supers bouwen’ in Nederland. De groep ‘Supermarkt en Ruimte’ kan hem gelijk als erelid inhuldigen. Want onder Hoekstra’s korte ‘bewind’ als wethouder Economische Zaken zijn er in Alphen maar liefst 6 nieuwe supermarkten bijgebouwd (Lidl Concertweg, ALDI Ridderhof, Hoogvliet Ridderhof, ALDI Euromarkt, Hoogvliet Baronie, Lidl Baronie). Daar was, met Hoekstra als grote voorvechter, nog een Hoogvliet aan het Thorbeckeplein bij gekomen, ware het niet dat dit project in de handen van VVD-ers Lyczak en Hoekstra compleet in elkaar viel.
En nu zouden, in een stad die qua inwonertal nauwelijks groeit, nog twee heel grote (XL?) winkels van aartsrivalen Albert Heijn en JUMBO bij komen. Hoekstra bouwt!
Dat is tegen het zere been van de huidige wethouder Van As (Nieuw Elan) , die terecht aanvoelt dat dit elders in de stad tot grote problemen gaat leiden, en die deze ontwikkeling blokkeert!

Euromarkt
In de afgelopen decennia werd wel duidelijk dat de bekende stadscentra onvoldoende ruimte boden aan de grote speciaalzaken. Dat leidde, naast de ontwikkeling van wijk- en buurtcentra als Ridderhof, Herenhof en Atlas, tot de ontwikkeling van Groot Schalige Winkelgebieden. Omdat gemeenten, in die tijd nog vele honderden meer dan nu, doodsbenauwd waren voor verlies aan koopkracht “aan de buren”, gingen ze massaal deze GSW gebieden ontwikkelen. Die vielen niet alleen ten prooi aan steeds grotere winkels in woninginrichting, meubels, slapen en koken, maar gaven ook ruimte aan bouwmarkten en dergelijke grootschalige winkels in de sfeer van wonen en lifestyle. Tegenwoordig is de functieverdeling tussen ‘recreatief winkelen’ (Stadshart), Boodschappen doen (Dorps-, wijk- en buurtcentra) en het voorzien in specifieke wensen (Beleveniscentra of losstaande super stores als Ikea) actueel. En dat betekent dat die GSW gebieden steeds minder voldoen aan hun oorspronkelijke doelstelling. Als gevolg moeten de eigenaren iets bedenken om hun eigendom veilig te stellen. Dus proberen ze politici over te halen het vigerende bestemmingsplan te wijzigen om zo de vestiging van winkels, waarvoor dat GSW centrum niet bedoeld was, tóch mogelijk te maken. Winkels die functioneel gewoon thuishoren in de bestaande winkelcentra en zo de bestaande Retail infrastructuur bedreigen. Voor Hoekstra wegen de belangen van de vastgoedsector blijkbaar zwaarder dan die van de burgers in onze gemeente. De actie van wethouder Van As, met name verantwoordelijk voor het Stadshart, is vanuit die positie te begrijpen.

Afspraken
Het blijkt moeilijk te zijn met de supers afspraken te maken omdat ze in hun landelijke concurrentiestrijd nu eenmaal overal winkels willen openen. Daarbij hebben deze bedrijven geen enkele boodschap aan de werkelijke behoeften van en mogelijkheden in de betrokken gemeenten. Waar de toenmalige wethouder Blom met Hoogvliet de afspraak maakte dat het bedrijf de vestiging aan de Raadhuisstraat zou sluiten op het moment dat de winkel in De Baronie zou openen, maar dat filiaal bleef gewoon open. Erger nog, via een ‘balletje-balletje’ constructie bleek Hoogvliet opeens een volledig ongeplande vestiging boven de geplande ALDI winkel in De Ridderhof te openen. En als dank voor het feit dat de gemeente twee keer voor het blok was gezet, was Hoekstra meer dan bereid hen ook een vestiging aan het Thorbeckeplein te gunnen. Als slotakkoord, nog vóór de Baronie open was, blijkt deze wethouder dus al toezeggingen gedaan te hebben voor twee nieuwe vestigingen aan de Euromarkt. Met ongetwijfeld ernstige gevolgen voor de rest van de supermarkten in Alphen en de omringende plaatsen. Haaks ook op het ‘kernenbeleid’!
In ieder geval levert zoiets weer een forse extra verkeersstroom ván en náár Kerk en Zanen op, zodat de noodzaak van de vierbaans westelijke rondweg weer wordt aangetoond. En dát project valt nog altijd onder Hoekstra’s verantwoordelijkheid!

Mea Culpa?
Toch niet, hoewel ik heb gepleit voor de vestiging van ALDI in het pand van de It’s. Dat lijkt in tegenspraak met het voorgaande, ís dat echter niet.
Hoewel je in die grote Wijk Kerk en Zanen een tweede Herenhof zou verwachten, is De Atlas niet meer dan een buurtcentrum, en dan nog maar met één supermarkt. Zonder ruimte om daar ook maar íets bij te bouwen. Daarbij wás er jarenlang, voor de verhuizing naar De Ridderhof, een ALDI vestiging in die wijk gevestigd. Toen It’s failliet ging, was het duidelijk dat het moeilijk zou worden de bestaande winkelruimte aan de Euromarkt te vullen. Alles bij elkaar opgeteld verbeterde de ALDI vestiging daar de beperkte keuzemogelijkheden voor de straks 20.000 bewoners van die wijk, én de leefbaarheid van de Euromarkt!
De nieuwe plannen hebben echter betrekking op het Tauro bedrijfsverzamelgebouw, en, met supermarkten van zeker 2500 m2 per stuk, op de direct omliggende parkeerterreinen. Dat is heel wat anders dan die ene Aldi ernaast.

Advertentie

7 Reacties naar “VVD en Supermarkt”

 1. Edwin ten Brink april 30, 2014 bij 2:55 pm #

  Reinder wat een verhaal zeg! Ik moet wel even iets recht zetten. Hoekstra heeft niet meer dan toegezegd te willen meewerken -dwz de mogelijkheden te willen onderzoeken- aan verplaatsing van een (1) supermarkt met dito m2 van Ridderveld naar Kerk & Zanen’s Euromarkt. En dat is toch iets anders dan jij het stelt.

 2. Reinder Koornstra mei 1, 2014 bij 7:52 am #

  Edwin,
  Naast het feit dat Hoekstra hiermee ‘over zijn graf regeerde’, is een dergelijke verplaatsing planologisch al verkeerd. Met twee supermarkten wordt nu al aan de ‘behoefte’ van die wijk wel voldaan en, gegeven de omvang van buurtcentrum De Atlas, is er geen enkele reden om vanuit andere wijken of dorpen daar te gaan winkelen. Zeker niet nu na de opening van De Baronie in de aangrenzende wijk ‘over het spoor’ nóg een dergelijk buurtcentrum is ontstaan. De Herenhof kan geen supermarkt missen (waar blijft die nieuwbouw?) en bij de supermarkten in De Ridderhof (dat over een jaar of tien toch moet worden vervangen door een veel kleiner buurtcentrum) is natuurlijk geen sprake van het “verplaatsen met dito m2”. Dat soort kleine supermarkten worden, behalve als buurtzaak, niet meer gebouwd. Kortom, verplaatsing of niet, het bouwen van twee grote supermarkten aan de Euromarkt zou alleen al vanuit de andere wijken van Alphen een aanzienlijke, extra, verkeersstroom op gang brengen die de stad helemaal niet kan herbergen, en het gemis van een tunnel onder die spoorweg alleen maar groter maakt.
  Ik vind het dus in hoge mate onverstandig van Hoekstra dat hij überhaupt over zoiets praat, terwijl er geen enkele, het hele verzorgingsgebied omvattende, planologische onderbouwing voor is. Dus volkomen terecht dat Van As dit, terwijl met man en macht aan het Stadshart wordt gewerkt, gelijk blokkeert.

  Uiteraard ben ik gedwongen op basis van onvolledige informatie én eigen kennis en ervaring hier en elders te reageren. Maar ja, dát moet ik, niet mijn eigen keuze, in Alphen al tien jaar, en tot dusverre geven de ontwikkelingen in deze stad me gelijk. .

  • Edwin ten Brink mei 1, 2014 bij 8:19 am #

   Reinder, a) er is helemaal geen sprake van 2! grote supers op de Euromarkt-locatie b)de m2 voorwaarde was het uitgangspunt voor verplaatsing c) je kunt altijd even bellen of langskomen om de volledige informatie op te halen, ik vermoed ook bij gemeente maar zeker bij ons.

 3. Reinder Koornstra mei 1, 2014 bij 12:03 pm #

  Dán heb ik het krantenartikel verkeerd gelezen, maar ook één supermarkt is er daar al één te veel. Het probleem vanuit het Stadhuis mag natuurlijk nooit zijn:”Hoe verdeel ik de bestaande winkels over de winkelcentra”, maar “hoe richt ik de totale retailstructuur toekomstgericht in”. En toekomstgericht houdt, naast de stagnatie in inwonertal door de steeds verdunnende bewoning, de invloed van het internet (bricks&clicks) én de zuigkracht van de regionale beleveniscentra. Wat gebeurt er als JUMBO bijvoorbeeld in Gouda zo’n winkel neerzet als in Breda? Je kúnt geen winkels en winkelcentra meer plannen zonder met dit soort zaken rekening te houden.

 4. Reinder Koornstra mei 1, 2014 bij 1:47 pm #

  En vervolgens……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: