Pick up Points, gewoon Supermarkten!

28 jun

Pick up Points aan de Euromarkt?
Nu wethouder Van As (terecht) nieuwvestiging van AH of JUMBO blokkeert aan de Euromarkt in Alphen aan den Rijn, komen beide bedrijven gegarandeerd met dit konijn uit hun hoed: een Pick up Point! Want nu eigen nergens supermarktvestigingen meer gemakkelijk van de grond komen, hebben ze ontdekt dat er onduidelijkheid is over de status van hun ‘afhaalpunten’, en ze op die manier hun aantallen supermarkten nog wat kunnen uitbreiden.
Mijn standpunt is dat Pick up Points gewoon supermarktvestigingen zijn. Daarom dit blog.

Redding’ van de supermarkt
Albert Heijn probeert overal in het land naïeve gemeentebestuurders wijs te maken dat Pick up Points géén winkels zijn en derhalve overal gevestigd kunnen worden en zo werkgelegenheid bieden. En omdat Albert Heijn dat doet, wil JUMBO, toch al niet vies van ongebruikelijke vestigingsplaatsen, niet achterblijven. Als hun wensen bewaarheid worden, ontstaat er een dicht netwerk van die Pick up Points en worden bestaande supermarkten, én de winkelcentra waar ze gevestigd zijn, gereduceerd tot showrooms waar af en toe nog wel eens een klant rondloopt. Een volkomen ándere beweging als de manier waarop Cor Molenaar en zijn webwinkels winkelcentra uitkleden, maar met hetzelfde effect! En dat alles omdat onze retailers maar niet leren effectief met het internet om te gaan.
Ik wil in dit blog aantonen waarom een Pick up Point wél een, weliswaar nieuw type, winkel is, en dus planologisch alleen gevestigd kan worden waar winkels zijn toegestaan.

Verdringing
Het zal iedereen wel duidelijk zijn dat de situatie rond supermarkten op veel plaatsen allang uit de hand is gelopen. Waar vroeger supermarktketens nog netjes aan regio’s, en in ieder geval aan duidelijke klantengroepen, gebonden was, dijen de ‘lokale ketens”, met JUMBO als groot voorbeeld, in aantal én omvang, steeds meer uit, en gaan supermarkten steeds vaker ‘overal alles aan iedereen’ leveren. Als gevolg daarvan ziet de klant moeilijk onderscheid, verliest het laatste beetje ‘klantentrouw’ wat nog rest, en shopt overal waar voordeeltjes zijn te behalen. Intussen blijven supermarkten groeien, en hebben daarom steeds meer klanten nodig. Helaas, de kleine supers, en veel speciaalzaken, zijn allang failliet of opgeslokt, elke klant heeft allang minstens één supermarkt op loopafstand, zodat elke nieuwe klant bij de concurrent weggesnoept moet worden. Dat kost nóg meer geld, zodat de ‘vraatzucht’ van onze supermarktketens zo langzamerhand geen grenzen meer kent. Intussen romen discounters als Aldi en LIDL de onderkant van de markt af, en gebeurt hetzelfde aan de bovenkant met vernieuwende formules als Ecoplaza en Marqt. Een paar zelfstandige supermarkteigenaren onttrekken aan deze ‘rat-race’ door zich, als uitzondering, niet te richten op de concurrent, maar op de klant. Andere ketens zoals PLUS, Spar en Coöp, richten zich op kleinere, buurtgebonden, klantengroepen in de wetenschap dat hun grootschaliger collega’s hen daar niet kunnen volgen. Maar in het algemeen woedt in supermarktland een bikkelharde strijd om het marktaandeel, en het gevolg daarvan is het ‘Pick up Point’!

Wel of geen retail?
Beste lezers, als bijvoorbeeld Kiala op dit idee was gekomen, was ik niet in de pen geklommen. Tenslotte heeft dat bedrijf overal in wijken Pick up Points waar webwinkelkopers hun bestelde producten komen afhalen. Het alternatief van ‘thuisblijven’ is immers voor veel consumenten niet weggelegd. Alleen, de Pick up Points van AH zijn écht alleen van AH, en die van JUMBO van JUMBO, terwijl iedere webwinkel een overeenkomst met Kiala kan sluiten. Kortom, Pick up Points zijn onverbrekelijk verbonden met winkelketens en vormen een vast onderdeel van de retailmix, waarvan winkel, webshop én pick up point deel van uitmaken. In wezen is het de volgende stap in de poging van supermarkten om hun klanten steeds meer zélf het werk te laten doen. AH zegt dat letterlijk: “Uw auto als winkelwagen”!
Maar het blijft natuurlijk niet bij die paar klanten die écht geen tijd hebben om, van 09:00 tot 21:00 uur, de fysieke supermarkt te bezoeken, zélfs niet om hun, van tevoren opgegeven, bestelling daar, in een winkelcentrum, op te halen. Mij is over die groep geen enkel cijfer bekend, maar die moet toch, hoewel lawaaiig, heel klein zijn. In ieder geval veel te klein om de, tot nu toe zwaar verliesgevende webwinkels van die supermarkten, nu opeens rendabel te maken. Waarom ze daarin toch zoveel investeren?

Food”Kijkshop”
Natuurlijk kent iedereen de Kijkshop, de showroomwinkel van V&D, die in feite al een webshop was zonder dat het web al bestond (vanaf 1991). Je bekeek het assortiment in de vitrines, noteerde wat je wilde kopen, leverde dat briefje af aan de balie, het artikel werd uit het aangebouwde magazijn geplukt, de klant betaalde en nam het mee naar huis. Echt, er is geen mens te vinden die vindt dat die Kijkshop, hóe anders ook, géén winkel zou zijn. Zijn die Pick up Points zo anders?
Wel, die vitrines ontbreken, verder ziet het er precies zo uit! Alleen, zoals de échte Kijkshop heeft gemerkt, is de wereld sinds dat internet veranderd. Die ouderwetse vitrines zijn bij webshops allang vervangen door de PC’s, laptops, tablets en phablets van hun klanten. Als die iets vóór 0:00 uur bestelt kan dat al ’s morgensvroeg worden opgehaald bij zijn favoriete AH Pick up Point. Één stapje verder, en dan rij je naar dat Pick up Point, pakt je iPad en bestelt, onder het genot van een gratis kopje AH koffie, wat je nodig hebt, Dat wordt (groothandels gebruiken die logistieke mogelijkheden allang!) razendsnel door robots bij elkaar gezocht, gebundeld en voor je klaargezet. Je rekent af, rijdt naar huis en hebt nooit meer een échte winkel nodig!

Ontkenningsfase
Natuurlijk zal deze ontwikkeling in alle toonaarden worden ontkend, door supermarkten, vastgoedeigenaren, gemeentebestuurders en veel politici. Maar iedereen die in deze zaken thuis is, weet hoe snel ICT ontwikkelingen in marketing en logistiek gaan. De hierboven geschetste ontwikkeling is technisch allang mogelijk, en biedt de supermarktketens een nieuwe mogelijkheid om weer wat marktaandeel op concurrenten te winnen. Natuurlijk weer allemaal ten gerieve van ‘de klant’ die daar natuurlijk, op een paar uitzonderingen na, nooit om heeft gevraagd, en die met leegstaande winkelcentra achterblijft.
Nee, Pick up Points vormen niet de toekomst van de retailsector, maar het einde!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: