SPORTSPECTRUM NIEUWE STIJL?

21 sep

Maatschappelijke ramp of dringende verandering?
‘Sportspectrum dupe van verdeling subsidies’ stelt Jan Belt van AD/Alphen. Heeft hij daarin gelijk? Natuurlijk niet! Alphen aan den Rijn is aan het bezuinigen op niet strikt noodzakelijke uitgaven. De participatiemaatschappij is tenslotte niet uitgevonden om blijvend te dure stichtingen te financieren. En de Sportstichting is zeker niet het enige ‘slachtoffer’ van deze noodzakelijke nieuwe politiek. Tenslotte is ook de Muziekschool haar subsidie al kwijt, moeten Theater en Bibliotheek gedwongen samenwerken en lijkt het erop dat zelfs de Molukse vereniging haar eigen nieuwe gebouw moet bekostigen.
Is dat erg?
Nou, natuurlijk is het bijzonder onplezierig voor de betrokkenen, dát is buiten kijf, maar of het maatschappelijk nou zo erg is? Een feit is dat Parkvilla onder leiding van Willem van den Broek allang met dat nieuwe subsidiemodel (dus grotendeels zonder subsidie) van wethouder Van Velzen werkt. En ook jongerencentrum MAX zit al helemaal op dat nieuwe spoor. Wat we zien dat er talrijke nieuwe initiatieven zijn waardoor de ‘oude’ stichtingen links en rechts voorbij gestoken worden.

Het kón niet op!
Al die stichtingen zijn ontstaan in de zestiger en zeventiger jaren toen, zeker nadat de aardgasbel in Slochteren was aangeprikt, de nieuwe ‘Gouden Eeuw’ voor Nederland zou ontstaan. Het geld kon niet op, Den Uil vond ‘De Verzorgingsmaatschappij’ uit, en elk dorp wilde eigen voorzieningen, onder de noemer van ‘Wat zij hebben, willen wij ook’. Potverteren waaraan iedereen natuurlijk snel gewend raakte.
Overal zagen we bestaande vrijwilligersorganisaties doorspekt worden met professionals, en die wisten weer niets beters te doen steeds hogere kwaliteitsbarrières op te werpen, waarvoor ze steeds meer professionals nodig hadden. Dat dit ook steeds meer geld kostte, ach, daarvoor was er toch subsidie? Als gevolg maakt de hele zorg-, cultuur- en welzijnssector (de onderwijssector kan er ook wat van, overigens) zich al tientallen jaren geen enkele zorg over de financiële én maatschappelijke rentabiliteit van hun activiteiten. Kortom, er kwam steeds meer bij, en er ging niets af.
En dan, doof voor alle maatschappelijke veranderingen, worden die sectoren opeens overvallen door de realiteit dat de gemeente hard moet bezuinigen. Het subsidiekanon, dat nog zoveel monden voedt, is tot zwijgen gebracht, en overal zijn ontslagen aan de orde van de dag.

Wildgroei
In de tijd dat Sportspectrum nog Sportstichting heette, vochten we daar als Alphense Sportraad al menig robbertje mee uit. Waar die Sportstichting als facilitaire dienstverlener voor de Alphense sportverenigingen was opgericht, was ze ook de voornaamste gebruiker van onze zwembaden. En dat botste toen al regelmatig met de belangen van de verenigingen. Maar zeker nadat de Sportstichting door de gemeente ‘op afstand’ werd gezet, en Sportspectrum ging heten, voerde ze wel steeds meer een eigen beleid, maar zag dat gedekt door steeds groeiende gemeentelijke subsidies. Ook alle gemeentelijke plannen om de kosten van onze zwembaden te drukken, liepen mede hierdoor op niets uit. Het was duidelijk, Sportspectrum was absoluut niet van plan harde keuzes te maken, en koos in plaats daarvan voor ‘de vlucht vooruit’. De organisatie organiseerde steeds meer activiteiten, nam daardoor snel in omvang toe, en kostte steeds meer geld. Tja, en dan keert de wal het schip. De gemeente, financieel in het nauw gebracht door o.a. alle geknoei aan de Lage Zijde, moet hard bezuinigen op allerlei zaken en haalt in één klap 1 miljoen subsidie weg, waar de betrokken instellingen eigenlijk op meer subsidie hoopten. Nu vallen de klappen die realistisch ingestelde lieden allang zagen aankomen, maar waartegen de meeste instellingen geen enkel verweer hadden opgebouwd. Want, net zoals dat in de kwijnende Retail sector het geval is, zat iedereen alleen maar te hopen dat de bijl niet hen, maar de ander zou treffen.
Kortom, Sportspectrum, Muziekschool, Theater, Bibliotheek zeggen nu allemaal de dupe te zijn van nieuw gemeentelijk beleid, terwijl ze alleen maar de dupe zijn van hun eigen falende beleid. Ze hielden tegen beter weten in vast aan de waarden die hen groot maakten, en vergaten dat diezelfde waarden hen als molenstenen om de hals hangen nu de (participatie-)maatschappij een andere koers is gaan varen.
Nu moeten ze ‘cold-turkey’ afkicken, en dát is geen leuk proces!

Terug naar AF
Al die uit hun krachten gegroeide stichtingen moeten terug naar hun oorsprong, hun kerndoelstelling op een andere manier nastreven en de organisatie op andere wijze gestalte geven, gebruikmakend van de technische en financiële mogelijkheden. Ze moeten ook snel afscheid nemen van activiteiten die meer kosten dan ze opleveren, en van activiteiten die slechts door een heel klein, maar invloedrijk, deel van de Alphense gemeenschap worden gewaardeerd. Tja, en, net zoals dat bijvoorbeeld bij Parkvilla gebeurt, als de gemeenteraad het maatschappelijk nodig vindt om een bepaalde activiteit te realiseren, ondanks, zal ze ook moeten zorgen voor subsidie daarvoor. Niet langer een enorm bedrag naar de organisatie, maar een geoormerkte subsidie voor een specifieke activiteit.
Zo kan de Muziekschool best terugschakelen naar een dienstverlenende organisatie voor allerlei musici die als ZZP-er of als maatschap ZELFSTANDIG, voor eigen rekening en verantwoording, cursussen en activiteiten verzorgen voor kinderen en volwassenen. Wat niet rendabel is, verdwijnt dus gauw, met als uitzondering wat in de voorgaande alinea staat.
Hetzelfde geldt voor ons Theater Castellum (dat gebouw staat er nu eenmaal), voor de Bibliotheek én voor Sportspectrum.
Sportspectrum kan natuurlijk, als verenigingen iets geregeld willen hebben, of, na inspectie, als blijkt dat er iets geregeld moet worden, hen daar een gespecificeerde offerte voor sturen. Hierna kunnen die verenigingen zelf bepalen, of ze daarmee akkoord gaan, of dat ze de zaak op een andere manier regelen.
Eén ding moet duidelijk zijn, de van oudsher opgebouwde manier van werken moet worden losgelaten. Als een organisatie dat niet kán of wil, moet ze maar worden opgeheven, zodat anderen het wel ‘Nieuwe Stijl’ kunnen aanpakken.
Die “Nieuwe Stijl” betekent wel dat bij welke activiteit ook, alle bevolkingsgroepen, in alle woonplaatsen binnen onze gemeente, daarvan kunnen profiteren.
Terug naar AF, naar de situatie dat burgers verantwoording nemen voor hun eigen zaken!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: