Bruggenbouwer Hoekstra

11 jun

Fascinatie
Het kán niet anders of wethouder Tseard Hoekstra heeft ooit op een VVD bijeenkomst een workshop bijgewoond over ‘bruggen bouwen’.
Alleen heeft hij dat verkeerd opgepikt.
Want in plaats van figuurlijk bruggen te bouwen tussen mensen en belangen, bouwt hij ze letterlijk: Maximabrug, Rijnhavenbrug en Fietsbrug!
De overeenkomst tussen zijn bruggen is alleen dat ze allemaal nergens toe leiden, maar dat ze ‘De Alphenaar’ wel veel geld kosten!

Fietsbrug Aarkanaal
Op de één of andere manier lijkt er in onze gemeenteraad een meerderheid af te tekenen om in het verlengde van de Bruinsslotsingel, óver het Aarkanaal én N207 heen, een fietsbrug aan te leggen die aansluit op de fietspaden langs die N207 en de N231 naar Aarlanderveen. Hoe logisch dat ook lijkt, het is compleet onzin daar zoveel geld aan te besteden.
Ik ben één van de Alphenaars die nog wel eens, op weg naar een koorrepetitie, naar Nieuwkoop fietst. Dan rij ik gewoon via Bruinsslotsingel en Westkanaalweg over de Zegerbrug en fiets dan over de rustieke Korteraarseweg dwars door Aarlanderveen naar de Aarlanderveenseweg, en vervolgens dwars door de weilanden naar Nieuwkoop. Die peperdure fietsbrug scheelt, kijk het maar na op de kaart, fietsers uit Aarlanderveen, Nieuwkoop of Noorden hoogstens een paar minuten. Uit de richting Zwammerdam, Bodegraven of Meije maakt het niets uit, die fietsen toch langs de Kortsteekterweg of Steekterweg. Fietsers uit Ter Aar of Nieuwveen maken er ook al geen gebruik van. Kortom, een totaal nutteloos geval, die fietsbrug, die hoogstens wat recreanten soelaas biedt. Als Hoekstra die Korteraarseweg autovrij, en kinderveilig, maakt (dat lijkt me, met één boerderij vlak bij Aarlanderveen, geen probleem) kost dat niets! In de huidige plannen komt, midden in een natuurgebied, een hoge brug (die zal toch minstens een meter of zes/zeven hoog moeten zijn, met lange hellingen aan beide kanten) en een huis moet worden weggebroken. Waarom? Alleen omdat er een provinciaal potje voor is?

Rijnhavenbrug
Veel Alphenaren zal die Rijnhaven nooit zijn opgevallen, en daar missen ze ook helemaal niets aan. Een volledig nutteloze en vooral lege plas water, gelukkig grotendeels afgeschermd door bedrijfsgebouwen. In het kader van het provinciale project ‘Oude Rijn zone’ is er, ook hier, provinciaal geld beschikbaar om allerlei verrommelde plekken langs die Oude Rijn weer wat toonbaarder te maken. Dít is er één van. Wethouder Robert Blom wilde er ooit een Alphense Goudkust realiseren met dure huizen en een eigen aanlegsteiger. Maar zelfs nadat een aantal ondernemingen met een veiligheidsrisico, na jaren soebatten, vertrekken, zijn er, voor Robert’s lustoord gerealiseerd kan worden, nog wel wat decennia te gaan, vrees ik. Dempen, de meest logische oplossing, kan weer niet in verband met de functie als waterberging. Gemeentelijke frustratie alom!
Dus vond een groep Alphenaren met een warrig plan voor een ‘jachthaven’ gul onthaal op ons Stadhuis. Natuurlijk zat het er niet in voor elk sloepje de brug in de druk bereden Hoorn open te zetten, dus reserveerde de gemeente alvast 5 miljoen (!) om deze brug op te hogen. Helaas bleek die bestuurlijke daadkracht weer wat overdreven, want de financiers van dit dwaze plan maakten ongetwijfeld dezelfde berekeningen als ik in januari deed in het blog “Jachthaven Rijnhaven”. Men kreeg de zaak dus financieel niet rond, en nu zit de gemeente opnieuw met een mogelijk nutteloze investering in die Rijnhavenbrug in haar maag.
Maar onze Tseard is, met zijn projectgroep Rijnhaven, niet voor één gat te vangen en wil dat de gemeente die jachthaven nu helemaal zelf gaat opzetten en exploiteren. Dat laatste is wel niet de bedoeling, maar het zal lastig zijn exploitanten te vinden voor een jachthaven die aan zoveel moderne eisen NIET kan voldoen. In een sector waarin weinig toekomst zit. Er is weinig geleerd van de case Aquarijn, waar het functioneren als makelaar van huizen de gemeente ook al slecht afging.
Mijn eerdere suggestie die haven gewoon dicht te gooien, en ‘waterberging’, met of zonder jachthaven, in de Gnephoekpolder te realiseren, is natuurlijk weer te simpel.

MAXIMA brug
Tja, beste lezers, over die ‘Hoekstra’s Funny’ heb ik in de loop der jaren al zoveel geschreven, dat ik er hoogstens op kan wijzen dat U die vierbaans brug, waarvan maar heel weinig Alphenaren gebruik van zullen maken, in ieder geval vanaf een heuse uitkijktoren kunt bekijken. Misschien is een combinatiekaartje met Avifauna (inclusief boottocht) een optie? Je moet toch íets, met zo’n brug naar Nergenshuizen.

Boskoop
Het lijkt mij gewoon logischer als Hoekstra zijn miljoenen in een betere ontsluiting van Boskoop zou stoppen. Want dat die oude hefbrug een twijfelachtig ‘bezit’ is, dát is vriend en vijand intussen wel ál te duidelijk. Maar gelukkig, Boskopers, zolang bruggenbouwer Hoekstra op die plek zit, komt er vast nog wel eens een nieuwe brug!
Met Tseard Hoekstra als brugwachter, natuurlijk!

Advertentie

2 Reacties naar “Bruggenbouwer Hoekstra”

 1. Kees de Meij juni 20, 2016 bij 9:07 pm #

  In uw blog over de fietsbrug over het Aarkanaal schrijft u dat er een meerderheid van de gemeenteraad zich lijkt af te tekenen voor de aanleg van de fietsbrug?maar dit is toch oud nieuws,er is toch al lang geleden besloten in de raad dat die fietsbrug er komt ondanks dat de bewoonster van het huis dat weg moet er tegen is.
  En er dus eigenlijk helaas niets tegen te doen is?!!!!!
  Verder ben ik in het geheel met u eens dat het alleen maar om dat potje met geld te doen is ondanks alle hartzeer van de bewoonster.

 2. Reinder Koornstra juni 21, 2016 bij 11:53 am #

  Geachte meneer de Meij,
  Het probleem met gemeentes is dat wanneer de provincie (zoals hier) ergens geld voor beschikbaar heeft, er gelijk alles in het werk wordt gesteld om dat geld ook binnen te krijgen. Alsof die brug niet óók veel Alphens geld kost.
  In dit geval staat dat geld in geen verhouding tot de meerwaarde van die brug voor het welzijn van onze bevolking. Het is een stuk goedkoper om het smalle weggetje tussen de roeivereniging en Aarlanderveen tot fietspad te verklaren, wat, op minimaal bestemmingsverkeer na, zonder meer mogelijk is.
  Tja, en die arme bewoonster schijnt in de gemeentelijke besluitvorming nauwelijks mee te tellen, tenslotte zijn daar maar een paar stemmen mee gemoeid!
  Maar ook dát verhoogt de kosten wel! Als genoeg raadsleden zich daarbij eens realiseren hoe die brug het zicht ter plaatse gaat bepalen (hoog over het kanaal én over de weg) zou dit plannetje wel eens in de la kunnen verdwijnen. Maar dan moet het project wel in de aandacht blijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: