Kiwi Tuatahi als citymarketeer?

12 okt

Je kúnt het niet gemist hebben

Het gebeurde op 11 oktober 2018. In Vogelpark Avifauna was een Kiwi-kuiken uit het ei gekropen, en na 14 dagen werd het tijd om dat aan iedereen te vertellen. Nou, dát hebben ze geweten bij Van der Valks vogelpark Avifauna. Alle TV zenders, plaatselijk, provinciaal én landelijk verdrongen zich om de baby-vogeltje te zien, en zelfs de ambassadeur van Nieuw Zeeland was naar Alphen aan de Rijn getogen, tot vreugde van wethouder Kees van Velzen. Elke krant móest een foto van het beestje hebben, en op de sociale media verdrongen de commentaren zich. Cupcake winkel Tazzels had een speciale cupcake gemaakt met, uiteraard, een schijfje kiwi erop en was zo gelukkig dat product op het (jeugd)journaal terug te zien.

Tja, er gebeurde wat in Alphen, die donderdag. En het jonge vogeltje, dat overigens vooral in het donker rondscharrelt, zal weer voor de nodige extra bezoekers zorgen.

 

Alphen is geen pindakaas

Al die aandacht, waarvoor de gemeente Alphen aan den Rijn geen stuiver hoeft te betalen, staat in schrille tegenstelling tot het paginagrote artikel dat het Alphens Nieuwsblad, de gemeentelijke spreekbuis, op 3 oktober aan citymarketeer Daniël Othman wijdde. Dát ziet er wel heel anders uit!

Daniël is pas een paar jaar geleden door de Economic Development Board Alphen (EDBA) aangesteld om gemeente en stad te verkopen, maar maakt zich vooral zorgen over het feit dat hij nog niet alle mooie plekjes in onze gemeente kent. Geen zorgen, Daniël, ik woon hier al bijna 50 jaar, en ik heb nog niet eens alle plekjes in Alphen gevonden, laat staan buiten de stad. Maar ja, aan wie verkoop je nou Alphen aan den Rijn in een medium dat, één keer per week, alleen binnen deze gemeente verschijnt.
Tja, en dan vraag ik me natuurlijk af hoeveel grotere bedrijven intussen onze gemeente, en onze stad gevonden hebben. En maak ik me zorgen over zijn concentratie op allerlei activiteiten in onze gemeente die voor zijn komst ook al, vooral door vrijwilligers, georganiseerd werden. En grote recreatie ondernemingen zoals Avifauna (dat blijkt maar weer) en het Archeon kunnen prima hun eigen marketing boontjes doppen. En dat ze in Boskoop bomen kweken, dát is zelfs wereldwijd bekend, al honderd jaar.

Citymarketing

Natuurlijk is Alphen geen potje pindakaas, maar een beetje marketeer moet toch weinig moeite hebben gemeente en stad als aantrekkelijke propositie voor potentiële nieuwe gebruikers van onze bedrijfsterreinen aan te prijzen. Maar die bedrijven vindt je natuurlijk niet binnen de gemeente, maar daar buiten. En ik vrees dat die zich weinig gelegen laten liggen aan klompenmakers, kanoverhuurders of mooie plekjes. Ik vraag me juist af hoe vaak hij grote beurzen, congressen en symposia bezoekt, en van hoeveel beroepsverenigingen hij actief lid is. Ik weet het, zelf ben ik op dat soort evenementen nog nooit andere Alphenaren tegen gekomen, maar je zou zeggen, een citymarketeer? Ik weet niet wat de EDBA bestuurders bezielt, maar een citymarketeer aanstellen om “Alphen bekend te maken voor de eigen inwoners” vervult mij met beroepsmatige onvrede. En vervolgens onderzoek te doen naar wat we allang weten? Want als er geen nieuwe bedrijven wordt aangetrokken betekent dit dat er weinig verandert aan de situatie dat 2/3 van de Alphenaren nog steeds geen economische binding met de gemeente hebben. Zij verdienen hun geld wel elders, ze moeten ook wel. Ik was één van hen…

TUATAHI

Tja, het spijt me erg voor Daniël, maar de kleine Kiwi van Avifauna ligt voorlopig jaren op hem voor wanneer het op het genereren van publiciteit voor onze stad aankomt. En iets dergelijks geldt natuurlijk voor aansprekende gebeurtenissen in themapark Archeon, het andere park met landelijke bekendheid. Dus Daniël, stop met leuke plekjes zoeken bínnen de gemeente, en waag je aan de onbekende streken elders. Daarmee bewijs je jezelf, de EDBA én onze gemeente uiteindelijk een veel grotere dienst.

Oh ja, verspil je tijd niet aan winkelketens, die er niet al zijn komen niet naar Alphen, en die er zijn zullen zich, áls ze al overleven, juist deels uit Alphen als middelgrote stad terugtrekken. Noch het Thorbeckeplein, noch de nieuwe bibliotheek zullen daar iets aan veranderen. Veel succes!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: