Tseard de Goochelaar

20 apr

Balletje Balletje
Tseard Hoekstra, onze onverschrokken VVD wethouder van milieu, heeft weer eens iets gevonden om zijn budget te ontlasten. Onder het mom van milieubeleid gaat de burger gewoon meer betalen voor zijn afval, maar volgens Tseard wordt het goedkoper!
Hoe zit dat? Nou, hij hanteert een balletje-balletje oplossing om de burger te misleiden.

De wethouder rekent voor dat als burgers voortaan 1x per week hun restafval naar de ondergrondse container brengen (aha, dáárom moesten die containers er dus komen!) ze goedkoper uit zijn dan voorheen.
Immers, gezinnen betaalden, voor onbeperkt gebruik van die afvalcontainer, tot nu toe per jaar € 253, maar gaan nu ‘slechts’ € 164 betalen. Alleen, via een pasje betaalt dat gezin nu opeens € 1, 39 voor elke keer dat er ‘iets’ in die container wordt gekiepert.

En als we dat nou braaf maar één keer per week doen (52 x € 1,39 = € 72,28) zijn we dan € 164 + € 72,28 = € 236, 28 kwijt, € 16 Euro goedkoper dan nu.

Alleen, zelfs ons 2 persoonsgezin gaat gemiddeld 2-3 keer per week de inhoud van de pedaalemmer weggooien en dat kost dan opeens 2,5 x 52 x € 1,39 = € 180,70 terwijl we toch echt papier, plastic én groenteafval scheiden. Onze totale kosten komen zo op € 344,70, en dat betekent een verhoging van 37%. Wat deze stunt van de wethouder een gezin met een aantal opgroeiende kinderen gaat kosten, daar wil ik niet eens over nadenken.
Maar, naar ik hoop, de gemeenteraad wél!

Milieuwinst?
Beslist, beste Tjeard, is het voor de gemeente goedkoper, en voor het milieu beter, als er meer afval wordt gescheiden. Maar ik vraag me wel af of ons persoonlijke milieu erbij gebaat is als we allemaal in een hete zomer een weeklang ons restvuilnis ‘ergens’ gaan opsparen om het vervolgens één keer in die container te dumpen. Want, waar bedrijven vuilpersen gebruiken, zul je zien dat binnen de kortste keren bedrijven die dingen ook voor consumenten gaan maken. Als je daar € 100 per jaar mee kunt verdienen, heeft een investering in zo’n apparaat natuurlijk snel zin.
Maar zo’n apparaat maakt dat pakket restvuil wel compacter, maar het wordt met de dag minder hygiënisch. Ik vraag me af of de betreffende projectgroep dáár wel over heeft nagedacht.
Tja, en ik vrees dat die kaartlezers om de haverklap stuk zullen gaan, of kapot gemaakt worden. Waar moet je dan heen met je afval? Gewoon maar naast die container stapelen?
Natuurlijk kun je wel stellen dat het ‘dumpen’ van afval illegaal en strafbaar is, maar het gebeurt nu ook, en dus gebeurt het dan zeker. Kunnen we voortaan vier keer per jaar rond de Zegerplas gaan schoonmaken.
Ik ben er zeker van dat het allemaal getest is, maar vast alleen bij heel gemotiveerde en oppassende burgers!

Alternatief
Als al dit gedoe via pasjes geregeld moet worden, zou de gemeente hetzelfde principe van ‘de vervuiler betaalt’ ook op een andere manier kunnen handhaven. Gewoon door te regelen dat eenpersoons gezinnen éénmaal per week die container gratis kunnen gebruiken, en een tweede keer moeten betalen, en andere huishoudens twee keer per week ‘gratis’ te laten storten en de volgende keren laten betalen. Dan vallen opeens heel veel nadelen weg, terwijl je toch niet méér afval gestort krijgt dan in het eerste geval (tenslotte gaan er met simpel wat duwen ook al twee van die pedaalemmerzakken tegelijkertijd in die container.

Internet 0.0
Ik heb begrepen dat betaling plaatsvindt via pasjes die je ALLEEN op het stadhuis kunt opladen. Een oplossing uit het jaar nul, in deze tijd van ‘Het internet der dingen’ zou je, zeker van een wethouder die in de ICT groot is geworden, wel wat anders verwachten. Near Field Communication (NFC) zou niet alleen betekenen dat de machinerie veel minder gevoelig voor storingen zal zijn, maar tegelijkertijd dat onze burgers die gewoon via hun computer via iDeal kunnen opladen. Is er trouwens wel nagedacht over hoe ons groeiende leger van zelfredzame en thuiswonende senioren hiermee om zal gaan?

Gemeenteraad
Ik verwacht niet anders dat de gemeenteraad met het principe akkoord zal gaan, maar niet met de uitvoering. Want nu lossen we één probleem op door nieuwe problemen te scheppen. Dát is, op zijn zachtst gezegd, niet elegant.
En het kan beslist beter, als we eens goed zoeken. Of we wachten een paar jaar op het moment dat er, ergens in Europa, een moderne oplossing (mobieltje) voor die betaling beschikbaar is. Dan zijn de verkiezingen alweer geweest, maar wat maakt dat uit?

Tenslotte, dat andere gemeenten het ook zo doen, is een argument dat al zo vaak misbruikt is dat onze volksvertegenwoordigers daar toch niet meer intrappen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: