Zwarte Gaten 03

2 sep

Rijnhaven

Al ruim twee jaar geleden schreef ik op dit blog dat de gemeentelijke plannen om de Rijnhaven om te toveren tot een jachthaven, onzinnig waren. En berekende ik hoe weinig effect het aanleggen van die jachthaven, zelfs in het meest optimistische scenario, op het welzijn van onze stad, en vooral van het Stadshart, zou hebben. Toch, wijs geworden in de gemeentepolitiek, ga ik ervan uit dat de ooit hiervoor gevormde werkgroep nog gewoon bestaat, regelmatig vergadert, verslagen produceert en een gemeentelijke salarispost vormt. Terwijl toch iedereen die kan lezen ook ná het AD artikel van 29 augustus 2014 zou moeten weten dat alleen de HISWA en andere belangenclubs nog geloof hechten aan herstel van de ‘bootjesbranche’! Vandaar dit verhelderende artikel in dagblad Trouw, 2 jaar later!

Jachthaven02

Intussen blijft de gemeente, toch al gebiologeerd van bruggenbouw, 5 miljoen Euro reserveren voor het verhogen van de Rijnhavenbrug! Terwijl er geen cent beschikbaar is om die ‘jachthaven’ verder te realiseren. Een politieke droom is allang een ‘fata morgana’ geworden, de toekomst van veel bestaande jachthavens in de regio ligt al in duigen, maar in onze Stadskas wordt nog steeds gewerkt aan de realisatie van een nieuwe jachthaven.
Dat is werkelijk complete waanzin!

Watersport Sprookjes

Het is niet zo vreemd dat de botenwereld rond hun HISWA tentoonstellingen het nodige optimisme rondstrooit. Tenslotte moet er toch geld verdiend worden.

Jachthaven01

Maar ook bij de HISWA is het bekend dat mensen tegenwoordig heel anders met hun vrijetijd omgaan dan in de bloeitijd van de watersport, in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw. En ook HISWA-leden spelen daarop in! Mensen gaan niet meer een bootje kopen om daar de rest van hun leven elke vakantie of elk mooi weekend gebruik van te maken. En elke winter dat ding schuren en lakken. Nee, als ze eens willen varen, doen ze het met z’n allen (time-sharing), maar vooral gaan ze een boot huren, desnoods voor een dagdeel of nog korter. En die trend zien we niet alleen bij boten, zelfs bij ‘de heilige koe’! Onze auto’s zullen steeds minder op de parkeerplaats voor het huis staan, maar aan de (oplaad-)paal, waarbij je hem voor een aantal uren of dagen kunt huren. De nieuwe consument wil, gesteund door de social media, vooral afwisseling in zijn of haar leven. Mobiliteit en beleving is het motto, en dan is het bezit van een boot alleen maar storend. Er zullen zeker nog altijd boten gebouwd moeten worden, maar steed minder voor eigendom, en steeds meer voor tijdelijk gebruik. Dát stelt andere eisen, daarvoor zijn ook veel minder ligplaatsen in jachthavens nodig, en dat maakt, al jaren overigens, bestaande schepen praktisch onverkoopbaar. Natuurlijk houd je gefortuneerde liefhebbers, maar de A.O.W.-er met zijn motorjachtje sterft uit.

Jachthaven Alphen?

Zelfs als die Rijnhavenbrug wordt verhoogd, dan nog moet een schipper drie bruggen passeren voor hij ook maar op de Brasem is aangeland. En hoeveel bruggen je wel niet moet passeren als je een andere route neemt? Voor een zeiljacht sowieso al een enorm probleem, voor een gehuurd zeiljacht ronduit een blokkade. Met een motorboot de plassen op vanuit Alphen is mogelijk, en met een gehuurd sloepje je laten bekijken door je stadgenoten, ach, ook dat kan wel. Maar, als je toch gaat huren, waarom dan die lange tocht van Alphen naar Nieuwkoop maken, als je daar gewoon in tien minuten heenrijdt en ter plekke een fluisterboot huurt?
Nee, de jachthavens die willen overleven, zullen allemaal pal bij interessante vaargebieden liggen, als ze zich tenminste tijdig op hun nieuwe functie instellen. Natuurlijk is de Rijnhaven een enorme plas water, maar de Zegerplas is nog veel groter, en zelfs daar komt watersport al niet verder dan de surfclub, de waterskibaan én een incidentele lancering van een motorboot aan de overkant. Het is vreemd dat men in ons Stadhuis denkt dat er Alphenaren zijn die geld willen steken in de Rijnhaven, terwijl ze weten dat ze dat niet doen aan die Zegerplas. Zelfs John Vermeer gokt eerder op het Nutsgebouw, terwijl je die paar aanlegplaatsen dáár toch echt geen ‘jachthaven’ kunt noemen.

Gemeenteraad

Het zou mooi zijn als onze gemeenteraad eens korte metten ging maken met de Zwarte Gaten die ik in deze blogs heb genoemd. Natuurlijk weten ze ervan, want bij elke begrotingsbehandeling komen ze die tegen. Stop verder ‘onderzoek’ dat absoluut nooit iets kan opleveren. Dat slankt gelijk het gemeentelijk apparaat wat af! Laat die brug met rust, en zorg ervoor dat de wensen van een paar mondige stadgenoten niet leiden tot enorm veel fileleed, en zelfs planschade voor Avifauna. Die hele jachthaven is een onzinnige onderneming waar niemand echt geld in gaat steken. Tja, dat meneer Zeeman met zijn vastgoedbedrijf Green likkebaardend wacht tot de gemeente nogmaals miljoenen steekt in iets dat de waarde van hun gebouwen verhoogt, dat snap ik ook wel. Waarom die gemeente daar, jaar in jaar uit, weer elke keer instinkt, dát snap ik absoluut niet.
Laten we dat geld maar eens gebruiken voor een verbetering van ons theater Castellum, een modern onderkomen voor onze bibliotheek en aanverwante culturele zaken. Voor verbetering van de zorgvoorzieningen, of meer subsidie voor jongerencentrum MAX, bijvoorbeeld. Dingen die de Alphenaar vast veel belangrijker vindt dan een zielige verzameling bootjes in een failliete jachthaven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: