Nita is boos

21 sep

Detailhandelsvisie

Eindelijk heeft de gemeente, als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, een duurzame visie op hoe het Retail landschap er in onze gemeente uit moet komen te zien. En wat er nodig is om, zowel in het Stadshart van Alphen, als in de winkelcentra in wijken en dorpen, winkeliers én onze bevolking een aanbod in winkels te bieden dat overeenkomt met de vraag over 10-15 jaar. Een visie die gelijk een aanzet geeft voor een snelle verbetering van de huidige situatie en een kompas biedt voor investeerders.

vannesdrama02

Tja, en waar je bouwt aan de toekomst, ontkom je er niet aan afscheid te nemen van het verleden. En waar de positieve aspecten van die visie wellicht nog lastig zijn voor onze lokale media, levert dat laatste, het op den duur verdwijnen van de verspreide bewinkeling, natuurlijk dramatische interviews op die de lezer pakken. Zo ook het verhaal van Jan Belt in het AD/Alphen van 3 september over de verouderde winkelstrip aan de Van Nesstraat!

Winkelstrips

Hoewel we voor van alles en nog wat kijken naar hoe het in de VS gaat, doen we niet wat daar gewoon is, namelijk alles wat verouderd is gewoon wegbreken, hoe kort het er ook staat!
Hoe zo verouderd?
Wel, die winkelstrips, aan de Lijsterlaan, het Gouden Regenplantsoen, de Irenelaan én de Van Nesstraat zijn ooit neergezet in een tijd dat de portemonnee nog heel dun was, alleen de bevoorrechten een auto hadden en de meeste burgers het voor hun nieuwsvoorziening nog moesten doen met de bekende zeskantige luidspreker van de plaatselijke radio distributie. Alles was in opbouw, maar de samenleving was nog knus en verkokerd. De dorpscentra, met kleine kruidenierswinkels die óf katholiek, óf hervormd, óf gereformeerd, óf …. waren, voorzagen de mensen op loopafstand van hun dagelijkse spullen. Als je al iets ingewikkelder nodig had, ging je naar de grote stad. Een dorp als Alphen had vanouds zelfs drie ‘dorpscentra’, voor elk van de ooit zelfstandige dorpen Oudshoorn (Hooftstraat, Van Mandersloostraat), Aarlanderveen (Raadhuisstraat) en Alphen (Julianastraat). Maar dat dorp moest na de oorlog uitbreiden, er kwamen nieuwe wijken bij, en dat betekende, in de denktrant van die dagen, dat ook die nieuwe inwoners hun boodschappen om de hoek moesten kunnen doen. Zo ontstonden die winkelstrips, zo ontstond zelfs de grootste mislukking van Ridderveld, de Koopzwam, en zelfs de Sterrenlaan kreeg, met dank aan het integratiebeleid van de PvdA, 10 jaar geleden nog zo’n winkelstrip uit de oude doos!

fotoWinkelcentraAlphen

Tja, de detailhandelsvisie stelt alleen maar dat deze strips als winkelcentrum geen duurzame bijdrage aan de stad leveren en dus niet levensvatbaar zijn, Hoe dat ook tegen het zere been is van veel huidige huurders is, op den duur volgt ook de Van Nesstraat de teloorgang van het Gouden Regenplantsoen, de Irenelaan en de Koopzwam. Het heeft dus weinig zin dáár (en ook aan de Lijsterlaan of de Sterrenlaan) nog in te investeren, en dát is precies, jaren nadat ik dit al publiceerde, ook wat de Detailhandelsvisie zegt.

Nita

Dat juist Nita van Toor zo boos reageert in het AD is eigenlijk onbegrijpelijk. Want waren het niet de Van Toor’s die al jaren geleden begrepen dat hun ‘ouderwetse’, op de buurtbewoners gerichte, rookwarenwinkel in die winkelstrip geen toekomst had, en zich vestigden in het oude Rabogebouw waar ze zich specialiseerden in sigaren (Van Toor’s Cigar Enjoyment) om zich daarmee te richten op alle sigarenrokers in de hele regio. En ook ‘Mariska’, ooit begonnen in een simpele kiosk, kan allang niet meer draaien op de bevolking van de Zeeheldenbuurt waarin deze bloemisterij is gevestigd. Tja, de bakker verdween, met vishandel Sluizeman, naar de Baronie. Maar de drogisterij wás allang daarvoor vertrokken, mét de damesmodewinkel. Tja, eigenlijk kun je alleen de Gall&Gall nog een buurtwinkel noemen, maar ach, die zit er ook alleen maar omdat eigenaar Albert Heijn geen poot aan de grond kreeg in De Baronie. De witgoedwinkel verdween al jaren geleden naar de Euromarkt en, als de achteruitgang van de Van Nesstraat nog doorzet, zal ook mijn favoriete computerwinkel VSR wel die richting opgaan. In wezen zit er geen enkele winkel meer die zich specifiek richt op die wijk, met als gevolg dat ze, zeker in dit internettijdperk, hun winkel zo kunnen verkassen.
Dan kunnen we, over een aantal jaren, dat hele winkelcentrum gewoon opheffen.

Leegstand

Ik sta er altijd weer versteld van dat gemeentes, gemeenteraden, winkelketens én hun adviseurs (gelukkig is het Retail Management Center een uitzondering) in hun Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) nog altijd uitgaan van het aantal vierkante meters winkelruimte de gemiddelde Nederlander per branche gebruikt. Het is of je kijkend in de achteruitkijkspiegel over de snelweg rijdt. Verder ís er geen sprake van die ‘gemiddelde Nederlander’ en verschilt de functie van diverse typen winkelcentra enorm van elkaar.

fotocristaller

De verhouding tussen de functies van de verschillende winkelcentra zijn het onderwerp van vele studies sinds Cristaller dat voor het eerst deed in 1934! Voor een gezonde ontwikkeling van een winkellandschap is het beslist nodig dat je rekening houdt met die functie én met wat de omwonenden ervan verwachten. De kern van de detailhandelsvisie is ook niet de vernietiging van die winkelstrips, maar de constatering, in lijn met wat daar, ook door mij, al jaren over gezegd is, dat wat de winkelcentra in de gemeente, het Alphense Stadshart voorop, de klant niet biedt wat deze dáár verwacht. En echt, niet de winkelier of de krant, maar de consument bepaalt wat wáár verkrijgbaar moet zijn.

aaad3

Voor de Van Nesstraat betekent het simpelweg dat het dan nog wel als Centrum voor de Buurt functioneert, maar, zo zonder supermarkt, absoluut niet als buurtwinkelcentrum. Daarvoor moet de blik op De Baronie, en zelfs dat winkelcentrum (niet gebouwd als buurtcentrum, maar wel als zodanig functionerend) heeft al problemen genoeg de beschikbare winkelruimte te verhuren. Het feit dat de verhuurders hun (relatief spotgoedkope) winkels nog wel verhuren betekent absoluut niet dat er nog toekomst is als buurtwinkelcentrum. En als nog meer huurders vertrekken, stort het helemaal in.

En, Nita van Toor, met jullie focus op die nichemarkt van sigarenrokers, heb je wel de parkeerplaatsen, maar niet het winkelcentrum zelf meer nodig.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: