City Marketing

4 jul

Een nieuwe start
Wethouder Van As boekte dinsdag 1 juli een succes met de aftrap van het nieuwe project City Marketing waarvoor zich een honderdtal geïnteresseerde Alphenaren in ons Stadhuis meldden. Een positieve sfeer, opgeroepen door onze burgemeester, deskundige Lombarts en de wethouder, vertaalde zich in enthousiaste discussies in de diverse workshops over dit onderwerp. Velen bleven nog lang hangen tijdens de leuke en lekkere afsluiting van dit evenement.
City Marketing of Centrum Management?
Als je, zoals ik, lang genoeg in de commercie rondstapt, heb je alles al een keer ‘verkocht’, en vanuit dat vakgebied in allerlei hoeken en gaten van onze maatschappij wel een toepassing gevonden. Hoewel mensen allerlei soorten ‘marketing’ uitvinden, is Marketing, of, beter gezegd, Marktgericht Ondernemen, een redelijk consistent vak. Dus het “verkopen” van een stad, of een gemeente, “City Marketing”, verschilt in essentie niet van het verkopen van een aardappel. En ook het internet heeft daar, hoewel vanuit die hoek anders wordt beweerd, niet veel aan veranderd.
Duidelijk is wel dat ‘Marktgericht Ondernemen’ weinig kansen heeft zonder ‘Marketing Management’. Je moet dus op strategisch niveau, op basis van doelgerichte analyse, voor de korte én lange termijn, de juiste keuzes maken: Wie wil ik zijn, voor wie, op welke termijn en tegen welke voorwaarden! Die propositie moet vervolgens worden omgezet in een concreet aanbod, en dat aanbod moet worden gerealiseerd, en in de markt gezet: Marketing Management. De propositie Alphense Stadshart wordt dus gestimuleerd en gecoördineerd via een Marketing Manager, die we in dit verband “Centrum Manager” noemen, Martin de Vries.
Alleen City Marketing, van strategie tot uitvoering, dát is heel wat anders.

City Marketing
City Marketing is, en mevrouw Lombarts toonde daarvan een mooi plaatje, de kunst om de mogelijkheden van een stad optimaal te koppelen aan de wensen van potentiële afnemers. Daarvoor moet je niet alleen weten wat die afnemers (nieuwe bewoners, recreanten, productiebedrijven, dienstverleners, not-for-profit en overheidsorganisaties) nou precies in Alphen kunnen zoeken én vinden. Er moet dus uitgebreid worden gezocht in (allang bestaande) studierapporten buiten en binnen onze gemeente.
Vervolgens moet er onderzoek komen naar wat alle organisaties, bedrijven, de overheid én de burgers eigenlijk allemaal kunnen, én willen, doen om gezamenlijk de ‘producten’ te leveren die deze afnemers zoeken. Vervolgens moet er een matrix worden opgesteld waarin die producten én de afnemerswensen aan elkaar worden gekoppeld, en prioriteiten worden benoemd. Allemaal standaardwerk voor een marketeer, alleen moet terdege rekening worden gehouden met de belangen van al die groepen in onze samenleving, de ‘stakeholders’. Maar, uiteindelijk moeten die potentiële afnemers wel benaderd worden om hen van onze mogelijkheden te overtuigen. Natuurlijk moet daarover gecommuniceerd worden, maar dat is onvoldoende. Alphen aan den Rijn moet relaties opbouwen. Daartoe moeten Alphenaren zich, heel veel meer dan nu het geval is, buiten Alphen manifesteren. Dát levert alleen wat op als we zelf, Alphenaren en Alphense bedrijven, tevreden zijn met wat Alphen voor ons is. Zo tevreden dat we dat anderen willen vertellen (mond-tot-mond ‘reclame’. Een proces dat zowel tijd, geld als toewijding vereist.

Wonen, Werken en Recreëren
Natuurlijk was de groep tijdens deze startmanifestatie allerminst representatief voor de Alphense bevolking. Zo kreeg de VOA (overigens een nuttige club, daar niet van) een veel te grote rol toebedeeld in dit proces. Tenslotte is 2/3 van de Alphenaren helemaal niet economisch aan stad of gemeente gebonden, en heeft dus niets met de VOA te maken, en omgekeerd. Nu kan de VOA wel 500 leden hebben, maar het aantal arbeidsplaatsen dat deze leden samen hebben, is beperkt. Dus, werken in Alphen aan den Rijn zal, zolang er geen écht groot bedrijf wordt aangetrokken, nauwelijks een argument zijn hier te gaan wonen. De positie midden in de Randstad is dat wél, maar is dat altijd al geweest.
Dat, naast bekende succesnummers als Avifauna en Archeon, door de deelnemers de geplande jachthaven in de Rijnhaven als nuttig werd gezien, wijst er ook al op dat Jan Modaal maar mondjesmaat was vertegenwoordigd. Die geplande jachthaven is wellicht een uitkomst voor al die Alphense sloepenbezitters, maar levert, in verhouding tot de kosten, stad en gemeente niets op. En weer, veruit de meeste Alphenaren, zeker in de kernen, zal die haven een zorg zijn! Daarover een volgende keer.

Stadshart
Merkwaardig dat ons Stadshart nérgens binnen die City Marketing een plaats kreeg. En dat terwijl de stad het toch moet doen zonder het stedenschoon dat bijvoorbeeld Gouda of Woerden te bieden hebben. Dát moeten we in Alphen wel compenseren door juist het recreatief winkelen (naast Avifauna en Archeon de derde recreatieve factor) in ons Stadshart veel meer nadruk te geven. En dat betekent, U weet het, een hele stoet komende én gaande winkels, andere winkels, andere typen winkels, en vooral, een compacter stadshart en geen detailhandel buiten de winkelcentra!

Stad of Gemeente?
Niemand zal ontkennen dat de omgeving van onze stad, mét haar groen, én haar grotere en kleinere kernen, bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de stad Alphen aan den Rijn. Anderzijds kan de nabijheid van een aantrekkelijke, grotere plaats als Alphen aan den Rijn van belang zijn voor de aantrekkelijkheid van de kernen om ons heen. Maar het lijkt me dat je niet voor Alphen én de kernen één City Marketing beleid kunt voeren. Tenslotte heeft Boskoop nu, als ‘Greenport’ al meer imago dan Alphen aan den Rijn zelf. En is die plaats op een heel andere manier voor andere doelgroepen aantrekkelijk. En de kernen in het vroegere Rijnwoude is wéér een heel andere zaak.
Daarover ga ik eens doorpraten met mevrouw Lombarts.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: