Alphense Ziekte

2 dec

Opnieuw!
Van sommige virussen kóm je maar niet af, en dat is bij de Alphense Ziekte ook het geval. Elke keer dat je denkt het uitgeroeid te hebben, steekt het zijn kop weer op.
De Alphense Ziekte: Te LAAT, Te KLEIN en Te VERSPREID!
Nog maar een paar jaar geleden woedde de disco-variant door Alphen aan den Rijn. Mijn studenten studeerden al af op het verschijnsel dat overal disco’s werden gesloten maar in Alphen moest en zou er zo’n ding komen. Gelukkig ging het niet door, want intussen is de opvolger, het festival, ook al in de lappenmand terecht gekomen, zoals ze bij ‘Lakeside festival’ inmiddels al hebben bemerkt. Eerder al zou er, met instemming van de raad, een enorm ijsstadion worden gebouwd, maar gelukkig kon dat alleen gefinancierd worden als er een MEGA-supermarkt (Food-Market) zou worden gevestigd, zodat de VOA dwars ging liggen. Nu krijgen ze zelfs in Friesland de financiering van Thialf al nauwelijks rond. Daarna moest en zou er een nieuw winkelparadijs rond het Thorbeckeplein gebouwd worden, op een moment dat elke retailspecialist al wist dat er overal, ook in Alphen, al veel te veel winkelruimte aanwezig was. ‘Gelukkig’ gooide hier de crisis roet in het eten, al zijn er nog altijd woeste plannen om bij het station, op kosten van de gemeente, opnieuw volkomen nutteloze winkels te bouwen.
Rust aan de Zegerplas
Het kón niet uitblijven, de “Rust aan de Zegerplas” verhoudt zich niet tot de dadendrang op het stadhuis. Intussen is, conform mijn voorspelling van jaren geleden, het kinderspeelparadijs concept Wiebel Biebel allang uitgebreid tot Zegerplaza en is ook het omheinde terrein voor de huttenbouw in gebruik als paintball gelegenheid.
Natuurlijk brengt de waterskibaan en het ‘strandje’ al de nodige drukte, maar nu Martin Kalkhoven bij Wet’n Wild de scepter zwaait, lijkt het hek van de dam. Natuurlijk mag Martin zijn terras wel wat uitbreiden, dát is tenslotte zijn ‘core-business’, en het is ook helemaal niet erg als watersporters hun sloep ergens kunnen parkeren. Als je dat vervolgens combineert met een clubruimte voor de Alphense duikclub, dan zijn die ook weer onder de pannen. Maar om nou maar gelijk te praten over ‘meerdaagse recreatie’ is natuurlijk je reinste luchtfietserij, een typisch geval van die Alphense Ziekte: Te laat, Te klein en Te verspreid!

Chalets
Te laat
Ik weet niet waar Kalkhoven dat vandaan haalt, die wens van sloepeigenaren om de nacht in één van zijn chalets door te brengen. “De sloep” is allang over zijn hoogtepunt heen, en als er nou één vaartuig is dat specifiek voor dagrecreatie bestemd is, dan is dát het wel. Er zullen best wel sloepeigenaren zijn die van jachthaven naar jachthaven varen, maar het gros gebruikt die dingen toch om met vrienden ‘een rondje om de kerk’ te maken. Ik vraag me werkelijk af uit welk marktonderzoek hij die consumentenvraag afleidt. Ik heb dat onderzoek niet gevonden. Wel publiceerde De Telegraaf vaarkrant dit jaar wat trends die het allemaal erg onzeker maken. Jongeren huren liever dan dat ze wat aanschaffen, en dat betekent dat ze varen als ze dat willen, maar niet omdat ze die aanschaf rendabel moeten maken. Zo kunnen ze voor minder toch geld blijven varen. En waar je zo’n boot overal kunt huren, waarom zou je dat dan gelijk voor meerdere dagen doen? Daarbij kunnen veel jongelui geen moment zonder internetverbinding, iets wat in elke jachthaven, net als adequate toiletvoorzieningen en dito horeca, natuurlijk voorradig is. En dan praten we maar niet over de afstoppende werking die het nieuwe vaarbewijs op ons sloepenbestand zal hebben!

Te klein
Ruimte voor twintig tot dertig sloepen die daar natuurlijk vooral in het weekend, drie-vier maanden per jaar, zullen aanleggen. En meestal weer snel vertrekken, want, waar je in veel plaatsen in de omgeving je boot praktisch in het centrum kwijt kunt, zit je dáár, bij de T-steiger, zo’n beetje op de eenzaamste plek van Alphen. Populair bij kajuitjachten, die voorzieningen als keukens en toiletten bij zich hebben, en waar plaats genoeg is om een paar vouwfietsen kwijt te raken, maar wát moet je daar nou met een sloep doen? Natuurlijk wil Kalkhoven daar een terras exploiteren (het derde dus, aan die kant van de plas), maar dat kan natuurlijk nooit alleen uit voor die paar sloepjes. En het innen van havengelden (dat is allang uitgezocht) blijft daar duurder dan wat het opbrengt. Tja, en hoe moeten die bewoners van de chalets zich nou voeden? Een supermarkt afhaalpunt installeren? Voor die paar bootjes, die paar maanden per jaar dat daar vraag naar is?
Zelfs als die sloepen er wel komen, de schaal van opereren is veel te klein om het ooit rendabel te maken. Het is niet zo moeilijk om dat uit te rekenen.

Te verspreid
Tja, zo heb je niets, en zo alles. Waar nu die sloepen eigenlijk nergens terecht kunnen, zijn we wel bezig juist daarvoor aanlegmogelijkheden bij het Thorbeckeplein aan te leggen. Erger nog, dezelfde gemeente Alphen heeft doldrieste (en ook ononderbouwde) plannen de nu nutteloze plas water van de Rijnhaven om te toveren tot een watersport paradijs. Dus komen er opeens DRIE plaatsen om sloepen onder te brengen, gewoon omdat we weer eens niet kunnen kiezen. Nu weet ik niet hoeveel sloepen er jaarlijks door de Rijn varen, maar ik weet wel dat die op tientallen plaatsen kunnen aanmeren. Dat ze dat massaal zullen doen aan de Zegerplas, als ze tien minuten verder midden in het centrum van Alphen, met álle faciliteiten, kunnen aanmeren, dát is toch onwaarschijnlijk!

Een zieltogend plan
Kijk, dat Kalkhoven meer terrasruimte nodig heeft, is, met dat prachtige parkeerpark en zijn strandjes, is logisch. Het zou ook logisch zijn als hij zijn aanbod wat vergrootte met de verhuur van een paar(elektrische) sloepen, naast de ‘suppen’, zoals dat overal in de omgeving al gebeurt. Maar de in het AD gepubliceerde plannen voor verblijfsrecreatie zijn qua marketing en bedrijfskundig echt nergens op gebaseerd.
Maar ja, 1 april is nog ver weg, dus hij zal het wel serieus bedoelen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: