Jachthaven Onzinnige Onderneming

31 aug

De politiek in Alphen aan den Rijn steunt en kreunt over de ‘noodzakelijke bezuinigingen’ op zorg en afgevallen bladeren. Terwijl bezuinigen helemaal niet nodig is als de gemeente per direct stopt met allerlei projecten die een paar inwoners geld en/of stemmen opleveren, maar de (groot) Alphense gemeenschap niet verder helpen. Projecten die jaarlijks wel duizenden ambtenaren uren en tienduizenden Euro’s aan extern onderzoek kosten. Vandaar een aantal blogs over dit soort ‘onzinnige’ plannen.

Roer om bij jachthavens
Jachthavens zitten in zwaar weer”, stelt het AD van 29 augustus! “Ze moeten om te overleven inspelen op trends en voor één doelgroep kiezen, aldus de Rabobank in een rapport. Er zijn steeds minder bootbezitters, van wie de helft boven de 60 jaar is. De nieuwe generatie watersporters is meer gebruiker (dan bezitter). Jachthavens moeten hierop inspelen door meer te verhuren en door te kiezen voor óf een luxe aanbod, of voor gezinsfaciliteiten”.

U begrijpt het al, alle bestaande jachthavens in de omgeving vechten voor overleving, maar de gemeente Alphen aan den Rijn is hard bezig een nieuwe te bouwen in de Rijnhaven!
Onzinnig, maar wel degelijk een feit.

Bestemmingsplan Rijnhaven (west)
Het staat er niet letterlijk, in het voorontwerp dat in mei jl. het licht zag, maar het is wel degelijk de bedoeling, die jachthaven: “Langs de zuidwestoever van het havenbekken wordt, in aansluiting op de transformatie van Rijnhaven oost, een verkleuring naar een meer watersport gebonden bedrijvigheid voorzien. Hierbij passen dus kleine scheepswerfjes, winterstalling, zeilmakerijen etc.). Dergelijke activiteiten sluiten goed aan bij de gedachte jachthaven en aanmeergelegenheden aan de oostzijde van de haven”.
De Rijnhavenbrug wordt in de nabije toekomst vernieuwd en verhoogd ten behoeve van een betere bereikbaarheid van de haven”.
Die hele Rijnhaven is gebouwd in een tijd dat vervoer via het water al op zijn eind liep, Alphen heeft blijkbaar een historie in het realiseren van gedane zaken. Zo moest en zou er een disco worden gerealiseerd terwijl jongeren zich massaal afwenden van disco’s, en maakt men nu dure plannen voor een jachthaven die nooit in gebruik zal worden genomen.
De truc is natuurlijk, opnieuw, om in het huidige bestemmingsplan de voorwaarden te realiseren waardoor we, bij de opzet van het bestemmingsplan Rijnhaven Oost, niet meer om die jachthaven heen kunnen. Dus moet de gemeenteraad NU ingrijpen om de burgers van onze gemeente niet opnieuw voor een voldongen feit te plaatsen.

Koek vergulden
Ik heb er alle begrip voor dat eigenaars van jachten en sloepen graag die jachthaven gerealiseerd willen zien. Maar geen enkel begrip voor het feit dat dit plan wordt verkocht als iets waar we allemaal voordeel bij hebben. Want hoe kunnen Boskoop, Hazerswoude of Koudekerk hier nou garen bij spinnen? Maar dat geldt ook voor de geplaagde winkeliers in ons Stadshart die, opnieuw, gouden bergen beloofd worden. Want dat valt tegen…..

Zelfs als er (berekening ligt klaar voor de aanvrager) in Rijnhaven Oost een middelgrote jachthaven met 500 ligplaatsen gerealiseerd wordt, levert dat ons Stadshart hoogstens gemiddeld 70 passanten per dag op. Nauwelijks het dubbele van wat het malle plan van de Thorbeckehaven had opgeleverd. Want, uiteraard, het grootste deel van de inkoopkracht van die passanten komt in de naastgelegen Baronie terecht. Ik kan de peperdure plannen voor die jachthaven ook onmogelijk voorstellen zonder een verbinding met de ernaast liggende Baronie. Tenslotte stopte de gemeente daar al vele miljoenen in de grond om Jan Zeeman zijn koninkrijkje te laten bouwen.
Maar echt, die 70 potentiële klanten per dag (maximaal) gaan het Stadshart niet redden, natuurlijk. Daarbij, die klandizie beperkt zich tot hoogstens 6 maanden per jaar. De boten van de Alphenaren leveren natuurlijk geen extra omzet op.
Daarbij ga ik met mijn berekeningen ervan uit dat er in de toekomst genoeg langsvarende jachteigenaren over zijn om die haven in de topmaand gemiddeld voor 75% te vullen. Met het Raborapport voor ogen mag je je rustig afvragen of dat gaat gebeuren. Kortom, de kans dat die, miljoenen kostende, jachthaven de stad Alphen aan den Rijn ooit iets oplevert is vrijwel afwezig.
Alle erbij betrokken ambtenaren zijn alleen maar bezig met koek vergulden. Waarom? Voor Wie?

Kaartenhuis
Je gaat fuseren om efficiënter én effectiever te werken. Dat lukt natuurlijk niet als je alle werknemers (ambtenaren) van drie gemeentes niet alleen in dienst houdt, maar de top ook nog eens meer gaat betalen. De ellende is dat je iedereen ook nog iets te doen moet geven. Als gevolg wordt elk plan, waar dan ook vandaan, aangepakt alsof ons aller toekomst ervan af hangt. Voor de “jachthaven” geldt dan men eerst zegt watersportbedrijven te interesseren voor vestiging aan de zijpoot van de, nu praktisch ongebruikte, Rijnhaven. Dat kan alleen lukken als, voor vele miljoenen, de rijbaan wordt verhoogd en een nieuwe brug wordt geplaatst. En of dit nou allemaal wel dan niet lukt, die uitgaven zijn het excuus om later, in een het bestemmingsplan Rijnhaven-Oost, dan toch maar die jachthaven te bouwen. Dat is vaker vertoond, overigens, rond zwembad Acquarijn.

Daar zou, van het verzekeringsgeld van De Thermen, voor 6 miljoen een functionele ‘zwemschuur’ worden gebouwd, maar dat werd al snel een super de luxe zwembad, met AZC home, voor 12 miljoen. En om het begrotingsgat op te vullen, besloot men, mídden in de woningcrisis, er huizen bij te gaan bouwen, zodat het project al minstens 18 miljoen Euro kost. Die woningen staan intussen nog voor de helft leeg, dus als het zorgvuldig gelegde rookgordijn is opgetrokken, verwacht ik dat de gemeente, wij dus, voor 10 miljoen de boot zijn ingegaan.

Eenzelfde scenario, beste volksvertegenwoordigers, dreigt voor onze ‘Jachthaven’!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: